Ενόψει της εκατονταετηρίδας του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου (1924-2024) και της75ης Επετείου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (1949-2024), o Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου συνδιοργανώνει Ημερίδα με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο, με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου, με θέμα
«Η Άμπελος και ο Οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων», την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024από τις 09:00 έως τις 18:30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31Αθήνα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα του Συνεδρίου:
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ 09:00-09:30
Πρεσβεία, OIV, ΣΕΟ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Παν. Reims- Διευθυντής του ΣΕΟ)
► 09:30-10:30: ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
Συντονιστής: Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Παν. Reims- Διευθυντής του ΣΕΟ)
– Οι Έλληνες και η εισαγωγή της αμπελουργίας στην Γαλατία
Αντιγόνη Μαραγκού (Επίκουρη καθηγήτρια, Παν. Rennes 2)
- Το ελληνικό κρασί και οι Φράγκοι στον Μεσαίωνα: από τις Σταυροφορίες στο βενετσιάνικο εμπόριο
Florence Tilkens-Zotiades (Ιστορικός, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας)
10:30-11:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-ΚΑΦΕ
►11:00-13:15: ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ
ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
Συντονίστρια: Μερόπη Παπαδοπούλου (Δημοσιογράφος, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
– Η κρίση της φυλλοξήρας και ο εφοδιασμός της γαλλικής αγοράς με ξηρή σταφίδα από την Ελλάδα
Olivier Serra (Κοσμήτωρ Νομικής, Πανεπιστήμιο της Rennes)
– Το αποτύπωμα της αμπελοοινικής κρίσης στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας το Μεσοπόλεμο και την πρώτη μεταπολεμική περίοδο
Δημήτρης Παναγιωτόπουλος (Ιστορικός, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
– Η παρουσία του γαλλικού στρατού στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η επίδρασή του στην οινολογική ανάπτυξη της περιοχής Γουμένισσα
Ζέτα Παπαγεωργοπούλου (Εκπαιδευτικός- Ίδρυμα Φανή Μπουτάρη – ερευνήτρια, Αθήνα)
– Η συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία και την ανάπτυξη του OIV (1924)
Yann Juban (Αναπληρωτής Διευθυντής OIV)
– Η Γαλλία ως υπόδειγμα για την ελληνική αμπελοοινική νομοθεσία (1924-1981)
Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, παν. Reims- Διευθυντής του ΣΕΟ)
13:15-14:30: ΓΕΥΜΑ (ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ)
►14:30-16:15: ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ
ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ
Συντονιστής: Δημήτρης Χατζηνικολάου (οινολόγος)
– Ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η δημιουργία του «γαλλικού» αμπελώνα στο Μέτσοβο
Μαρία Δήμου (Κτήμα Αβέρωφ- Οινοχόος, Μέτσοβο)
– Ο Εμίλ ΠεΪνώ, το κτήμα του Πόρτο Καρρά και η αναγέννηση του ελληνικού οίνου (βίντεο παρουσίασης)
Βαγγέλης Γεροβασιλείου (Ιδρυτής Κτήματος Γεροβασιλείου, Θεσσαλονίκη)
– Η τυπικότητα των σύγχρονων αμπελώνων: παράγοντας ποιότητα του κρασιού – η περίπτωση του Τ-Οίνος
Stéphane Derenoncourt (Master Οινολόγος, οινοποιείο T-Oinos)
– Αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες και κλιματική αλλαγή: Η συνεισφορά του Vine Nurseries Bakasieta /Γαλλικού Ινστιτούτου αμπέλου και οίνου στην εξυγίανση και στην αξιοποίηση των ελληνικών ποικιλιών
Laurent Audeguin (Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας IFV, Nîmes) και Κωνσταντίνος Μπακασιέτας (Διευθύνων Σύμβουλος HELLENiFERA, Νεμέα)
– Οι ανθεκτικές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου ως εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στη Γαλλία
Στέφανος Κουνδουράς (Καθηγητής, ΑΠΘ)
16:15-16:45: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ
► ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Συντονιστής: Philippe Grieu (Ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας)
16:45-17:30
ΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ι – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ
– Ιωάννης Βογιατζής (Πρόεδρος ΣΕΟ, Αθήνα)
– Ιωάννης Παρασκευόπουλος (Συνιδρυτής Κτήματος Γαία, Αθήνα)
– Γεώργιος Κοτσερίδης (Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) (διαδικτυακά)
– Κωνσταντίνος Στεργίδης (Γενικός Διευθυντής Vinetum, Ιδρυτής Οινόραμα, Αθήνα)
17:30-18:30
ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΙ : ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΝΟ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΑΛΛΙΑ
– Μαρία Νικολαντωνάκη (Διδάσκουσα-Ερευνητής, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου, Dijon)
– Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Παν. Reims)
– Νικόλαος Γεωργαντζής (Καθηγητής και Συντονιστής, Wine & Spirit Business Lab, Burgundy School of Business, Dijon)
Κατάλογος ομιλητών:
– Laurent Audeguin (Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας IFV, Nîmes)
– Ιωάννης Βογιατζής (Πρόεδρος ΣΕΟ, Αθήνα)
– Βαγγέλης Γεροβασιλείου (Ιδρυτής Κτήμα Γεροβασιλείου, Θεσσαλονίκη)
– Νικόλαος Γεωργαντζής (Καθηγητής και Συντονιστής, Wine & Spirit Business Lab, Burgundy School of Business, Dijon)
– Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Δίκαιο του Οίνου, Παν. Reims, Διευθυντής του ΣΕΟ)
– Stéphane Derenoncourt (Οινολόγος, T-Oinos)
– Μαρία Δήμου (Διευθύντρια μάρκετινγκ στο Κτήμα Αβέρωφ- Οινοχόος, Μέτσοβο)
– Philippe Grieu (Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος)
– Yann Juban (Αναπληρωτής Διευθυντής OIV)
– Γεώργιος Κοτσερίδης (Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών)
– Στέφανος Κουνδουράς (Καθηγητής αμπελουργίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Θεσσαλονίκης)
– Αντιγόνη Μαραγκού (Επίκουρη καθηγήτρια, Παν. Rennes 2)
– Κωνσταντίνος Μπακασιέτας (Διευθύνων Σύμβουλος HELLENiFERA, Νεμέα)
– Μαρία Νικολαντωνάκη (Διδάσκουσα-Ερευνήτρια, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου, Dijon)
– Δημήτριος Παναγιωτόπουλος (Ιστορικός-Διδάσκων του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
– Ζέτα Παπαγεωργοπούλου (Εκπαιδευτικός- Ίδρυμα Φανή Μπουτάρη – ερευνήτρια, Αθήνα)
– Ιωάννης Παρασκευόπουλος (Συνιδρυτής Κτήμα Γαία, Αθήνα)
– Olivier Serra (Κοσμήτωρ Νομικής, Παν. Rennes)
– Κωνσταντίνος Στεργίδης (Δημοσιογράφος οίνου, Ιδρυτής Οινόραμα, Αθήνα)
– Florence Tilkens– Zotiades (Ιστορικός, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας éditions Apogée, Λονδίνο)
– Μαρία Τζίτζη (Οινοχόος, Ελλάδα)
– Δημήτρης Χατζηνικολάου (Οινολόγος)