- Ποιες οι διαδικασίες πιστοποίησης στην Κίνα, οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις
Η κινεζική βιομηχανία βιολογικών προϊόντων παρουσιάζει έντονη και ταχεία ανάπτυξη, με συνολικές πωλήσεις αξίας $ 14 δισ., το 2023, γεγονός που την κατατάσσει στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Η κινεζική κυβέρνηση προωθεί, με τρόπο ενεργητικό τον εν λόγω οικονομικό τομέα, προκειμένου να επιτευχθούν στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και να αυξηθεί η καταναλωτική ζήτηση για υψηλής ποιότητας τρόφιμα και προϊόντα. Το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχει εισαγάγει κανονισμούς δημιουργίας και διαχείρισης εθνικών βάσεων βιολογικών τροφίμων, με στόχο την τυποποίηση της διαδικασίας ανάπτυξης αυτών. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην βελτίωση των ικανοτήτων παροχής πράσινων και βιολογικών προϊόντων, προωθώντας παράλληλα την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη της βιομηχανίας βιολογικών προϊόντων.
Το 14ο Πενταετές Πρόγραμμα Εθνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης, αλλά και οι συναφείς μακροπρόθεσμοι στόχοι για το 2035, υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής μια στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης και προώθησης της πράσινης μεταρρύθμισης των οικονομικών και κοινωνικών συστημάτων. Οι εθνικές βάσεις παραγωγής βιολογικών τροφίμων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της στρατηγικής, στηρίζοντας την πράσινη γεωργική ανάπτυξη, μέσω της μετατροπής φυσικών πόρων σε οικονομική, οικολογική και κοινωνική αξία.
Το Σεπτέμβριο 2024, η Κρατική Διοίκηση Ρύθμισης της Αγοράς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (StateAdministrationofMarketRegulationofthePeople’sRepublicofChina – SAMR) δημοσίευσε την έκθεση «Πιστοποίηση Βιολογικών Προϊόντων και Ανάπτυξη της Βιομηχανίας Βιολογικών Τροφίμων της Κίνας (2024)», στην οποία υπογραμμίζεται ότι, η αξία των πωλήσεων βιολογικών προϊόντων στην Κίνα υπερέβη για πρώτη φορά τα 100 δισ. RMB (~€ 13,2 δισ.), καταγράφοντας αύξηση ύψους 61%, σε σχέση με το 2018. Κατά την τελευταία δε πενταετία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 9%, ετησίως, ενισχύοντας την θέση της Κίνας ως μία από τις ηγέτιδες αγορές κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων.
Καθώς η αγορά βιολογικών προϊόντων συνεχίζει να διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς, η κατανόηση της διαδικασίας πιστοποίησης παραγωγών, μεταποιητών και διαχειριστών βιολογικών προϊόντων καθίσταται κρίσιμη για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς στο μέλλον.
Το πρόγραμμα Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων της Κίνας αποτελεί κυβερνητική πρωτοβουλία που ρυθμίζεται από το Εθνικό Πρότυπο GB/119630-2019 της SAMR, το οποίο περιγράφει τις απαιτήσεις παραγωγής, μεταποίησης, σήμανσης και διαχείρισης οργανικών προϊόντων. Στόχος του είναι η ρύθμιση της παραγωγής και της εμπορίας βιολογικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και αφορά τόσο στα εγχωρίως παραγόμενα, όσο και στα εισαγόμενα προϊόντα. Η τρέχουσα εκδοχή του Προτύπου το οποίο, αρχικά, είχε δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο 2011, ενημερώθηκε στις 30.8.2019 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020.
Η σημασία της βιολογικής γεωργίας
Η βιολογική γεωργία αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο οικονομικό τομέα της Κίνας. Καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των Κινέζων πολιτών και εντείνεται η καταναλωτική ζήτηση υψηλής ποιότητας τροφίμων και προϊόντων, ο ρυθμός ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων της χώρας. Τα βιολογικά προϊόντα, για τα οποία απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις στις διαδικασίες παραγωγής, αλλά και υψηλότερες απαιτήσεις φροντίδας, διατίθενται συνήθως σε υψηλότερες τιμές στην αγορά. Συνεπώς, η πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος δεν αυξάνει μόνον τα κέρδη των παραγωγών και των διαχειριστών, αλλά ενισχύει και την ανταγωνιστικότητά τους.
