- Του Χρήστου Αθανασιάδη
Έκπληκτος με το γεγονός ότι οι αγρότες δεν γνωρίζουν τα Οικολογικά Σχήματα και την τεράστια έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει στους παραγωγούς, δηλώνει σε χθεσινοβραδινή ανάρτηση στον προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο νέος αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γιάννης Καϊμακάμης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Εξεπλάγην προσωπικά όταν, σε σειρά ερωτήσεων που απηύθυνα σε αγρότες για το ποιο οικολογικό σχήμα έχουν επιλέξει και για ποιο λόγο, η απάντηση ήταν κατά πλειοψηφία: «δεν ξέρω, από το ΚΥΔ μου είπαν ότι θα πάρω τα ίδια χρήματα». Αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.»
Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα των αγροτών κύριε Καϊμακάμη, την οποία-ως φαίνεται-αγνοούσατε και κατ’ επέκταση δεν αναλαμβάνατε το μέγεθος του προβλήματος που βίωναν και βιώνουν οι φίλοι παραγωγοί και καλλιεργητές της χώρας μας.
Εδώ όμως προκύπτει ένα ερώτημα:
Έπρεπε να γίνει αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Καϊμακάμης, ώστε να αντιληφθεί την παντελή ενημέρωση που υπάρχει στις τάξεις των αγροτών, αναφορικά με τα Οικολογικά Σχήματα; Δηλαδή, αν δεν γίνονταν αντιπρόεδρος, θα πίστευε ότι όλα βαίνουν καλώς;
Το παράξενο με την ομολογηθείσα έκπληξη του κ. Καϊμακάμη, έγκειται και σε ένα άλλο γεγονός και κυρίως ότι ο νέος Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι γεωπόνος με εξειδίκευση στην κτηνοτροφία και τη διοίκηση αγροδιατροφικών επιχειρήσεων, άρα έπρεπε είναι κοντά στον αγροτικό χώρο. Επίσης, ο νέος Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι από τα Καλύβια της Ελασσόνας, μια άκρως αγροτική περιοχή, άρα έπρεπε είναι ακόμα πιο κοντά στην αγροτική παραγωγή, ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι νέος Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν (είναι;) και μέλος της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να γνώριζε το συγκεκριμένο θέμα.
Έτσι, παρ’ όλα τα παραπάνω, ο κ. Καϊμακάμης ΔΕΝ γνώριζε ΤΊΠΟΤΑ, εδώ και δύο χρόνια, μέχρι την τοποθέτησή του στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών για τα Οικολογικά Σχήματα.
Δυστυχώς όμως ο νέος Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μας εξέπληξε μόνο για αυτά, σε άλλο σημείο της ανάρτησής του, αναφέρει:
«Ως επαγγελματίας του κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής- και όχι με οποιαδήποτε θεσμική ιδιότητα, ούτως ή άλλως τέτοιες θέσεις δεν είναι μόνιμες- προτίθεμαι καλόπιστα να ενημερώσω οποιονδήποτε φίλο παραγωγό το επιθυμεί.
Ας μου στείλει ένα μήνυμα, ας με καλέσει να οργανώσουμε μια συζήτηση δια ζώσης ή Teams. Καλή τη πίστει.»
Δηλαδή, τι μας λέει ο κ. Καϊμακάμης; Ότι «απεκδύεται» την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και ως επαγγελματίας του κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής, έχει τη θέληση να ενημερώσει ένα-έναν τους παραγωγούς ή όποιος τον καλέσει με μήνυμα.
Αλήθεια, εκεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρόεδρος και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού, έτσι λειτουργούν για την ενημέρωση των παραγωγών; Μήπως και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να ασπαστεί την «πρωτοποριακή» πρόταση του νέου Αντιπρόεδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κ.κ. Τσιάρας, Κέλλας, Σταμενίτης καθώς και οι Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ.κ. Στρατάκος, Παπαγιαννίδης, Μπαγινέτας, ως απλοί πολίτες και όχι ως υπουργοί ή Γενικοί Γραμματείς, να ενημερώσουν τους αγρότες κατά μόνας, μετά από μήνυμα που θα τους στείλουν;
Κύριε Καϊμακάμη, έχετε αντιληφθεί ότι είστε Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ή σας διαφεύγει;
Αντί να υποσχεθείτε ότι ως Αντιπρόεδρος θα αναλάβετε θεσμικά πρωτοβουλία, ως ΟΠΕΚΕΠΕ να καλύψετε το κενό ενημέρωσης που υπάρχει με σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, σε όλη την Ελλάδα και να προγραμματίσετε εσείς ο ίδιος (ως ΟΠΕΚΕΠΕ) την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων, ζητάτε από τους παραγωγούς να σας εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ακόμα και για prive ενημερώσεις;
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Καϊμακάμη, έχει ως εξής και τα συμπεράσματα δικά σας:

«Κάθομαι στο γραφείο του σπιτιού μου. Bράδυ με ησυχία. Οι σημειώσεις μου ανοιχτές και το μυαλό ακόμα γεμάτο από τις κουβέντες των τελευταίων ημερών με ανθρώπους της παραγωγής.
