Η Θεσσαλία διεκδικεί ισχυρό ρόλο στη νέα ΚΑΠ 2028–2034

• Σε διαβούλευση με παραγωγούς και φορείς το μέλλον της θεσσαλικής γεωργίας και κτηνοτροφίας – Στο επίκεντρο νερό, ενισχύσεις, κτηνοτροφία, φυσικές καταστροφές και αγροτικό εισόδημα

από Thessaliki Gi

Τη δική της τεκμηριωμένη πρόταση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2028–2034 επιδιώκει να διαμορφώσει η Θεσσαλία, μέσα από μια ευρεία διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης που ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα & Αγροτικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή παραγωγών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, συνεταιρισμών, επιχειρήσεων και φορέων του αγροδιατροφικού συστήματος.

Κεντρικός σταθμός της διαδικασίας είναι η εκδήλωση ενημέρωσης και διαβούλευσης για το Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2028–2034, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026, στις 17:30, στο JOIST Innovation Park στη Λάρισα.

Η νέα ΚΑΠ αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τα επόμενα χρόνια το αγροτικό εισόδημα, τις ενισχύσεις, τις επενδύσεις, τη διαχείριση του νερού, την προστασία από φυσικές καταστροφές, την κτηνοτροφία, τους βοσκότοπους, τη διαδοχή των εκμεταλλεύσεων, την ποιότητα και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Για τη Θεσσαλία, η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας των πιέσεων στους υδατικούς πόρους, των συνεπειών των ακραίων κλιματικών φαινομένων και των πλημμυρών, του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και της ανάγκης για ένα περισσότερο ανθεκτικό και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.

Τρεις πανεπιστημιακοί ανοίγουν τη συζήτηση

Στο ενημερωτικό μέρος της εκδήλωσης θα συμμετάσχουν:

•           ο Κώστας Καραντινίνης, Swedish University of Agricultural Sciences,

•           ο Κωνσταντίνος Μάττας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

•           ο Ιωάννης Δούκας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα χαιρετήσει ο Γ.Γ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ Αντώνης Φιλιππής.  

Θα ακολουθήσει οργανωμένη διαβούλευση με τους εκπροσώπους του αγροδιατροφικού συστήματος της Θεσσαλίας.

Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν στο επίκεντρο βρίσκονται η δυνατότητα δημιουργίας διακριτού περιφερειακού κεφαλαίου για τη Θεσσαλία στο εθνικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, το μέλλον των άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων, το βαμβάκι και η κτηνοτροφία, η διαχείριση του νερού, η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, οι βοσκότοποι, η είσοδος νέων ανθρώπων στη γεωργία, καθώς και η ενίσχυση της θέσης των παραγωγών απέναντι στην αγορά και τη μεταποίηση.

Ηλεκτρονική διαβούλευση – Κρίσιμη η μαζική συμμετοχή

Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλεί τους ανθρώπους της παραγωγής και τους φορείς να συμμετάσχουν στο Γενικό Ηλεκτρονικό Ερωτηματολόγιο Διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ 2028–2034.

Το ερωτηματολόγιο έχει καταρτιστεί από το Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία του ΕΚΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Στάθη Αραποστάθη.

Συμπλήρωση ερωτηματολογίου:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe8nLgW1ZTF21k3I7ErJ9cz8d928aMuULhli2KqEKVWmGk__Q/viewform?usp=dialog

Η συμπλήρωση απαιτεί έως 20 λεπτά και το ερωτηματολόγιο θα παραμείνει ανοικτό έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2026.

Η Περιφέρεια καλεί ιδιαίτερα συνεταιρισμούς, οργανώσεις παραγωγών, επιμελητήρια, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς να το διαδώσουν ευρέως στα μέλη και στους συνεργάτες τους.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας επισημαίνει ότι η νέα ΚΑΠ θα επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της θεσσαλικής γεωργίας/κτηνοτροφίας και ότι οι θέσεις της Περιφέρειας πρέπει να προκύψουν μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους ανθρώπους της παραγωγής και τις τοπικές κοινωνίες.

Όσο μεγαλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη είναι η συμμετοχή, τόσο ισχυρότερη θα είναι η τεκμηρίωση της θέσης της Θεσσαλίας στη διαπραγμάτευση για τη Νέα ΚΑΠ 2028–2034.

prosklisi neakap page 0001 • Η Θεσσαλία διεκδικεί ισχυρό ρόλο στη νέα ΚΑΠ 2028–2034 • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.