Αυξημένοι ήταν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ τον Φεβρουάριο του 2025 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2025, αλλά αισθητά μειωμένοι από τους ελέγχους των τελευταίων μηνών του 2024, για παρουσία φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται σε ελληνικά σουπερμάρκετ, λαϊκές αγορές, μανάβικα και συνοριακούς σταθμούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε ανάλυση σε 157 δείγματα, έναντι 66 δειγμάτων τον Ιανουάριο.
Πρόκειται για μπρόκολο πιπεριές και ρύζι. Στα 7 δείγματα μπρόκολου από λαϊκές αγορές, που αξιολογήθηκαν για φυτοφάρμακα, το 1 είχε υπέρβαση του ορίου. Στα 8 δείγματα πιπεριές σε συνοριακούς σταθμούς ελέγχου 2 είχαν και υπέρβαση και κρίθηκαν ως τρόφιμα με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, καθώς περιείχαν υψηλή ποσότητα των φυτοφαρμάκων ethion, και nitenpyram. Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο έλεγχο του ΥΠAAT, πάνω από τις μισές πιπεριές βρέθηκε να έχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Στα δύο δείγματα ρυζιού το ένα είχε υπέρβαση των ορίων της δραστικής ουσίας chlorpyrifos. Για όλα τα παραπάνω φυτοφάρμακα, δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες και γι αυτό θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως, ότι σε προηγούμενες ενημερώσεις του ΥΠΑΑΤ, γινόταν διαχωρισμός μεταξύ των εγχώριων και των εισαγόμενων προϊόντων που περιέχουν φυτοφάρμακα, και αποκάλυπταν τη χρήση φυτοφαρμάκων από Έλληνες αγρότες, στην τελευταία ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά.
Οι Ελληνικές Αρχές τον Φεβρουάριο 2025 προχώρησαν σε 2 κοινοποιήσεις στο «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την κοινοποίηση άμεσων ή έμμεσων κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων που προέρχονται από τρόφιμα ή ζωοτροφές (iRASFF)», που αφορούσαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Πιο συγκεκριμένα έγιναν αναφορές για μη εγκεκριμένη ουσία chlorpyrifos-methyl σε ντομάτες από την Τουρκία και για Ethion και Tolfenpyrad σε σκόνη τσίλι από το Μπαγκλαντές.
Πηγή: cibum.gr