Πλην της υψηλότερης τιμής, τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα απολαμβάνουν ευρύτερης πρόσβασης στην εθνική και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η Κίνα, η οποία κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως, σε όρους κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, προσφέρει μια δυναμική και ταχέως αναπτυσσόμενη καταναλωτική βάση. Η ανάπτυξη αυτή αποτελεί κίνητρο ώστε περισσότεροι παραγωγοί και χειριστές να στρέψουν τις δραστηριότητές τους προς την κατεύθυνση τήρησης των βιολογικών προδιαγραφών, αξιοποιώντας τις ελκυστικές ευκαιρίες της σχετικής αγοράς.
Ο τομέας βιολογικής παραγωγής της Κίνας έχει γερά θεμέλια και συνεχίζεται να διευρύνεται. Το 2023, η συνολική έκταση των βιολογικών καλλιεργειών της χώρας ανήλθε σε 40.000 τ.χλμ, γεγονός που κατατάσσει την Κίνα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, η Κίνα έχει εκδώσει περί τα 30.000 πιστοποιητικά βιολογικών προϊόντων. Το 2023, εκτυπώθηκαν 4,99 δισ. σήματα βιολογικών προϊόντων, γεγονός που υποδεικνύει την δυναμική ανάπτυξη του τομέα και την διεύρυνση της καταναλωτικής βάσης.
Διαδικασίες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Κίνα
Φορείς πιστοποίησης
Προκειμένου επιχειρήσεις ή ιδιώτες λάβουν Πιστοποιητικό Βιολογικού Προϊόντος, θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω φορέων πιστοποίησης που έχει εγκρίνει η Εθνική Διοίκηση Πιστοποίησης και Διαπίστευσης (ChinaNationalCertificationandAccreditationAdministration – CNCA), όπως π.χ. το Κέντρο Πιστοποίησης Βιολογικών Τροφίμων Κίνας (https://www.ofcc.org.cn/),το Κέντρο Πιστοποίησης Ποιότητας Κίνας (https://www.cqc.com.cn/www/english/),το Κέντρο Πράσινης Πιστοποίησης Κίνας (Πεκίνο)(http://yo.cgc-zlgz.com/) κλπ. Σημειώνεται ότι, μέχρι τον Ιούνιο 2022, υπήρχαν 104 εξουσιοδοτημένοι φορείς πιστοποίησης, οι οποίοι μπορούσαν να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Υποκείμενα πιστοποίησης
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ρυθμιστικών Μέτρων περί της Διαχείρισης της Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, κάθε εταιρεία ή ιδιώτης που εμπλέκεται σε δραστηριότητες παραγωγής, μεταποίησης, εισαγωγής ή πωλήσεων βιολογικών προϊόντων εντός Κίνας πρέπει να λάβουν το αντίστοιχο Πιστοποιητικό Βιολογικού Προϊόντος. Ειδικότερα, οι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία πιστοποίησης κατηγοριοποιούνται ως εξής:
- Παραγωγός Βιολογικών Προϊόντων: Επιχειρήσεις ή ιδιώτες που εμπλέκονται στην παραγωγή βιολογικών φυτικών, ζωικών ή μικροβιακών προϊόντων και αναζητούν την πιστοποίηση και εξουσιοδότηση χρήσης του Σήματος Βιολογικής Πιστοποίησης.
- Μεταποιητής Βιολογικών Προϊόντων: Επιχειρήσεις ή ιδιώτες που επεξεργάζονται βιολογικά τρόφιμα, ζωοτροφές ή προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας και αναζητούν την πιστοποίηση και χρήση του Σήματος Βιολογικής Πιστοποίησης.
