Η Μεσσηνία γιορτάζει το κρασί της, την ιστορία της και το μέλλον της

• Από σήμερα 13 και μέχρι 15 Ιουνίου 2025 στη Navarino Agora

από Thessaliki Gi

Ένα φεστιβάλ κρασιού, ένας γευστικός προορισμός, μια πολιτιστική εμπειρία!

Το Messinia Terroirs Wine Festival επιστρέφει για τρίτη χρονιά, πιο πλούσιο και πιο εξωστρεφές από ποτέ! Ετοιμαστείτε για ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις, ιστορίες με επίκεντρο ένα από τα πιο χαρισματικά αμπελοτόπια της Ελλάδας. Από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου 2025, το Messinia Terroirs Wine Festival θα φιλοξενηθεί στο ξεχωριστό περιβάλλον της Navarino Agora και στο W Costa Navarino, αναδεικνύοντας τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του μεσσηνιακού κρασιού.

Το φεστιβάλ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση εξωστρέφειας του καινοτόμου προγράμματος Messinia Terroirs, μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, που φιλοδοξεί να αναδείξει τους οίνους της Μεσσηνίας και να συμβάλει στην πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική του ταυτότητα και τον πολιτισμό.

Στα πλαίσια του πλούσιου φετινού προγράμματος, μια σειρά από workshops, masterclasses, γευσιγνωσίες, βιωματικές δράσεις, αλλά και ένα αφιέρωμα στη μαύρη σταφίδα καλούν τόσο τους επαγγελματίες, όσο και τους οινόφιλους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά και σε βάθος το μοναδικό terroir της περιοχής.

mes 2 • Η Μεσσηνία γιορτάζει το κρασί της, την ιστορία της και το μέλλον της • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Παρασκευή 13 Ιουνίου – Ημέρα Terroir και Ταυτότητας

Η αυλαία ανοίγει στο W Costa Navarino, με θεματικές ομιλίες και workshops για το κρασί της Πελοποννήσου, για την ανάπτυξη του δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού», και την ανάδειξη της μεσσηνιακής οινικής ταυτότητας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.

Η μέρα συνεχίζεται με μία αφιερωματική ενότητα στην πορεία του στρατηγικού προγράμματος Messinia Terroirs, με 4 πανεπιστημιακές ομάδες να παρουσιάζουν τα πρώτα αποτελέσματα, από την Μελέτη και την Έρευνα στο Μεσσηνιακό πεδίο της ιστορίας, γεωλογίας, της αμπελοκαλλιέργειας και των ζυμών των τοπικών ποικιλιών, ενώ το βράδυ, η εμπειρία μεταφέρεται στη Navarino Agora, με ανοιχτή Έκθεση και Γευσιγνωσία Μεσσηνιακών Οίνων και το εικαστικό εργαστήρι «Ο Καμβάς σου είναι η Ετικέτα» υπό τις μελωδίες του φλάουτου και της κιθάρας στο υπαίθριο αμφιθέατρο.

mes 3 • Η Μεσσηνία γιορτάζει το κρασί της, την ιστορία της και το μέλλον της • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Οι οινοπαραγωγοί της Μεσσηνίας που συμμετέχουν φέτος στο Φεστιβάλ είναι οι:

Andania Valley Wines, Astir X Winery, Biovin – Tsavolakis Wines, Domaine Dereskos – Κτήμα Δερέσκου, Estate Gotsis – Κτήμα Γκότση, Evritos, Georgios P. Tsamis, Lacules Estate, Navarino Vineyards, Nestor Winery, Oenopigi Winery, Oinotropai Estate – Winery, Panagiotopoulos Family Estate Wines, Patsouros Winery & Vineyards, Stasinopoulos Winery, Tagalakis Winery, Οινοποιία Ψαρούλη – Psaroulis Wines, Οίνος Παυλόπουλου και Ψαρραίος.

