- Του Χρήστου Αθανασιάδη
Τα κάστανα σε πανελλαδικό επίπεδο εντάσσονται στο Μέτρο 23, για ενίσχυση λόγω της απώλειας παραγωγής πάνω από 30%, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Τσιάρας, σε χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, πριν τον επίσημο εορτασμό του Κιλελέρ, στην οποία συμμετείχαν αγρότες από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τον Αγροτικό Σύλλογο της Αγιάς και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Μαγνησίας, παρουσία του δημάρχου Κιλελέρ κ. Θανάση Νασιακόπουλου.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης, τέθηκαν και τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής της Αγιάς Λάρισας, ενώ ο υπουργός να φάνηκε ενήμερος και έδειξε πρόθεση να δώσει λύσεις, ενώ ανέφερε ότι οι ενισχύσεις de minimis θα πληρωθούν άμεσα, ανακοινώνοντας παράλληλα και την ένταξη των καστάνων στο Μέτρο 23.
Από την πλευρά τους οι αγρότες ζήτησαν την αποκατάσταση της αδικίας για τα μήλα που δεν εντάχθηκαν στο ad hoc πρόγραμμα και την ανάγκη να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των εργατών γης.
Επίσης έγινε αναφορά και στις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τον παγετό, οι οποίες αποτελούν έκτακτη ανάγκη, και ζήτησαν αποζημιώσεις στο 100%, τη χορήγηση προκαταβολών, καθώς και την ένταξη των κερασιών και των λωτών στις αποζημιώσεις.
Όπως ανέφεραν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αναμένουμε άμεσα πράξεις που θα επιβεβαιώσουν τις προθέσεις του Υπουργού. Παραμένουμε σε εγρήγορση.»