- Έμπορος Βιολογικών Προϊόντων: Επιχειρήσεις ή ιδιώτες που εμπλέκονται στην μεταφορά, την αποθήκευση, την συσκευασία ή την πώληση βιολογικών προϊόντων και ζητούν την πιστοποίηση και την εξουσιοδότηση χρήσης του Σήματος Βιολογικής Πιστοποίησης.
- Πωλητής Βιολογικών Προϊόντων: Επιχειρήσεις ή ιδιώτες που διανέμουν οργανικά προϊόντα μέσω χονδρεμπορίου, απευθείας πωλήσεων, εκθέσεων, αναθέσεων ή διαύλων λιανικού εμπορίου και ζητούν την πιστοποίηση και την εξουσιοδότηση της χρήσης του Σήματος Βιολογικής Πιστοποίησης.
Επιλέξιμα προϊόντα
Στις 23.12.2022, η CNCA δημοσίευσε τον κάτωθι Κατάλογο Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ο οποίος περιέχει τα προϊόντα που είναι επιλέξιμα προς πιστοποίηση:
Παραγωγή | Φυτικά Προϊόντα και Βρώσιμοι Μύκητες (συμπεριλαμβανομένων και αγρίων) | Φυτά μεγάλης καλλιέργειας, λαχανικά, βρώσιμοι μύκητες και κηπευτικά προϊόντα, φρούτα, καρποί, ελαιούχοι σπόροι, μπαχαρικά (αρωματικά φυτά), καλλιέργειες ποτών, όσπρια, βολβοί, καρυκεύματα, βάμβακας, κάνναβη, ζάχαρη, αγρωστώδη, άλλα φυτά κλωστοϋφαντουργίας, άγρια φυτά, φυτά παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής |
Ζώα και πουλερικά | Ζώντα ζώα, πουλερικά, άλλα ζώα κτηνοτροφίας | |
Υδρόβια προϊόντα | Υδρόβια προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων αλιείας) | |
Μεταποίηση | Επεξεργασμένα τρόφιμα | Προϊόντα σιτηρών, κρέας και προϊόντα κρέατος, βρώσιμα έλαια και λίπη και τα προϊόντα τους, αρτύματα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ποτά, κατεψυγμένα ποτά, τροφές έτοιμες προς κατανάλωση, μπισκότα, τρόφιμα σε κονσέρβα, κατεψυγμένα τρόφιμα, τρόφιμα πατάτας, διογκωμένα τρόφιμα, είδη ζαχαροπλαστικής, οινοπνευματώδη ποτά, προϊόντα λαχανικών, προϊόντα φρούτων, ψημένοι σπόροι και καρποί, προϊόντα αυγών, προϊόντα κακάο και καβουρδισμένου καφέ, ζάχαρη, υδρόβια προϊόντα, άμυλα και προϊόντα αμύλων, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, προϊόντα σόγιας, παρασκευάσματα για βρέφη, τρόφιμα ειδικής διατροφής, λοιπά τρόφιμα |
Παρασκευάσματα παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής | Επεξεργασμένα υλικά παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής | |
Ζωοτροφές | Ζωοτροφές | |
Υφάσματα | Φυσικές ίνες και τα προϊόντα τους |
Διαδικασία πιστοποίησης
Παρά το γεγονός ότι, ορισμένα βήματα ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των φορέων πιστοποίησης, η γενική διαδικασία περιλαμβάνει τα κάτωθι:
Προδιαγραφές και απαιτήσεις
Οι αναθεωρημένες Προδιαγραφές Βιολογικών Προϊόντων GB/T 19630-2019 περιλαμβάνουν επτά (7) Κεφάλαια και οκτώ (8) κανονιστικά Παραρτήματα. Κάθε Κεφάλαιο παρέχει λεπτομερή πληροφόρηση για τις απαιτήσεις των βιολογικών προϊόντων και τις προδιαγραφές που πρέπει αυτά να πληρούν, κατά την διαδικασία διαχείρισής τους. Στα δε Παραρτήματα περιλαμβάνονται τα πρόσθετα τροφίμων, οι παράγοντες ενίσχυσης της γεύσης και άλλα συστατικά που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία των βιολογικών προϊόντων. Βασικά σημεία των Προδιαγραφών είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Βιολογική Παραγωγή: Απαγορεύεται η χρήση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών, χημικών προϊόντων φυτοπροστασίας, χημικών λιπασμάτων, χημικών ρυθμιστών ανάπτυξης, χημικών πρόσθετων τροφίμων ή άλλων χημικών ουσιών. Θα πρέπει να ακολουθούνται οι νόμοι της φύσης και οι αρχές της οικολογίας, καθώς επίσης θα πρέπει να συνδυάζονται συντονισμένα οι βιολογικές καλλιέργειες και οι βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες, ώστε να διατηρείται ένα σταθερό και συνεχές σύστημα παραγωγής.
