Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη

• Έστησαν οι αγρότες σε Καρδίτσα και Λάρισα, ενώ άλλα δύο μπλόκα στήθηκαν σε Ριζόμυλο Μαγνησίας και Μεγαλοχώρι Τρικάλων

από Thessaliki Gi
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των αγροτών στα δύο μεγάλα μπλόκα που στήθηκαν σήμερα Πέμπτη 23-1-2025, σε Καρδίτσα (Ε 65) και Λάρισα (κόμβος Γυρτώνης), ενώ άλλα δύο μικρότερης δυναμικότητας αλλά με αξιοπρεπή παρουσία, στήθηκαν σε Μαγνησία (Ριζόμυλο) και Τρίκαλα (Μεγαλοχώρι).

Η απρόσμενη συμμετοχή των αγροτών με τα εκατοντάδες τρακτέρ σε Καρδίτσα και Λάρισα, αλλά και στα άλλα δύο μπλόκα, τελικά δεν ήταν τόσο απρόσμενη, μιας και τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι τεράστια, με την ρευστότητα να βρίσκεται στο «ναδίρ», αφού σε μια σειρά από τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα, οι τιμές τους βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ από την άλλη μεριά οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις της ΚΑΠ, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν μειωθεί κοντά στο 50%, ενώ και οι κρατικές ενισχύσεις σε πλημμυροπαθείς γεωργοκτηνοτρόφους αλλά και σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους, βρίσκονται σε υπέρμετρη καθυστέρηση, ενώ είναι και κατώτερες των περιστάσεων, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι πληγέντες.  

(κάμερα-drones Βασίλης Καραμπάσης)

Σήμερα ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας, μακριά και έξω από κόμματα και με ενότητα, έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση και ειδικά στον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη, τη θέσπιση μέτρων προστασίας του αγροτικού εισοδήματος, ως όρο εθνικής επιβίωσης.

 Όπως επισημάναμε και σε προηγούμενη αρθρογραφία, στη Θεσσαλία, τα δύο τεράστια και δυνατά μπλόκα που στήθηκαν, βρίσκονται στις έδρες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα στην Καρδίτσα, και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστου Κέλλα στη Λάρισα, με ότι αυτό να σημαίνει, το οποίο δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Από την πλευρά των αγροτών της Λάρισας, το διεκδικητικό πλαίσιο είναι το εξής:

  • Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών
  • Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά/Kwh, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών
  •  Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
  • Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας για την επιβίωσή μας και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση
  • Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες
  •  Σύνδεση της επιδότησης με την γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο
  • Να μην χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων
  • Κατάργηση των ΚΥΔ – Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές υπηρεσίες με προσλήψεις
  •  Μέτρα για τον έλεγχο των “ελληνοποιήσεων” – στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών 
  • Άμεσα αύξηση των αγροτικών συντάξεων

Επιπρόσθετα για τον Νομό Λάρισας διεκδικούν:

  • Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που δεν κατάφεραν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους εξαιτίας των καταστροφών του Daniel. Η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα ενταχθούν σε ξεχωριστό πρόγραμμα για την ενίσχυση τους που ουδέποτε υλοποιήθηκε.
  • Να δοθεί άμεσα και στο 100% η αποζημίωση μέσω ΑΡΩΓΗΣ για τις ζημιές στο κεφάλαιο και τον αγροτικό εξοπλισμό που έχει τεράστια καθυστέρηση. Στα πλαίσια αυτά να αποζημιωθεί το φυτικό κεφάλαιο από τις ζημιές του Daniel.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της παραγωγής αλλά και για να διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα νερού για άρδευση και να μην γίνει το νερό πανάκριβο εμπόρευμα τον Ενιαίο φορέα διαχείρισης νερού Α.Ε.
  • Να λυθεί το πρόβλημα με την ΔΕΗ στις γεωτρήσεις, τους υπέρογκους λογαριασμούς, ακόμη και λογαριασμούς σε γεωτρήσεις που δεν δουλεύουν.
  • Να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια τεύτλων και να στηριχτεί η τευτλοκαλλιέργεια.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Αναφορικά τώρα με τα αιτήματα των αγροτών από το μπλόκο της Καρδίτσας, μεταξύ των άλλων, είναι τα εξής:

  • Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών. Να μην χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών. Να εξοφληθούν άμεσα οι ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
  • Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
  • Άμεσα αύξηση των αγροτικών συντάξεων.

ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΠΛΟΚΟΥ ΓΥΡΤΩΝΗΣ

girtoni basilis 2 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
girtoni basilis 3 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
girtoni basilis • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
IMG 20250123 134838 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
IMG 20250123 135459 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
IMG 20250123 140132 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
IMG 20250123 141848 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
IMG 20250123 141927 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
IMG 20250123 142138 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
IMG 20250123 142242 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
IMG 20250123 145039 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
IMG 20250123 145059 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
IMG 20250123 151351 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΠΛΟΚΟΥ Ε 65 ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

karditsa agrotes 08 1 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
karditsa agrotes 31 0 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
karditsa agrotes 10 0 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
karditsa agrotes 20 0 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
karditsa agrotes 32 0 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
karditsa agrotes 11 0 • Γιγαντιαία μπλόκα σε Ε-65 και Γυρτώνη • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).