Κατρακυλούν οι τιμές στο ελαιόλαδο κάτω των 5 ευρώ στην Ισπανία

• Πιέσεις για τιμές κάτω του κόστους

από Thessaliki Gi

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί στις μεγάλες χώρες παραγωγής, καθώς η συνεχόμενη πτώση των τιμών στο ελαιόλαδο ακόμα και κάτω του κόστους έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Έναν χρόνο πριν μια τέτοιου είδους εξέλιξη φάνταζε ως ένα εφιαλτικό σενάριο. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η τιμή στον παραγωγό θα μπορούσε να κατρακυλήσει ακόμα και κάτω από τα 5 ευρώ/λίτρο.

Δυστυχώς, όμως η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά ελαιολάδου και μάλιστα στην ισπανική, η οποία δίνει τον τόνο στις παγκόσμιες εξελίξεις είναι πλέον τρομακτική. Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, υπήρξαν προσφορές για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, οι οποίες κυμάνθηκαν από 3,80 ευρώ/κιλό έως 4,2 ευρώ/κιλό. Μια πτώση όμως, που δεν έχει περάσει και στην κατανάλωση.

Το γεγονός ότι όλοι οι αγρότες και όλα τα ελαιουργεία είναι ήδη σε πλήρη δυναμικότητα για τη συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου, είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στο τραπέζι των συμφωνιών προσφορές, που μόνο ανησυχία προκαλούν στους παραγωγούς.

elia 1 • Κατρακυλούν οι τιμές στο ελαιόλαδο κάτω των 5 ευρώ στην Ισπανία • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Τιμές στο ελαιόλαδο

Η δραστική μείωση των τιμών παραγωγού για την αγορά και πώληση ελαιολάδου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ισπανία.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Ανδαλουσιανού Συντονιστή Αγροτών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG Andalucía), ο οποίος ζητά από την ισπανική κυβέρνηση να προχωρήσει η διερεύνηση του ανταγωνισμού για πιθανές συμφωνίες για την αγορά και πώληση ελαιολάδου, δεδομένης της υποψίας ότι οι τιμές πιέζονται δραστικά προς τα κάτω, ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της PoolRed με τις μέσες τιμές για την τελευταία εβδομάδα δείχνουν ότι η τιμή του ελαιολάδου έχει μειωθεί από 8 ευρώ/κιλό στον παραγωγό σε κάτι λιγότερο από 4 ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ειδικότερα, η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (η υψηλότερη κατηγορία) στην επαρχία Χαέν ήταν 3,86 ευρώ το κιλό.

Ένα άλλο γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι, αν και οι προβλέψεις συγκομιδής είναι υψηλότερες από αυτές των προηγούμενων ετών στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία, μετά από τρία πολύ άσχημα χρόνια, τα αποθέματα στις 30 Νοεμβρίου ήταν 50.000 τόνοι χαμηλότερα από πέρυσι. 

elia 2 • Κατρακυλούν οι τιμές στο ελαιόλαδο κάτω των 5 ευρώ στην Ισπανία • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Ποιος ευθύνεται για την πτώση της τιμής στο ελαιόλαδο

Πριν λίγες μέρες η Ένωση Μικροκαλλιεργητών και Κτηνοτρόφων Ανδαλουσίας (UPA Andalucía) ανέδειξε τον συνεταιριστικό τομέα ως έναν από τους υπεύθυνους για την πτώση της τιμής του ελαιολάδου, σύμφωνα με το Olimerca.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί η UPA, 255.742 τόνοι ελαιολάδου παρήχθησαν τον Νοέμβριο, άρα η συσσωρευμένη παραγωγή ανέρχεται στους 292.019 τόνους. Αυτή τη στιγμή, η συγκομιδή είναι 9,7% υψηλότερη από την περασμένη σεζόν. Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί 95.000 τόνοι, ενώ το τρέχον απόθεμα να φτάνει τους 321.147 τόνους, 15% λιγότερο από τον Νοέμβριο του 2023.

«Οι συνεταιρισμοί συνεχίζουν να προωθούν μια τάση αυτοκτονίας, πουλώντας γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι σε οποιαδήποτε τιμή, όσο χαμηλή κι αν είναι, αντί να υπερασπίζονται μια λογική τιμή παραγωγού πάνω από το κόστος», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της UPA Ανδαλουσίας.

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Τομέα Ελαιολάδου των Συνεταιρισμών ζητά «υπευθυνότητα και σύνεση στα μηνύματα που διαδίδονται για την αγορά. Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οι ιδιοτελείς ενέργειες και οι κινήσεις μεμονωμένων αγροτών».

Ωστόσο, παρατηρεί ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός αγροτών που παίρνουν την απόφαση να πουλήσουν το λάδι τους. Σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας και πτώσης των τιμών, η φυσική τάση αυτών των αγροτών είναι να πωλούν το συντομότερο δυνατό για να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις τιμές πριν πέσουν, γεγονός που αναγκάζει τους αγοραστές που αντιμετωπίζουν αυτή τη μαζική προσφορά να καθυστερήσουν τις αγορές τους και να μειώσουν την τιμή».

Από τους Συνεταιρισμούς θεωρούν ότι η καθοδική εξέλιξη της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες δεν δικαιολογείται εάν αναλυθούν τα διαθέσιμα στοιχεία έως τις 30 Νοεμβρίου, «φτάνοντας τα όρια τιμών αυτή τη στιγμή που είναι κάτω από την κερδοφορία των εκμεταλλεύσεων μεγάλου αριθμού τους παραγωγούς εταίρους μας και ότι δεν μπορούμε να το υποθέσουμε ως συνεταιρισμοί».

Πηγή: ot.gr

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).