- Διαχείριση: Τα συστήματα διαχείρισης βιολογικής παραγωγής θα πρέπει να βασίζονται και να λειτουργούν βάσει των προβλέψεων των Προδιαγραφών GB/T 19630-2019. Οι παραγωγοί, οι μεταποιητές και οι διαχειριστές των βιολογικών προϊόντων θα πρέπει να διαθέτουν νομίμως τα απαραίτητα δικαιώματα χρήσης γης και τις απαραίτητες επιχειρηματικές άδειες. Επίσης, η τεκμηρίωση των συστημάτων διαχείρισης θα πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα εσωτερικών επιθεωρήσεων, στοιχεία για την διαχείριση των πόρων, συστήματα ιχνηλασιμότητας, διαδικασίες ανάκλησης προϊόντων από την κυκλοφορία, χάρτες των τοποθεσιών παραγωγής και διαχείρισης, εγχειρίδια διαχείρισης, τυπικές διαδικασίες λειτουργίας, καθώς επίσης και άλλα απαραίτητα αρχεία.
- Περίοδος μετάβασης: Η μετάβαση από την συμβατική στην βιολογική γεωργία απαιτεί συνήθως 24 έως και 36 μήνες, αναλόγως του τύπου της καλλιέργειας (μονοετείς ή πολυετείς καλλιέργειες). Επίσης, η μετάβαση στην βιολογική κτηνοτροφία απαιτεί 6 έως 12 μήνες, αναλόγως του είδους των εκτρεφόμενων ζώων και άλλων κριτηρίων που αναφέρονται στο Κεφάλαιο 4.3 των Προδιαγραφών.
- Βιολογική Μεταποίηση: Θα πρέπει κατά κανόνα να χρησιμοποιούνται βιολογικά συστατικά, να αποφεύγονται οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και τα παράγωγά τους, να ελαχιστοποιείται η χρήση χημικών πρόσθετων, βοηθημάτων επεξεργασίας και βαφών, καθώς επίσης και να διατηρούνται οι θρεπτικές και οι αρχικές ιδιότητες των προϊόντων.
- Πρώτες Ύλες και Συστατικά: Τα βιολογικά συστατικά θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 95% κ.β ή κ.ό. του τελικού προϊόντος. Σε περίπτωση χρήσης νερού ή αλατιού, αυτά θα πρέπει να συνάδουν με τις σχετικές Εθνικές Προδιαγραφές Διατροφικής Ασφάλειας (GB 5749 και GB 2721, αντίστοιχα), όμως δεν θα θεωρούνται βιολογικά συστατικά.
- Πρόσθετα και Βοηθήματα: Τα επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων, βοηθήματα επεξεργασίας κ.ο.κ. αναφέρονται στο Παράρτημα Ε των Προδιαγραφών. Η ποιότητά τους θα πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Εθνικών Προδιαγραφών Διατροφικής Ασφάλειας Πρόσθετων Τροφίμων GB 2760.
Ανάπτυξη της αγοράς και κυβερνητικές πρωτοβουλίες
Η έκταση των βιολογικών καλλιεργειών της Κίνας έχει επιδείξει σταθερή αύξηση, με αποτέλεσμα η χώρα να κατατάσσεται τέταρτη παγκοσμίως, στον σχετικό κατάλογο.
