Γιατί απαγορεύεται η καύση καλαμιών

• ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας: η καύση των φυτικών υπολειμμάτων αποτελεί μια κακή πρακτική η οποία δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αντιθέτως έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις

από Thessaliki Gi

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι η καύση των φυτικών υπολειμμάτων απαγορεύεται μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και την υποχρεωτική τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής από τους οποίους δεσμεύονται οι παραγωγοί που υποβάλλουν δηλώσεις καλλιέργειας (Ο.Σ.Δ.Ε).

Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι η καύση των φυτικών υπολειμμάτων αποτελεί μια κακή πρακτική η οποία δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αντιθέτως έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, καθώς προκαλεί:

1.         Καταστροφή της οργανικής ουσίας τους εδάφους, με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας του εδάφους και κατ’ επέκταση των μελλοντικών αποδόσεων. Στα φυτικά υπολείμματα περιέχονται σημαντικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων όπως π.χ. το άζωτο και ο φώσφορος, τα οποία – με την καύση – εξαερώνονται ενώ θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν προς όφελος της γονιμότητας του εδάφους.

2.         Διάβρωση των επικλινών εδαφών μέσω της απορροής του νερού, με συνέπεια την απώλεια του γόνιμου επιφανειακού εδαφικού στρώματος το οποίο χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθεί, προκαλώντας μακροπρόθεσμα την ερημοποίηση των εδαφών.

3.         Μείωση της διήθησης τόσο του βρόχινου όσο και του αρδευτικού νερού στο έδαφος, καθώς με την καύση, διάφορες ουσίες των φυτικών υπολειμμάτων προσκολλώνται στα εδαφικά σωματίδια, με αποτέλεσμα την κακή στράγγιση και διάβρωση του εδάφους.

4.         Φαινόμενα ασφυξίας στα φυτά εξαιτίας της κακής στράγγισης του εδάφους, και αύξηση των μυκητολογικών ασθενειών τόσο του ριζικού συστήματος όσο και του υπέργειου μέρους των φυτών.

5.         Ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς με την καύση των υπολειμμάτων εκλύονται στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που είναι το κύριο αέριο του θερμοκηπίου.

6.         Αναπνευστικά προβλήματα στους περιοίκους και κυρίως στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως π.χ. ηλικιωμένοι, που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού.

Η Υπηρεσία ενημερώνει ότι η καύση φυτικών υπολειμμάτων επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές και επαρκώς αιτιολογημένες περιπτώσεις (Άρθρο 2 της υπ. αριθ. 21545 οικ. Φ. 700.9/2024, ΦΕΚ Β’ 2387/2024) και ύστερα πάντα από την έκδοση σχετικής άδειας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας και τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στην περίπτωση καύσης φυτικών υπολειμμάτων χωρίς την ανωτέρω άδεια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποστέλλει στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. το γεωγραφικό στίγμα (το ζευγάρι των συντεταγμένων x,y) του αγροτεμαχίου όπου διαπιστώθηκε η καύση, προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο παραγωγός που καλλιεργεί το εν λόγω αγροτεμάχιο. Η Υπηρεσία μας ενημερώνει τους παραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας ότι η καύση φυτικών υπολειμμάτων επιφέρει ποινικές κυρώσεις και μειώσεις στην Ενιαία Ενίσχυση (επιδότηση).

Επίσης, υπενθυμίζει στους παραγωγούς ότι η διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων όπως π.χ. συλλογή και διάθεση των υπολειμμάτων σε αδειοδοτημένες μονάδες κομποστοποίησης ή βιοαερίου κ.ά., ενισχύονται στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π., όπως αναφέρεται σε σχετικό εγχειρίδιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (σελ. 9,  Π1-31.4 Εφαρμογές Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία).

Επισημαίνεται τέλος ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη μη καύση της καλαμιάς είναι πολύ μεγαλύτερα από τις τυχόν δυσκολίες που προκαλεί στις καλλιεργητικές εργασίες, γι’ αυτό τον λόγο η Υπηρεσία μας παρακαλεί τους παραγωγούς να μην προβαίνουν σε καύση των φυτικών υπολειμμάτων.

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.