Ρύθμιση για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου ζητήματος που αφορά χιλιάδες αγρότες εισάγεται με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, έπειτα από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης αγροτικών ενισχύσεων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, στις οποίες το Δημόσιο εμφανίζεται ως αρχικός δικαιούχος στις πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αντικειμενικά κριτήρια για τις ενισχύσεις
Η νέα ρύθμιση θέτει σαφή και μετρήσιμα κριτήρια, καθώς επιδοτήσεις θα δίνονται μόνο σε εκτάσεις που είναι δηλωμένες στο ΟΣΔΕ για τουλάχιστον τρία έτη, περιλαμβάνονται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και καλλιεργούνται από ενεργούς παραγωγούς. Παράλληλα, προβλέπεται και αναδρομική εφαρμογή για πληρωμές που έχουν υποβληθεί από το 2025.
Ποιες εκτάσεις αφορά η διάταξη
Η ρύθμιση καλύπτει αγροτεμάχια όπου το Δημόσιο εμφανίζεται ως αρχικός ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων εποικιστικές εκτάσεις, γαίες που έχουν παραχωρηθεί με προσωρινά παραχωρητήρια, καθώς και εκτάσεις που προέρχονται από αναδασμούς, διανομές ή διαδικασίες αποκατάστασης πληθυσμών.
Διευκρινίσεις για τα δικαιώματα
Όπως επισημαίνεται, η ρύθμιση δεν μεταβάλλει ούτε θίγει τα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου ή τρίτων και δεν αποτελεί αναγνώριση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στους καλλιεργητές. Εφαρμόζεται αποκλειστικά για τις ανάγκες των ενισχύσεων της ΚΑΠ και έχει μεταβατικό χαρακτήρα έως την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών στο Κτηματολόγιο.
Στόχος η επίλυση χρόνιων προβλημάτων
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παρέμβαση επιχειρεί να δώσει λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα αποκλεισμού παραγωγών από τις επιδοτήσεις, εξαιτίας ασυμφωνιών μεταξύ πραγματικής χρήσης γης και κτηματολογικών εγγραφών, με στόχο τη στήριξη των πραγματικών καλλιεργητών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