Στο εσωτερικό της χώρας, η αξία των πωλήσεων βιολογικών προϊόντων ανήλθε σε $ 13,4 δισ., ενώ εκείνη των συναφών εξαγωγών ανήλθε σε $ 650 εκ. Συνεπώς, η συνδυασμένη αξία της κινεζικής αγοράς βιολογικών προϊόντων ανήλθε σε $ 14 δισ. Παρά την σχετικά μεγάλη έκταση των βιολογικών καλλιεργειών στην Κίνα, σε απόλυτα μεγέθη, αυτές δεν καλύπτουν παρά μόνο το 0,5% των συνολικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας, γεγονός που υποδεικνύει σημαντικές προοπτικές επέκτασης, κυρίως μέσω της μετάβασης συμβατικών σε βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και μέσω της ενίσχυσης της οργανικής κτηνοτροφίας.
Σε όρους εξαγωγών, η Ολλανδία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, απορροφώντας το 26% των κινεζικών εξαγωγών βιολογικών προϊόντων ($ 150 εκ.). Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Ερευνητικό Ίδρυμα Βιολογικής Γεωργίας (https://www.fibl.org/en/), η Δανία είναι η μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων παγκοσμίως, καλύπτοντας το 12% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ η Κίνα εξακολουθεί να καλύπτει κάτω του 2%. Τα μεγέθη αυτά υπογραμμίζουν τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, τόσο των κινεζικών βιολογικών καλλιεργειών, όσο και του μεριδίου της συναφούς κινεζικής αγοράς.
Προς στήριξη και χορήγηση κινήτρων για την ανάπτυξη της αγοράς βιολογικών προϊόντων, το Γραφείο Γενικών Υποθέσεων του Συμβουλίου του Κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δημοσίευσε, το 2022, το κείμενο «Απόψεις για την Περαιτέρω Απελευθέρωση της Δυναμικής της Κατανάλωσης και για την Προώθηση της Βιώσιμης Ανάκαμψης της Κατανάλωσης», στόχος του οποίου είναι η προώθηση των πράσινων βιολογικών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την έννοια της διατήρησης και η ενθάρρυνση ενός ήπιου, πράσινου και χαμηλού άνθρακα τρόπου ζωής, ο οποίος συνάδει με το αυξανόμενο καταναλωτικό ενδιαφέρον για την βιωσιμότητα.
Αμοιβαία αναγνώριση συστημάτων πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων
Η Κίνα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς την αμοιβαία αναγνώριση συστημάτων πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων βασικών διεθνών της εταίρων, με στόχο να ενισχύσει την φήμη της στον τομέα των προδιαγραφών οργανικών προϊόντων.
Ειδικότερα, τον Οκτώβριο 2024, η Κίνα υπέγραψε συμφωνίες με την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, στοχεύοντας στην διευκόλυνση των εμπορικών ροών, υπό το σχήμα «ένα πιστοποιητικό, δύο χώρες». Επίσης, τον Σεπτέμβριο 2024, η Κίνα υπέγραψε ένα συναφές Μνημόνιο Κατανόησης με την Δανία, στο οποίο περιγράφονται συγκεκριμένοι στόχοι, έως το 2028, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η από κοινού ανάπτυξη προγραμμάτων βιολογικής καλλιέργειας. Όλα τα ανωτέρω εντάσσονται στις προσπάθειες που καταβάλει γενικότερα η Κίνα, προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία των εθνικών προδιαγραφών πιστοποίησης ποιότητας στο διεθνές προσκήνιο.
Οι ως άνω Συμφωνίες δεν προωθούν απλώς το εμπόριο, αλλά επιτρέπουν την στρατηγική ανταλλαγή ρυθμιστικών προδιαγραφών, πρακτικών πιστοποίησης και μηχανισμών υλοποίησης. Επί παραδείγματι, η αναθεωρημένη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αναγνώρισης» Κίνας-Νέας Ζηλανδίας αξιοποιεί την εμπιστοσύνη που έχει ήδη οικοδομηθεί μεταξύ των δύο μερών και προσθέτει προβλέψεις για την πιστοποίηση χύδην βιολογικών πρώτων υλών. Τούτο αναμένεται να διευκολύνει τις εκατέρωθεν εμπορικές ροές, ικανοποιώντας παράλληλα εξειδικευμένες ανάγκες τις αγοράς για βιολογικά προϊόντα.
