Στις 23 Μαΐου 2023, άπαντες (εκ των κυβερνητικών, του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ ) ομονοούσαν ότι ΘΑ άνοιγε το ΟΣΔΕ 2025 και θα μπορούσαν να καταθέσουν τις αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης οι αγρότες αλλά σήμερα 26 Μάϊου, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει ερμητικά κλειστό, τη στιγμή που σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε., έχει τελειώσει η σχετική διαδικασία.
Δεν φτάνει που όλοι αυτοί υποστήριζαν ότι θα ανοίξει, ενώ ήξεραν ότι ΔΕΝ πρόκειται να συμβεί αυτό, υπήρχαν και διάφοροι καλοθελητές σε ηλεκτρονικά μέσα, που υποστήριζαν αυτή τη «φανφάρα».
Ωστόσο να σημειώσω ότι ακόμα κι όταν ανοίξει το ΟΣΔΕ, αυτό θα είναι αρχικά μόνο για on line αιτήσεις, δηλαδή, για απειροελάχιστους, ενώ για τα ΚΥΔ θα γίνει αργότερα και χωρίς να μπορούν σε πρώτη φάση να οριστικοποιούν τις δηλώσεις.
Πάντως, δεν είμαι ο μόνος που «γκρινιάζει», αφού μέχρι και το αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Παύλος Σαταολιάς αγανακτεί και διαμαρτύρεται.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σατολιάς, περιγράφει σήμερα στο Euro2day.gr τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως έναν οργανισμό που «έχει χάσει τον ρόλο του».
Η κατάσταση, όπως λέει, δεν είναι απλώς προβληματική, το πρόβλημα είναι συστημικό. «Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τον Οργανισμό να έχει αλλοτριωθεί και να απομακρύνεται από τον πυρήνα της αποστολής του», σημειώνει. «Καθυστερημένες πληρωμές, καθυστερημένες δηλώσεις, διαδικασίες που ξεκινούν Μάιο ή Ιούνιο -το 2024, φτάσαμε να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο-, όταν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι δηλώσεις ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους».
Οι δηλώσεις αφορούν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης που υποβάλλουν κάθε χρόνο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τη λήψη αγροτικών επιδοτήσεων και άλλων ενισχύσεων που προβλέπονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η καθυστέρηση στην υποβολή αυτών των αιτήσεων, σύμφωνα με τον κ. Σατολιά, έχει πραγματικό κόστος για το αγροτικό εισόδημα, για την εφοδιαστική αλυσίδα και για τη διαφάνεια στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. Το περιθώριο για ελέγχους συμπυκνώνεται σε μικρά χρονικά παράθυρα, μειώνοντας την ποιότητά τους και αφήνοντας περιθώρια για λάθη ή καταχρηστικές πληρωμές.
Κύριε Καϊμακάμη, τι έχετε να πείτε στον κ. Σατολιά;
Χρήστος Αθανασιάδης