- Του Χρήστου Αθανασιάδη
Από σήμερα, Τρίτη 23 Ιουλίου, ξεκινούν σταδιακά οι πληρωμές για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα που είχαν «παγώσει» τους προηγούμενους μήνες. Η καθυστέρηση αυτή αποδίδεται τόσο σε τεχνικές δυσκολίες όσο και – κυρίως – στην αιφνιδιαστική είσοδο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι συγκεκριμένες πληρωμές για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, πρόγραμμα «κομφούζιο», “νιτρορύπανση”, σπάνιες φυλές και άλλα περιβαλλοντικά μέτρα, θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια παραγωγών σε όλη τη χώρα.
Αποκλειστικές δηλώσεις Κέλλα στο Thessalikigi.gr
Μιλώντας αποκλειστικά στο Thessalikigi.gr, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας επιβεβαίωσε πως η ΔΑΟΕ αποχώρησε σήμερα από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιτρέποντας στον Οργανισμό να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία.
«Η αποχώρηση της ΔΑΟΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγει τον δρόμο για την αποπληρωμή των παλαιών αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, αλλά και της νέας βιολογικής γεωργίας. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ», δήλωσε ο κ. Κέλλας.
Ποια μέτρα πληρώνονται τώρα και ποια αργότερα
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δηλώσεις του υφυπουργού:
- Από σήμερα έως το τέλος Ιουλίου, καταβάλλονται οι εξοφλήσεις για:
- Παλαιά μέτρα βιολογικής γεωργίας
- Παλαιά μέτρα βιολογικής κτηνοτροφίας
- Νέα βιολογική γεωργία
- «Κομφούζιο»
- “νιτρορύπανση”
- Σπάνιες αυτόχθονες φυλές
- Άλλα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα
- Μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, αναμένεται η πληρωμή για:
- Νέα βιολογική κτηνοτροφία
- Νέα βιολογική μελισσοκομία
Η καθυστέρηση αυτών των πληρωμών συνδέεται με τους προβλεπόμενους επιτόπιους και διοικητικούς ελέγχους, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πληρωμές για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα: Ανάσα για χιλιάδες δικαιούχους
Η έναρξη των πληρωμών αναμένεται να δώσει οικονομική ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς, κυρίως μικρούς και μεσαίους, που είχαν προγραμματίσει δαπάνες στη βάση της έγκαιρης καταβολής των ενισχύσεων.
Η παράταση της αναμονής είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από αγροτικούς φορείς, κυρίως σε περιοχές με υψηλή συμμετοχή σε αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, όπως η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Κεντρική Μακεδονία.
Έλεγχοι και διαφάνεια στο προσκήνιο
Η παρουσία της ΔΑΟΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε στόχο τη διασταύρωση στοιχείων, στο πλαίσιο διερεύνησης πιθανών παρατυπιών. Όπως όλα δείχνουν, η παρέμβαση των αρχών καθυστέρησε τις διαδικασίες, αλλά δεν επηρέασε τη ροή των πληρωμών σε βάθος χρόνου.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύεται, σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, για πλήρη διαφάνεια, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα των παραγωγών στην εύρυθμη αποζημίωση και στήριξη.
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