Η κινεζική επιδίωξη σύναψης Συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης βιολογικής πιστοποίησης ευνοεί επίσης και την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην διατροφική ασφάλεια της χώρας. Ευθυγραμμίζοντας τις βιολογικές της προδιαγραφές με διεθνώς αναγνωρισμένα σημεία αναφοράς, η Κίνα ευελπιστεί ότι θα πείσει τους καταναλωτές πως τα τρόφιμα που φέρουν σήμανση βιολογικού προϊόντος είναι αξιόπιστα και ασφαλή.
Τάσεις
Βιώσιμη ανάπτυξη
Η στροφή προς την βιολογική παραγωγή και μεταποίηση προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στο περιβάλλον, στην υγεία των εδαφών και στην ευεξία των καταναλωτών, απαλείφοντας την χρήση συνθετικών λιπασμάτων, προϊόντων φυτοπροστασίας, αντιβιοτικών και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Καθώς η έννοια της βιωσιμότητας καθίσταται ολοένα και περισσότερο σημαντική, σε παγκόσμιο επίπεδο, η βιολογική καλλιέργεια στην Κίνα αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο τομέα, τόσο για την εσωτερική, όσο και για τις διεθνείς αγορές. Με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση βιολογικών προϊόντων, ειδικότερα καθώς ενισχύεται η ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ανακύπτουν σαφείς επενδυτικές προοπτικές σε τομείς όπως η αύξηση της κλίμακας των βιολογικών καλλιεργειών και των μεταποιητικών τεχνολογιών, προκειμένου να είναι δυνατή η κάλυψη της προαναφερθείσας ζήτησης.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ο μεγαλύτερος αριθμός σημάτων βιολογικής πιστοποίησης (3,75 δισ.) έχει εκδοθεί για το αποστειρωμένο γάλα, ενώ ακολουθούν το παστεριωμένο γάλα (130 εκ. σήματα) και το τοπικό κινεζικό απόσταγμα baijiu (70 εκ. σήματα). Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικότερα το γάλα, διαδραματίζουν ουσιώδη ρόλο στην καθημερινή διατροφή, γεγονός που ενισχύει τις αναπτυξιακές του προοπτικές. Επιχειρήσεις που εξειδικεύονται σε τεχνολογίες μεταποίησης ή αποθήκευσης γάλακτος έχουν σημαντικές ευκαιρίες να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση υψηλής ποιότητα βιολογικού γάλακτος. Καθώς δε αυξάνονται οι απαιτήσεις των καταναλωτών για ποιοτική διατροφή και διατροφική ασφάλεια, ο τομέας του βιολογικού γάλακτος αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη.
Τεχνολογίες
Η τεχνολογική πρόοδος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης βιολογικών προϊόντων στην Κίνα. Ειδικότερα, τεχνολογίες που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την βιωσιμότητα των οργανικών καλλιεργειών, όπως π.χ. εργαλεία ακριβείας, συστήματα βιολογικής καταπολέμησης παρασίτων και ζιζανίων και προηγμένες λύσεις διαχείρισης της υγείας των εδαφών, καθίστανται ολοένα και πιο απαραίτητες. Επίσης, καινοτομίες στην βιομηχανία γάλακτος, όπως π.χ. βελτιώσεις στην αποθήκευση του γάλακτος, στις τεχνικές μεταποίησης και στις προδιαγραφές ασφάλειας προϊόντων, θα ενισχύσουν την ανάπτυξη των βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιχειρήσεις που επενδύουν σε τεχνολογίες αιχμής στους τομείς της βιολογικής καλλιέργειας και της γαλακτοβιομηχανίας εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε ευνοϊκή θέση και θα αξιοποιήσουν την δυναμική της επεκτεινόμενης αγοράς. Τέλος, η ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων ινχηλάτησης και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αυθεντικότητα και την ποιότητα των βιολογικών προϊόντων, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου