- Του Θωμά Μόσχου*

Πέρυσι τέτοιες μέρες βρισκόμουν σαν εκπρόσωπος του ΣΕΚ στο πανελλήνιο συνέδριο γάλακτος για να μετέχω στο πάνελ για την κατοχύρωση ΠΓΕ του ελληνικού γιαουρτιού.
Η θέση των βιομηχάνων «ΠΓΕ ελληνικό γιαούρτι αλλά με εισαγόμενο γάλα»
Η θέση του ΣΕΚ «ΠΓΕ ελληνικό γιαούρτι με ελληνικό γάλα» σε αντίθετη περίπτωση θα ήμασταν οι πρώτοι που θα καταγγέλλαμε την συμφωνία.
Παρουσιάσαμε τρόπους χρηματοδότησης, τρόπους υπολογισμού άνθρακα, επιπτώσεις, τρόπους ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής στα οποία όμως θα έπρεπε να συνεργαστούν κράτος-κτηνοτρόφοι-αγρότες-βιομήχανοι, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της ελληνικής παραγωγής γάλακτος αλλά και παραγωγής και μεταποίησης ζωοτροφών.
Αποτέλεσμα σήμερα ένα χρόνο μετά:
Η Τουρκία κατάφερε να κατοχυρώσει ΠΓΕ παραδοσιακό γιαούρτι από γίδινο και αγελαδινό γάλα, αναρτώ φωτό της συσκευασίας (μην σας πιάσει πανικός με την ομοιότητα των δικών μας παραδοσιακών), η Τουρκία δεν είναι καν στην ΕΕ και όμως κατάφερε να έχει γιαούρτι ΠΓΕ.
Εμείς πάλι στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά, παρά τις πιέσεις του ΣΕΚ δεν μπορούμε ούτε να συζητήσουμε με βιομήχανους και κράτος και αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να αναπτύξει την αγελαδοτροφία στην Ελλάδα, γιατί να το κάνει άλλωστε, έρχεται η Mercosur όπου θα μπορούμε να εισάγουμε χωρίς δασμούς ότι θέλουμε από λατινική Αμερική.
ΥΓ: στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος και κάθε χρόνο μειώνονται όλο και περισσότερο πριν 5 χρόνια ήταν 3.400.
Επίσης υπάρχουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια παραγωγικά στρέμματα ακαλλιέργητα χωρίς να υπολογίσουμε τι έχουν καταλάβει τα φωτοβολταϊκά.
*Ο κ. Θωμάς Μόσχος, είναι, αγροτοκτηνοτρόφος, γεωπόνος, Τεχνικός Σύμβουλος Σ.Ε.Κ., Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων ECVC, Πρεσβευτής Ελλάδας στην Copa Cogeca, και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς «Μακεδνος»