Νιώθω την ανάγκη να γράψω- όχι για τις απαντήσεις, αλλά γιατί βλέπω ότι χάνουμε την κοινή γλώσσα. Και όταν δεν έχουμε κοινή γλώσσα, επικρατεί το χάος.
Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα είναι η ελλιπής κατανόηση των παρεμβάσεων της νέας ΚΑΠ- ιδιαίτερα των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes).
Πολλοί παραγωγοί δεν γνωρίζουν ούτε ποια παρέμβαση υλοποιούν ούτε για ποιο λόγο την επέλεξαν. Κυριαρχεί η αντίληψη ότι τα «οικολογικά» είναι κάτι γενικό και αόριστο, ένα είδος πράσινου «πακέτου», χωρίς επιμέρους δράσεις ή σαφή στόχευση.
Εξεπλάγην προσωπικά όταν, σε σειρά ερωτήσεων που απηύθυνα σε αγρότες για το ποιο οικολογικό σχήμα έχουν επιλέξει και για ποιο λόγο, η απάντηση ήταν κατά πλειοψηφία: «δεν ξέρω, από το ΚΥΔ μου είπαν ότι θα πάρω τα ίδια χρήματα». Αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα:
1. Ο αριθμός των οικολογικών σχημάτων αγγίζει τα 91- και εσείς ενεργοποιήσατε τα 84! Ναι, εσείς, οι παραγωγοί. Με τις επιλογές σας, ενεργοποιήσατε σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων παρεμβάσεων. Αυτό δείχνει τη δύναμη των αποφάσεών σας, αλλά και την ανάγκη για πλήρη κατανόηση του τι δηλώνεται και γιατί.
2. Ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ξεκάθαρος. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν σχεδιάζει, δεν αποφασίζει και δεν τροποποιεί τις παρεμβάσεις της ΚΑΠ. Δεν ευθύνεται για το ποια οικολογικά σχήματα υπάρχουν, ούτε για την κατανομή του προϋπολογισμού.
Αντιθέτως, ο Οργανισμός έχει καθαρά εκτελεστικό ρόλο:
Α) Ελέγχει τη συμμόρφωση με τους κανόνες
Β) Υπολογίζει την πληρωμή με βάση τα εγκεκριμένα στοιχεία
Γ) Εκτελεί τις πληρωμές Αυτά. Ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα.- Είναι σημαντικό να γίνει σαφές στην αγροτική κοινότητα ότι ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι αυτός που «κόβει ή δίνει τα λεφτά». Ακολουθεί κατά γράμμα το πλαίσιο που θεσπίζει το ΣΣ ΚΑΠ.
3. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ενημέρωσης. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν γνωρίζουν ούτε τι δήλωσαν ούτε ποιο οικολογικό σχήμα υλοποιούν. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους, όχι μόνο για τη συμμόρφωση αλλά και για τη χρηματοδότηση, καθώς κάθε παρέμβαση έχει συγκεκριμένη διαδικασία επιλεξιμότητας.
4. Στην καρδιά της συζήτησης βρίσκεται o όρος «υπέρβαση» που οδηγεί σε μείωση της πληρωμής. Εάν μια δράση δηλωθεί από πολλούς παραγωγούς, τότε η ενίσχυση ανά δικαιούχο μειώνεται. Ο μηχανισμός αυτός είναι προκαθορισμένος και βασίζεται σε συγκεκριμένα ποσοστά υπερδέσμευσης. Συνεπώς, οι αγρότες μας πρέπει να γνωρίζουν τι δηλώνουν, γιατί το δηλώνουν και τι συνεπάγεται η επιλογή τους.
Ως επαγγελματίας του κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής- και όχι με οποιαδήποτε θεσμική ιδιότητα, ούτως ή άλλως τέτοιες θέσεις δεν είναι μόνιμες- προτίθεμαι καλόπιστα να ενημερώσω οποιονδήποτε φίλο παραγωγό το επιθυμεί.
Ας μου στείλει ένα μήνυμα, ας με καλέσει να οργανώσουμε μια συζήτηση δια ζώσης ή Teams. Καλή τη πίστει.»