- Του Χρήστου Αθανασιάδη
Για 4η συνεχή χρονιά οι «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί», γιορτάζουν το επονομαζόμενο “Γαλάζιο Σάββατο”, στις 30 Νοεμβρίου 2024, μια ημέρα που όλοι οι καταναλωτές στηρίζουν τον τόπο μας.
Και πως γίνεται αυτό; Επιλέγοντας αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και στηρίζοντας αποκλειστικά ελληνικές επιχειρήσεις.
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του «Γαλάζιου Σαββάτου», «καλούμε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις ενώσεις καταναλωτών, τα επιμελητήρια, τα σχολεία, οποιονδήποτε που νοιάζεται πραγματικά για αυτά που παράγει και παρέχει ο τόπος μας να διαδώσει το μήνυμά μας και ας γίνει το «Γαλάζιο Σάββατο» μια αφορμή για να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες, για να στηρίζουμε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του!
Το «Γαλάζιο Σάββατο (Blue Saturday) είναι ουσιαστικά μια νέα πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να αναδείξει έναν διαφορετικό δρόμο στον τρόπο που καταναλώνουμε, προάγοντας και δίνοντας έμφαση στα ελληνικά προϊόντα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτικά προϊόντα και στις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τη Black Friday, που έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ως ένα ξενόφερτο φαινόμενο.
Ποιοι είναι οι «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί»
Οι «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί» είναι μια πρωτοβουλία μικρών ελληνικών παραγωγικών προϊόντων που έχει ως σκοπό την ανάδειξη και προστασία της ελληνικότητας και την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν μικρές, κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα.
Η ιδέα του σήματος “Μικροί Έλληνες Παραγωγοί” είναι μια πρωτοβουλία μικρών ελληνικών παραγωγικών προϊόντων.
Όπως επισημαίνουν οι συμμετέχοντες “Βλέποντας και ζώντας σε καθημερινή βάση τις ανάγκες του κλάδου των μικρών παραγώγων, οι οποίοι αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας προχωρήσαμε σε αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία θα βοηθήσει στην αναγνώριση, τη στήριξη και την ανάπτυξη εκείνων των μικρών παραγωγών που ενώνονται σε καθημερινά βάση να παράγουν ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, στηρίζοντας τόσο την τοπική κοινωνία αλλά και την ελληνική οικονομία.
Επιθυμούμε να προστατευτούν και να αναδειχθούν εκεί οι επιχειρήσεις που παρά το μικρό τους μέγεθος, εδρεύουν στην Ελλάδα, παράγουν στην Ελλάδα, προσφέρουν εργασία στους συνανθρώπους μας, συμβάλουν στην εθνική οικονομία, διαθέτουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και πρέπει να διακρίνονται από αυτά τόσο στο εσωτερικό. και στο εξωτερικό.
Επιπλέον μέσω της απονομής του σήματος “Μικροί Έλληνες Παραγωγοί” οι μικροί παράγωγοι προστατεύονται από τα προϊόντα που δεν είναι ελληνικά αλλά «βαπτίζονται» ελληνικά ή παραπλανούν τους σε σχέση με την προέλευσή τους.
Ένας αναγνωρισμένος «Μικρός Έλληνας Παραγωγός» είναι μια μικρή κλίμακα, συχνά οικογενειακή, παραγωγική – μεταποιητική επιχείρηση που έχει επιλέξει παρά τις αντιξοότητες να διατηρήσει τη φορολογική και επιχειρηματική έδρα της στην Ελλάδα, να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, να παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, να απασχολεί έως 10 άτομα προσωπικό και ο ετήσιος κύκλος πωλήσεων να μην υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ ή τα 2.000.000 ευρώ για συγκεκριμένες δραστηριότητες που αναφέρονται στον Κανονισμό.
Η πρωτοβουλία «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί» αξιολογεί και αναγνωρίζει τις επιχειρήσεις εκείνες που τηρούν τα παραπάνω κριτήρια και αποδίδει το ανάλογο σήμα , ώστε τα προϊόντα να το φέρουν ως αναγνωριστικό σήμα, προκειμένου οι έμποροι και οι πελάτες που επιθυμούν να στηρίξουν την ελληνική παραγωγική δραστηριότητα. μπορούν να εντοπίζουν εύκολα και να επιλέγουν”.