Καλλιεργητικά μέτρα για Ευδεμίδα, Ωίδιο, Περονόσπορο, Τζιτζικάκια του αμπελιού

• Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου

από Thessaliki Gi

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου του ΥπΑΑΤ, εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τους εχθρούς και τις ασθένειες του Αμπελιού.

Αναλυτικά στο δελτίο αναφέρονται τα εξής:

Ευδεμίδα: Η 2η πτήση του εντόμου είναι σε εξέλιξη σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες. Υψηλή η δραστηριότητα του εντόμου την περίοδο αυτή → θέλει προσοχή.

 Ωίδιο: Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και κρίσιμα βλαστικά στάδια → θέλει προσοχή.

Περονόσπορος : Οι ξηροθερμικές συνθήκες δεν ευνοούν τον μύκητα. Τζιτζικάκια: Αυξημένοι πληθυσμοί → να γίνεται αντιμετώπιση μόνο μετά από έλεγχο.

Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση εχθρών – ασθενειών και ενισχύουν τη δράση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Φαινολογικά στάδια – Καιρικές συνθήκες και αμπέλια

• Σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί και εξελίσσεται η ανάπτυξη των ραγών

• Με τα σημερινά δεδομένα, η χρονιά σε σχέση με το 2024 εμφανίζεται πιο όψιμη κατά 4 – 5 ημέρες περίπου

• Οι καιρικές συνθήκες της περιόδου ευνοούν την ευδεμίδα και το ωίδιο

ampeli1 3 • Καλλιεργητικά μέτρα για Ευδεμίδα, Ωίδιο, Περονόσπορο, Τζιτζικάκια του αμπελιού • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις:

– Η 2η πτήση είναι πλέον σε εξέλιξη σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες του νησιού. Η περίοδος που διανύουμε και αυτή που ακολουθεί είναι πολύ κρίσιμες για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας. Η δραστηριότητα του εντόμου (συλλήψεις, ωοτοκίες) παραμένει υψηλή στις πρώιμες περιοχές, έχει αυξηθεί σημαντικά στις μεσοπρώιμες και αυξάνει στις όψιμες.

 -Οι χρόνοι έναρξης και τα στάδια εξέλιξης ανά ζώνη πρωιμότητας δίνονται παρακάτω (Πιν. 2, 3). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευδεμίδα.

ampeli2 3 • Καλλιεργητικά μέτρα για Ευδεμίδα, Ωίδιο, Περονόσπορο, Τζιτζικάκια του αμπελιού • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Οδηγίες:

Για τελικό ποιοτικό προϊόν η ανοχή προσβολής των σταφυλιών πρέπει να είναι πολύ μικρή έως μηδενική.

– Οι ψεκασμοί στοχεύουν τα σταφύλια → θα πρέπει να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή.

 – Οι εφαρμογές είναι πιο αποτελεσματικές όταν γίνονται κατά το σούρουπο.

Συνιστάται αντιμετώπιση στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες*:

ampeli3 5 • Καλλιεργητικά μέτρα για Ευδεμίδα, Ωίδιο, Περονόσπορο, Τζιτζικάκια του αμπελιού • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator)

ampeli4 3 • Καλλιεργητικά μέτρα για Ευδεμίδα, Ωίδιο, Περονόσπορο, Τζιτζικάκια του αμπελιού • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις:

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, μελτέμια) ευνοούν διαδοχικούς και σύντομους κύκλους του μύκητα με αποτέλεσμα νέα συμπτώματα στα σταφύλια και στη βλάστηση να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.

Οδηγίες:

1. Απαραίτητη η συνέχιση της προστασίας χωρίς κενά την περίοδο αυτή (συνεχής κάλυψη με μεσοδιάστημα εφαρμογών ανάλογα με το σκεύασμα και με εναλλαγή σκευασμάτων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας).

2. Το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης (απύρι) έχει καλή προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση.

Προσοχή : Το θειάφι πάνω από 30ο C μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα.

Συνιστάται οι εφαρμογές με θειάφι να γίνονται από το σούρουπο και μετά.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: (Plasmopara viticola)

ampeli5 • Καλλιεργητικά μέτρα για Ευδεμίδα, Ωίδιο, Περονόσπορο, Τζιτζικάκια του αμπελιού • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις:

– Σε αρκετές από τις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις του διήμερου 30 – 31 Μαΐου έχουν εκδηλωθεί διάσπαρτα κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις του μύκητα.

Οδηγίες:

Προσοχή : Τα αμπέλια που εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να προστατεύονται σε περιόδους που σημειώνονται νυχτερινές δροσιές.

 Σε απουσία βροχών που είναι ο κύριος επιδημιολογικός παράγοντας, οι δροσιές ενεργοποιούν τον μύκητα και η νέα βλάστηση είναι ευπαθής στις μολύνσεις.

TZITZIKAKIΑ: (Διάφορα είδη)

ampeli6 • Καλλιεργητικά μέτρα για Ευδεμίδα, Ωίδιο, Περονόσπορο, Τζιτζικάκια του αμπελιού • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις:

– Οι πληθυσμοί τους στα αμπέλια έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά θέσεις (ενήλικα πτερωτά και άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου).

Οδηγίες:

➢ Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δυο φύλλα πριν την κορυφή του. Όριο επέμβασης μετά από έλεγχο : 50 – 100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα.

➢ Όπου απαιτηθεί αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα. Ο ψεκασμός για τα τζιτζικάκια στοχεύει στη βλάστηση.

Σύσταση: μην κάνετε αντιμετώπιση χωρίς ελέγχους για το όριο επέμβασης. Τα τζιτζικάκια αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα για αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία.

Καλλιεργητικά μέτρα: Η πυκνή – πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο που επιβαρύνει την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΦΠΠ):

• Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα σκευάσματα (ΦΠΠ) για την καλλιέργεια, για τον εχθρό ή την ασθένεια και για το βλαστικό στάδιο της εποχής. • Εγκεκριμένα ΦΠΠ ανά καλλιέργεια και εχθρό / ασθένεια στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ

Συνιστάται να επιλέγετε σκευάσματα με τους λιγότερους κινδύνους για τον χρήστη και το περιβάλλον.

 Τα «χημικά» φυτοπροστατευτικά δεν είναι ακίνδυνα.

 Θυμηθείτε πριν την εφαρμογή να ελέγχετε τη σήμανση κινδύνου και να παίρνετε απαραιτήτως μέτρα προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.

ampeli7 • Καλλιεργητικά μέτρα για Ευδεμίδα, Ωίδιο, Περονόσπορο, Τζιτζικάκια του αμπελιού • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).