- Του Χρήστου Αθανασιάδη
Όπως αναφέρει το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Βιέννη, η συνολική ετήσια κατανάλωση μελιού στην Αυστρία ανέρχεται σε 9.000 τόνους (κατά κεφαλή κατανάλωση περίπου ένα κιλό), εκ των οποίων περίπου το 40% αναλογεί σε εγχώριας παραγωγής, επώνυμο μέλι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Αυστρίας, οι πωλήσεις των αυστριακών μελισσοκόμων βαίνουν μειούμενες λόγω του άνισου ανταγωνισμού που καλούνται να αντιμετωπίσουν από αμφιβόλου ποιότητας και χαμηλής τιμής εισαγόμενου μελιού καθώς και από τις ιδιωτικές ετικέτες που προσφέρονται στα εγχώρια σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, το αυστριακό μέλι πωλείται στο λιανεμπόριο από 16 έως 20 Ευρώ το κιλό, ενώ το εισαγόμενο, αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης τρίτων χωρών μέλι προσφέρεται στην τιμή περί τα 6 Ευρώ το κιλό, ενώ σε πρόσφατη έρευνα της εκπομπής «Konkret» της αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης ORF διαπιστώθηκε ότι 23 από τα 31 δείγματα εισαγόμενου μελιού, συστατικά των οποίων εξετάστηκαν με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, δεν αφορούν σε 100% φυσικό προϊόν.