Το 2023, εισήχθησαν στην Γεωργία 4.918,27 τόνοι γιαουρτιού, αξίας 8,5 δισ. USD, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 6,40% κατ’ όγκο και του 5,58% κατ’ αξία, έναντι του 2022, ενώ το εννεάμηνο του 2024, έχουν ήδη εισαχθεί στη χώρα 4.783,29 τόνοι αξίας 7,7 δισ. USD., σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα αγοράς για τον κλάδο των γαλακτοκομικών στη Γεωργία, που συνέταξε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Τιφλίδα.
Λόγω του εγχώριου ανταγωνισμού, αλλά και της ευπάθειας του προϊόντος, κύριες χώρες εισαγωγής γιαουρτιού στη Γεωργία είναι κυρίως γειτονικές, όπως π.χ. η Ρωσία, από την οποία προέρχεται πλέον του ήμισυ των συνολικών ποσοτήτων και η Τουρκία (21,20%). Μέχρι και το 2021, σημαντική χώρα προέλευσης γιαουρτιού, με μερίδιο εισαγωγών της τάξεως του 20%, ήταν και η Ουκρανία. Ωστόσο, από το 2022 και έπειτα, οι ποσότητες έχουν σχεδόν μηδενιστεί (0,12%).
Στην αγορά κυκλοφορούν γιαούρτια διαφόρων τύπων, όπως π.χ. με φρούτα, με δημητριακά, γιαουτροποτά κοκ από διάφορες εταιρίες. Το ελληνικό γιαούρτι που διατίθεται στην αγορά (λευκό, λευκό με φρούτα, με λιγότερα λιπαρά, χωρίς λακτόζη κοκ), το οποίο ως γνωστόν δεν διαθέτει προστασία τύπου ΠΟΠ/ΠΓΕ, αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από πληθώρα προϊόντων που παρουσιάζονται ως παρεμφερή.
Συγκεκριμένα, σε πολλές περιπτώσεις, γιαούρτι προερχόμενο από ευρωπαϊκές εταιρείες (π.χ. Mövenpick και Elle & Vire) παρουσιάζεται ως “ελληνικού τύπου”, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις γιαουρτιού από τρίτες χώρες (π.χ. λευκορωσικής εταιρείας Savushkin και ρωσικής Prostokvashino) που εμφανίζεται ως “ελληνικό”.
Παρόλα αυτά, οι ελληνικές εισαγωγές βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες αν και, προς το παρόν, αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι διατίθεται μέσω των καταστημάτων μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ και μιας αλυσίδας delicatessen.
Ως εκ τούτου, για το 2024, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η ως προς τις εισαγωγές σε αξία και 6η σε ποσότητα, σε συνολικά 16 χώρες που εξήγαγαν γιαούρτια το 2024 στην Γεωργία.
Τέλος, συγκρατείται ότι, όσον αφορά σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, οι γεωργιανοί καταναλωτές προτιμούν το τοπικό Matsoni, το οποίο δεν λείπει σχεδόν από την καθημερινή τους διατροφή και για τους οποίους αποτελεί την πλέον υγιεινή επιλογή. Για τους Γεωργιανούς, το γιαούρτι περιέχει ζάχαρη ή και φρούτα και αποτελεί κάποιου είδους επιδόρπιο.