Στην Πλατεία Γευσιγνωσίας, ανάμεσα σε 19 Μεσσήνιους οινοπαραγωγούς, θα βρίσκονται και 5 οινοπαραγωγοί, από την Αιγιάλεια, μέσα από την Γέφυρα Συνεργασίας που έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Messinia Terroirs με το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια.  Έρχονται για να παρουσιάσουν στη Μεσσηνία Ροδίτες και Μαυροδάφνες από το χαρισματικό terroir στις Πλαγιές της Αιγιάλειας.

mes 4 • Η Μεσσηνία γιορτάζει το κρασί της, την ιστορία της και το μέλλον της • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Σάββατο 14 Ιουνίου – Γεύσεις, Σταφίδα & Εμπειρίες

Η δεύτερη μέρα ξεκινά με ένα αφιέρωμα στη μαύρη σταφίδα, αναδεικνύοντας τη διατροφική και πολιτισμική της αξία και ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα σύγκριση: «Οίνος & Ελαιόλαδο της Μεσσηνίας». Το απόγευμα φιλοξενεί δύο εξειδικευμένα Masterclasses: ένα για τα ξεχωριστά Φιλέρια και ένα για τα Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας. Το βράδυ, η Navarino Agora γίνεται ξανά το επίκεντρο: με την Πλατεία Γευσιγνωσίας να γεμίζει για δεύτερη μέρα με οινογνωσίες, εκθέσεις, παιχνίδια γεωμυθολογίας για παιδιά και γευστικές δοκιμές για μικρούς και μεγάλους, με κεντρικό πρωταγωνιστή τη Μαύρη Σταφίδα. Ο σεφ Ιάκωβος Απέργης, θα παρουσιάσει διατροφικές μπάρες με μαύρη σταφίδα, μία παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας, την Τσιλαδιά, από μπακαλιάρο και μαύρη σταφίδα, σε συνεργασία με το κατάστημα Barbounaki by Papaioannou, που βρίσκεται στη Navarino Agora, και ως επιδόρπιο παγωτό με πετιμέζι και μαύρη σταφίδα σε συνεργασία με το κατάστημα Goat it στη Navarino Agora.

Παράλληλα, το Τυροκομείο Κωσταρέλος, όπως κάθε χρόνο θα στήσει ένα πλούσιο μπουφέ με υπέροχα τυροκομικά προϊόντα και την φημισμένη φέτα που ωριμάζει 12 μήνες και πάνω και ενισχύεται η διαφορετικότητά της, και τις δύο μέρες στην Πλατεία Γευσιγνωσίας.

mes 5 • Η Μεσσηνία γιορτάζει το κρασί της, την ιστορία της και το μέλλον της • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Κυριακή 15 Ιουνίου – Επικοινωνία, Γευσιγνωσία και Μέλλον

Η τελευταία ημέρα ξεκινά με συζητήσεις για την προβολή των αγροτικών προϊόντων στα media και στα social media, ενώ έμπειροι επαγγελματίες μοιράζονται tips και πρακτικές για την επικοινωνιακή στρατηγική του κρασιού.

Τα Masterclasses, με πρώτο στη σειρά αυτό του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW, να απευθύνεται στους επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας, για τις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον Μεσσηνιακό Οίνο.

Η Μαρία Κατσούλη, οινοχόος και γευσιγνώστης, θα μιλήσει για τις λίστες κρασιών σε ένα εστιατόριο, καθώς και για τον συνδυασμό των οίνων της Μεσσηνίας με τις γεύσεις και την τοπική κουζίνα. Τέλος, ο Γιάννης Διονυσόπουλος, ιδιοκτήτης της κάβας Κιάρι στην Κορώνη, θα παρουσιάσει τις ελληνικές ποικιλίες της Μεσσηνία που προτείνει να σερβίρονται στους επισκέπτες της Μεσσηνίας και πελάτες των εστιατορίων του τόπου, ως πρόταση προστιθέμενης αξίας για τον επισκέπτη.

Ζήστε την εμπειρία Messinia Terroirs!

Η είσοδος στις εκδηλώσεις της Navarino Agora είναι ελεύθερη, ενώ για τα workshops και τα masterclasses απαιτείται κράτηση θέσης για την πρόσβαση στο ξενοδοχείο W Costa Navarino και για την τήρηση προτεραιότητας.

Το φεστιβάλ οργανώνεται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Messinia Terroirs, που έχει στόχο την αναγέννηση και προβολή της οινικής ταυτότητας της Μεσσηνίας.

Φέτος, συνοργανωτές του Φεστιβάλ είναι από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, και η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και τελεί υπό την αιγίδα της ΕΝΟΑΠ και της ΕΔΟΑΟ.

Βασικός χορηγός και υποστηρικτής της διοργάνωσης είναι η Costa Navarino.

Χορηγός της δράσης προβολής των οινοποιών και της γευσιγνωσίας των κρασιών τους, είναι το κατάστημα Cellier στη Νavarino Agora.

Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Messinia Terroirs Wine Festival Program 2025

Πληροφορίες:

Τ/ 27230 28353

E/ info@cvf.gr

W/ www.cvf.gr 

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).