Ημερίδα / εκδήλωση project “SmartWinery” που συγχρηματοδοτείται από ενωσιακούς πόρους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Project GA101115013”, συγκεκριμένα από το «μέσο διαπεριφερειακών επενδύσεων στην καινοτομία» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή τριών Ισπανών εταίρων (Πανεπιστήμιο Μούρθια, Όμιλος Agrovin και τεχνολογική οινολογική πλατφόρμα PTV), ενός Έλληνα (τεχνολογική εταιρεία Neuropublic), καθώς και ελληνικών οινοποιείων, πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2025 στις εγκαταστάσεις του ισπανικού Ομίλου Agrovin.
Όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στην Μαδρίτη, την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι τεσσάρων ελληνικών οινοποιείων / συνεταιριστικών ενώσεων και συγκεκριμένα οι κ.κ.: Χρήστος Αλεξανδρής της Santo Wines, Νικόλαος και Αναστάσιος Παπαβασιλείου από την Ένωση Κιάτου, Γιάννης Τσαπάρας και Ελεάνα Παρλαβάντζα από το οινοποιείο «Ερίβωλος Φθία», Αντωνία Δαφούλη και Ευστράτιος Σαρνατζίδης από το οινοποιείο Αμύντας. Επίσης παρέστη ο εκπρόσωπος του Έλληνα Partner του προγράμματος, Ομίλου Neuropublic, κ. Οδυσσέας Σέκκας, Υπεύθυνος Τεχνικής Διαχείρισης Έργων.
Στην ημερίδα παρέστησαν, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης των διοργανωτών, ο υπογράφων και η παρ’ ημίν Γραμματέας ΟΕΥ Γ΄ κα Χριστίνα Οικονόμου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο ξεκίνημα της, στην ισπανική και την ελληνική, παρουσιάζοντας στο ισπανικό και το ελληνικό ακροατήριο αντίστοιχα, τους εκατέρωθεν αμπελοοινικούς κλάδους. Ακολούθησαν παρουσιάσεις του Ομίλου Agrovin (πρόκειται για τεχνολογικό σύμβουλο και προμηθευτή οινολογικών και άλλων γεωργικών προϊόντων όπως και σχετικού μηχανολογικού εξοπλισμού), του Πανεπιστημίου της Μούρθια επάνω στο συγκεκριμένο project “SmartWinery”, καθώς και του Έλληνα εκπροσώπου της Neuropublic που παρουσίασε ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου. Ακολούθησε επίσκεψη στο πειραματικό οινοποιείο που έχει δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της Agrovin στο πλαίσιο του προγράμματος, γεύμα και τεχνική συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων.
Επισημαίνεται ότι στόχο του σχεδίου “SmartWinery”, σχεδόν τριετούς διάρκειας, το οποίο έχει συμπληρώσει 18 μήνες λειτουργίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2026, αποτελεί η αποτελεσματική και βιώσιμη «έξυπνη τεχνολογία» παραγωγής κρασιού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οινοποιείων μικρού και μεσαίου μεγέθους, ειδικότερα δια της κλιμάκωσης και ψηφιοποίησης «έξυπνων λύσεων» σε μια πειραματική οινοποιητική μονάδα χωρητικότητας 4 τόνων/ώρα, καθώς και της πραγματοποίησης «προσομοίωσης» πλήρους κλίμακας για την προετοιμασία προς ανάπτυξη στην αγορά. Το σχέδιο βασίζεται στην διαπεριφερειακή συνεργασία ισπανικών και ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων και φορέων, που δημιουργούν και θα δοκιμάσουν την ως άνω οινοποιητική μονάδα υπό συνθήκες πλήρους λειτουργίας, με εμπλοκή των τελικών χρηστών και των περιφερειακών φορέων των δύο χωρών σε διαδικασίες «συνδημιουργίας» και συνεργασίας.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο project βασίζεται στην συγκέντρωση και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συμμετεχόντων ελληνικών οινοποιείων και των Ισπανών εταίρων του προγράμματος, μέσω της Neuropublic, με σκοπό την αξιοποίηση της ψηφιακής πληροφορίας, την ψηφιοποίηση διαδικασιών, την συστηματοποίηση και βελτίωση τεχνικών χαρακτηριστικών και διαδικασιών παραγωγής κρασιού, καθώς και βελτίωση των συστημάτων ελέγχου.
Από τις συζητήσεις μας με τους εκπροσώπους των ελληνικών οινοποιείων, αλλά και με εκείνους των Ισπανών αλλά και του Έλληνα εταίρου, συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για πρόγραμμα που «τρέχει» με πολύ καλούς ρυθμούς και αμφότερες οι πλευρές είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και κατά κάποιον τρόπο «υπερήφανες» για την έως τώρα πορεία υλοποίησής του, με ενδιαφέρον και προσδοκίες για τα θετικά του αποτελέσματα. Κατά τις συζητήσεις μας με τους εκπροσώπους των Ισπανών εταίρων, διαπιστώθηκε έντονο ενδιαφέρον δημιουργίας πρόσθετων συνεργιών στον οινοποιητικό κλάδο μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, αν όχι σε εμπορικό επίπεδο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και εν γένει συνεργασίας στον τομέα των παραγωγικών διαδικασιών.
Παντελής Γκάσιος Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