Στην ενίσχυση των αλιέων και τα πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Μαγνησίας, ΧρήστουΜπουκώρου.
Ο ΧρήστοςΚέλλας εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης προς τους αλιείς, οι οποίοι επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία και την εμφάνιση των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, που προκάλεσαν μείωση παραγωγής και ζημιές στον εξοπλισμό τους. Στο πλαίσιο της ΚΥΑ Β 7039/2023, το Υπουργείο έχει εγκρίνει ενισχύσεις ύψους 1.482.000 ευρώ για τους αλιείς της Λάρισας, της Μαγνησίας και της Σκιάθου. Επιπλέον, προωθείται νέα συμπληρωματική ΚΥΑ ύψους 1.662.000 ευρώ, η οποία θα καλύψει επαγγελματίες αλιείς στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, περιλαμβάνοντας τόσο τα παράκτια αλιευτικά σκάφη όσο και τα σκάφη μεγαλύτερου μεγέθους.
«Οι ενισχύσεις αυτές είναι αναγκαίες για να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και να βοηθήσουμε τους αλιείς μας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μετά τις καταστροφές», δήλωσε ο Υφυπουργός. Οι ενισχύσεις κυμαίνονται από 1.800 έως 12.000 ευρώ ανά σκάφος και θα καταβληθούν άμεσα, με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σε ένα νέο πρόγραμμα αποζημίωσης για την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων, που εντάσσεται στη δράση 1.6.2 του Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027». Η δράση προβλέπει αποζημιώσεις για περίπου 10.000 παράκτια αλιευτικά σκάφη σε εθνικό επίπεδο, με συνολική δημόσια δαπάνη 40 εκατομμυρίων ευρώ και καλύπτει τις ζημιές που καταγράφηκαν από το 2022 έως και το 2024.
«Με την ακατάσχετη και αφορολόγητη ενίσχυση, το πρόγραμμα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες των αλιέων», σημείωσε ο Χρήστος Κέλλας, προσθέτοντας ότι «οι αποζημιώσεις φτάνουν έως και τα 10.000 ευρώ ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του σκάφους».
Τέλος, ο Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του νέου Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Αλιείας (ΟΣΠΑ), το οποίο αναμένεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης του αλιευτικού κλάδου και να προωθήσει τον ψηφιακό του μετασχηματισμό.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως ο αγώνας για τον περιορισμό της ευλογιάς συνεχίζεται αδιάκοπα, με αυστηρά υγειονομικά μέτρα και ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων γύρω από τις πληγείσες εκτροφές. Όπως σημείωσε, «ο ιός της ευλογιάς αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα».
Ο ΧρήστοςΚέλλας τόνισε ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» και διαβεβαίωσε πως «η συγκομιδή γάλακτος συνεχίζεται κανονικά, σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες».
Αναγνωρίζοντας το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, το οποίο οφείλεται στους περιορισμούς που ισχύουν από το καλοκαίρι λόγω υγειονομικών μέτρων, ο Υφυπουργός δήλωσε πως το ΥΠΑΑΤ επεξεργάζεται την παροχή οικονομικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους. Η ανακοίνωση σχετικά με το ύψος αυτών των ενισχύσεων αναμένεται να γίνει σύντομα, με στόχο να καλυφθεί μέρος του κόστους διατροφής των ζώων.