Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει περισσότερο τον ευρωπαϊκό αμπελώνα  

από Thessaliki Gi

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Στη Γαλλία, οι μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες που καταγράφονται από την άνθηση των οφθαλμών έως τη συγκομιδή έχουν αυξηθεί κατά περίπου 3°C από το 1980.

Οι ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή από το 1950, σύμφωνα με μια σειρά υπολογισμών αγροκλιματικών δεικτών που λήφθηκαν υπόψη από μια διεθνή ομάδα, συμπεριλαμβανομένων του INRAE ​​και του Institut Agro de Montpellier.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών, που παρουσιάζονται λεπτομερώς στο περιοδικό Plos Climate, δείχνουν, για παράδειγμα, ότι ο αριθμός των ημερών κατά τις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία υπό σκιά υπερβαίνει τους 35°C είναι πολύ υψηλότερος στους ευρωπαϊκούς αμπελώνες από ό,τι αλλού στον κόσμο. Δείχνουν επίσης ότι στη Γαλλία, οι ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφονται από την εμφάνιση των οφθαλμών έως τη συγκομιδή έχουν αυξηθεί κατά περίπου 3°C από το 1980, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία, αυτές οι αυξήσεις είναι περίπου 2°C, και ότι σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Αφρική, η αύξηση της θερμοκρασίας παρέμεινε κάτω από 1°C. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι «η υψηλότερη γεωγραφική θέση της Ευρώπης από τις περισσότερες άλλες αμπελουργικές περιοχές στο Βόρειο Ημισφαίριο σημαίνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιο ακραία εκεί».

«Ακόμα κι αν η έκταση της κλιματικής αλλαγής είναι πιο περιορισμένη στον υπόλοιπο κόσμο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία ή μικρές μειώσεις στις βροχοπτώσεις μπορεί να είναι αρκετές για να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε αμπελώνες με ήδη ακραίες συνθήκες παραγωγής. «Αυτό συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική ή την Αυστραλία, όπου οι δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν τις συγκομιδές».

ampeli mikro • Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει περισσότερο τον ευρωπαϊκό αμπελώνα   • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Μικρή επίδραση των ποικιλιών σταφυλιών

Έχοντας λάβει υπόψη τη φαινολογία των 500 πιο καλλιεργούμενων ποικιλιών σταφυλιών στον κόσμο, οι ερευνητές έχουν μέχρι στιγμής δει μικρή επίδραση της γενετικής ποικιλομορφίας στην ένταση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, πιστεύουν ότι η επιτάχυνση της φύτευσης ποικιλιών που ωριμάζουν αργότερα και είναι πιο ανεκτικές στη ζέστη και την ξηρασία θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του τομέα.

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).