«Μετά την 1η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στην Χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς ενδεικτικά: από 1/9-27/9 ανήλθαν σε 7.900 τόνους , εκ των οποίων από Τουρκία 6.200 τόνοι ενώ μέχρι την 1/9 είχαν εισαχθεί στο σύνολο από την αρχή της χρονιάς 12.000 τόνοι.
Είναι πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές-επανεξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων & λαχανικών (πορτοκαλιών & τοματών)λόγω μη συμμόρφωσής τους στις προδιαγραφές εμπορίας και την ισχύουσα κοινοτική και διμερείς συμφωνίες Αναμένουμε την πάταξη των παραβατών».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ενημερωτικό σημείωμα για τις εξαγωγές φρουτολαχανικών του ειδικού συμβούλου του Incofruit Hellas κ. Γιώργου Πολυχρονάκη.
Αναλυτικά οκ. Πολυχρονάκης, στην εβδομαδιαία ενημέρωση, αναφέρει τα εξής: «Συνεχίσθηκε η εξαγωγή επιτρ. σταφυλιών σε 27.472 τ. αυξημένες κατά 5,8% έναντι του 2023. Παρατηρείται σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτρ. σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, και στην εφετεινή περίοδο και σε επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές , της έλλειψης εργατών γης με απώλεια της ανταγωνιστικότητας τους.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Οι εξαγωγές τοματών 1/1/2024-27/9/24 εκτιμώνται σε 29.700 τόνους έναντι 31.300 τόνων -5,1% το αντίστοιχο διάστημα 2023 με εξαγωγή και προς το Ισραήλ μέρος τους προερχόμενες από Τουρκία;;
Μετά την 1η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στην Χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς ενδεικτικά: από 1/9-27/9 ανήλθαν σε 7.900 τόνους , εκ των οποίων από Τουρκία 6.200 τόνοι ενώ μέχρι την 1/9 είχαν εισαχθεί στο σύνολο από την αρχή της χρονιάς 12.000 τόνοι.
Είναι πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές-επανεξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων & λαχανικών (πορτοκαλιών & τοματών) λόγω μη συμμόρφωσής τους στις προδιαγραφές εμπορίας και την ισχύουσα κοινοτική και διμερείς συμφωνίες Αναμένουμε την πάταξη των παραβατών
ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
Φαινόμενα διακίνησης από «Ελληνες και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ ευθεία από τον αγρό) παρατηρούνται και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση», υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα
Οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2024 έως και 27/9/2024 ανέρχονται σε περ.3.800 τόνους έναντι 2.129 τ. το αντίστοιχο διάστημα 2023 με προορισμό την Ινδία, ΗΠΑ, Αιγυπτο, Ουκρανία και ακόμη πρός Βραζιλία κ.α κυρίως τρίςτες εκτός Ε.Ε.Χώρες.
Χαιρετίσαμε την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, με συνέπεια φορτία ανώριμων ακτινιδίων, να έχουν εντοπισθεί ,απορριφθεί και δεσμευθεί (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας) , πλήν ομως δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των επιβληθέντων προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών πολύ περισσότερο που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία με την πράγματι αφιχθείσα να είναι ΧΕΫΓΟΥΟΡΝ (που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10)
Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, εν όψει της 15/10/2024 ημερομηνίας νόμιμης συγκομιδής (που σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει) της κύριας ποικιλίας ΧΕΫΓΟΥΟΡΝΤ, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα
Στόχος μας για μια ακόμη χρονιά ,οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής πράσινων ακτινιδίων της Ιταλίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών».