Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει στρατηγικά στην έρευνα και την καινοτομία για την προστασία και ενίσχυση της αυθεντικότητας των ΠΟΠ προϊόντων της, με προτεραιότητα τη φέτα – το εμβληματικό ελληνικό τυρί με διεθνή αναγνώριση. Μέσα από τη χρηματοδότηση του έργου FoodFACT, αναπτύσσεται ένα προηγμένο εργαλείο ανίχνευσης νοθείας, βασισμένο σε νέες τεχνολογίες και φασματοσκοπικές μεθόδους, με στόχο να διασφαλιστεί η ποιότητα, η φήμη και η ανταγωνιστικότητα των θεσσαλικών ΠΟΠ προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.
Καινοτομία στην υπηρεσία της ποιότητας
Το έργο FoodFACT υλοποιείται από το Εργαστήριο Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοποριακών μεθόδων ανάλυσης, όπως η Φασματοσκοπία Υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FTIR), σε συνδυασμό με χημειομετρικά μοντέλα. Οι μέθοδοι αυτές προσφέρουν ταχεία, μη καταστρεπτική και χαμηλού κόστους ανίχνευση νοθείας στη φέτα και άλλα ΠΟΠ προϊόντα.
Πώς λειτουργεί το σύστημα
Το FoodFACT βασίζεται στη συλλογή μεγάλου όγκου αναλυτικών δεδομένων από δείγματα αυθεντικής και νοθευμένης φέτας. Τα χημειομετρικά μοντέλα «εκπαιδεύονται» να αναγνωρίζουν μοτίβα και να ανιχνεύουν την παρουσία ξένων συστατικών, χωρίς την ανάγκη για παραδοσιακές, χρονοβόρες χημικές αναλύσεις. Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται σε δευτερόλεπτα, χωρίς να καταστρέφεται το δείγμα.
Επιπλέον, με τη χρήση φορητού εξοπλισμού FTIR, το έργο επιτρέπει τον επιτόπιο έλεγχο σε σημεία παραγωγής και διάθεσης, προσφέροντας ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των ελεγκτικών μηχανισμών και των ίδιων των παραγωγών.
Χρηματοδότηση και διάρκεια
Η Πράξη χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021–2027» με το ποσό των 199.896,40 ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών και του εξοπλισμού δημόσιων φορέων Έρευνας στη Θεσσαλία». Η διάρκεια του έργου είναι 24 μήνες και περιλαμβάνει την προμήθεια επιστημονικού εξοπλισμού αξίας 119.926,60 ευρώ.
Υπεύθυνη του έργου είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Μαλισσιόβα, με αναπληρωτή επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή Αθανάσιο Μανούρα. Στο πλαίσιο του έργου θα απασχοληθούν τουλάχιστον τρεις νέοι επιστήμονες.
Συνεργασίες με τον τοπικό παραγωγικό ιστό
Το FoodFACT έχει τη στήριξη της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων (ΕΛΕΝΤΥΡ) και του Δήμου Ελασσόνας ήδη από τη φάση της πρότασης. Επιπλέον, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τοπικοί συνεταιρισμοί και μεμονωμένοι παραγωγοί, γεγονός που υποδηλώνει την έντονη ανάγκη σύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας με την παραγωγική βάση της περιοχής.
Το έργο περιλαμβάνει επίσης δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης αποτελεσμάτων, με ημερίδες, επιστημονικές δημοσιεύσεις και τη δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα την τοπική επιχειρηματικότητα και το ερευνητικό οικοσύστημα.
Δηλώσεις του Περιφερειάρχη
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε:
«Η φέτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Θεσσαλίας και της Ελλάδας. Με το έργο FoodFACT, η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει στην επιστήμη και στην καινοτομία για να διαφυλάξει την αυθεντικότητα και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας. Στηρίζουμε την έρευνα που συνδέεται άμεσα με την παραγωγή, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τη φήμη της φέτας μας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
