Καλαρύτικο, γίγαρτα, άγρια ζωή, επιδοτήσεις

• ΑγροΝέα Νο 71 5-10-2025 Δημήτρης Μιχαηλίδης

από Thessaliki Gi

Διαχρονικό

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η νοημοσύνη είναι που κάνει κάποιον μεγάλο επιστήμονα… Κάνουν λάθος! Το κυριότερο είναι ο Χαρακτήρας! Άλμπερτ Αϊνστάιν

Καλαρύτικο

Το Καλαρρύτικο πρόβατο είναι το καλύτερο στην Ευρώπη. Αλλά πες μου γιατί γίνεται τόσος ντόρος για το Καλαρρύτικο από άσχετους σήμερα; Απλά για να πουλιούνται όλα ως υποτιθέμενα Καλαρρύτικα άνευ ιχνηλασιμότητας και ποιοτικού προτύπου. Γιατί ειδάλλως θα ακολουθούσαν όσα έχουν προταθεί από το Τμήμα μας. Ταυτότητα των εκτροφών, σύστημα διατροφής, ορεινό κτηνοτροφικό πάρκο Συρράκου Καλαρρυτών Περιστερίου για όλες τις εκτροφές, ταυτότητα και ιχνηλασιμότητα του γάλακτος του κρέατος και του τυριού μέσω αδιάβλητων σύγχρονων τεχνολογιών καθετοποιημένη παραγωγή για τους κτηνοτρόφους του Καλαρρύτικου και σύστημα πιστοποίησης από το Τμήμα Γεωπονίας του Π. Ιωαννίνων και το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Ειδάλλως αυτά που πουλιούνται θα λέγονται Καλαρρύτικα αλλά δεν θα είναι. 6.000 ζώα ο κάβουρας και το ζουμί του και για αυτό είχαμε προτείνει ένα ειδικό κέντρο Γενετικής βελτίωσης αυτοχθόνων φυλών, πραγματικό και αυτό όχι σαν οσα προϋπήρχαν με τεχνολογίες μεταφοράς εμβρύων, ΤΣ, γονιδιωματικής, μεταγονιδιωματικής. Μάλιστα υπάρχει έτοιμη μελέτη για το Κέντρο, και για Κέντρο Κρέατος μόνο που σκουριάζει σε γραφείο Περιφέρειας. Κατά τα άλλα όλοι είναι πρωταγωνιστές στο ενδιαφέρον και καταστροφείς στην ουσία. Φιλιά! Γιάννης Σκούφος. Facebook, 16/9/2025.

Γίγαρτα στην άσφαλτο

Μελέτη στο “Waste & Biomass Valorization Journal” έδειξε ότι τα γίγαρτα των σταφυλιών (και τα υπολείμματα της ελιάς) μπορούν να μετατραπούν σε ανανεώσιμα αντιοξειδωτικά για την παραγωγή ασφάλτου. Τα υπολείμματα αυτά, που συνήθως απορρίπτονται, είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και την ανθεκτικότητα του οδοστρώματος. Η έρευνα αποκάλυψε πως η προσθήκη αυτών των υλικών στην άσφαλτο, η οποία είναι ευαίσθητη στην υποβάθμιση από την υπεριώδη ακτινοβολία και τη θερμότητα, μπορεί να επιβραδύνει τη φθορά και να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των δρόμων. Η εφαρμογή αυτών των ευρημάτων θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε χώρες όπως η δική μας, η Ιταλία και η Ισπανία, όπου η παραγωγή κρασιού και ελαιολάδου είναι σημαντική. oinologia.gr, 17/9/2025

Μην ταΐζετε τα άγρια ζώα

Θερμή παράκληση προς όλους: μην ταΐζετε τα άγρια ζώα (ελάφια) με τυρόπιτες, ψωμί, γαριδάκια και σάντουιτς με σκοπό να τα προσελκύσετε, γιατί βάζετε την ζωή τους σε μεγάλο κίνδυνο. Ίσως τις συγκεκριμένες τροφές τα άγρια ζώα να μην μπορούν να τις μεταβολίσουν με αποτέλεσμα να παθαίνουν στομαχικό ίλιγγο και να επέρχεται ο θάνατος. Υπάρχει άφθονη τροφή για αυτά τα ζώα στο βουνό. Γενικά μην ταΐζεται άγρια ζώα χωρίς να ξέρετε τι κάνει καλό για να φάνε… Και κυρίως να σέβεστε τον χώρο τους, στον οποίο «εισβάλετε» απρόσκλητοι.

De minimis???

Χιλιάδες καλλιεργητές σκληρού και μαλακού σίτου βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα. Η τιμή παραγωγού για το σκληρό σιτάρι έχει καταρρεύσει στα 0,21–0,24€/κιλό, ενώ για το μαλακό σιτάρι είναι στα 0,16–0,18€/κιλό. Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% από το 2021. Ως εκ τούτου, για την επιβίωση των καλλιεργητών σίτου είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας, που συνδέεται άμεσα με τη διατροφική ασφάλεια και επάρκεια της χώρας. ΕΘΕΑΣ, 117/1-10-2025. Σσ Με έκπληξη παρατηρούμε ότι ποτέ δεν είδαμε παρόμοιας μορφής αίτημα όταν οι τιμές γάλακτος ή κρέατος κατέρρεαν. Είναι πρωτοφανές ή συμβαίνει κάτι άλλο?

Ημέρα Εκπαιδευτικών

5 Οκτωβρίου. Σε όσους εκπαιδευτικούς αγαπάνε το επάγγελμά τους, τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. Για τους συντεχνιαζόμενους, πολλούς σημερινούς εκπαιδευτικούς έχω πάρα πολλές αιτιάσεις. Ίσως η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία, ακόμα και στις κοινωνίες, να οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό και σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς. ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ για τους εκπαιδευτικούς η 5 Οκτωβρίου.

Δημήτρης Μιχαηλίδης Τηλ: 2310 282 382  Κιν: 6998 282 382 michaeld@otenet.gr

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.