«Κινόα: η καλλιέργεια που πληρώνει καλύτερα από σιτάρι και βαμβάκι»

• Πανελλαδική ικανοποίηση από τη φετινή συγκομιδή και κέρδη που ξεπερνούν τις προσδοκίες

από Thessaliki Gi

Πολλά χαμόγελα σκόρπισε η ολοκλήρωση της συγκομιδής της κινόα σε όλη την Ελλάδα καθώς σημειώθηκαν πολύ καλές παραγωγές, ιδιαίτερα στις «παρθένες» περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και σταθερές παραγωγές στη Θεσσαλία, η οποία έχει αποκτήσει πλέον μία εμπειρία. Οι αποδόσεις μάλιστα στα χωράφια της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας είναι εξαιρετικές. Αυτό αποδεικνύει ότι όσοι παραγωγοί ακολούθησαν το πρωτόκολλο καλλιεργειών με θρησκευτική ευλάβεια και έδειξαν εμπιστοσύνη στους γεωπόνους της εταιρείαςAristi Quinoa τα πήγαν περίφημα.

Στη Βόρεια Ελλάδα αν δεν υπήρχε η επιθυμητή εμπειρία στους παραγωγούς, περίσσευε όμως η θέληση για κάτι νέο, καινοτόμο και η πίστη σε μια ιδανική καλλιέργεια με χαμηλό ρίσκο, μικρό καλλιεργητικό κύκλο και καλές προοπτικές στην αγορά.

Σήμερα επικρατεί έντονη ανησυχία στους αγρότες από την κατρακύλα στις τιμές των δύο βασικών προϊόντων, του βαμβακιού και του σιταριού. Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι δυσοίωνη, καθώς οι τρέχουσες τιμές, μετά τις γεωργικές δαπάνες, αφήνουν τους παραγωγούς με ζημιά και ελάχιστο έως και μηδενικό κέρδος, θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Θα μπορούσε η κινόα να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση και να δώσει διέξοδο στους ανήσυχους αγρότες;

kinoa 1 • «Κινόα: η καλλιέργεια που πληρώνει καλύτερα από σιτάρι και βαμβάκι» • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Ας κάνουμε τις σχετικές συγκρίσεις, οικονομικά και παραγωγικά.

Φέτος το σιτάρι είχε μία υπερπαραγωγή μέσο όρο 450 κιλά, ενώ η τρέχουσα τιμή είναι 23 λεπτά. Συνεπώς τα έσοδα που δίνει το σιτάρι είναι 103,5€/στρ. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς ποια θα είναι τα έσοδα του σίτου τα επόμενα χρόνια όταν στατιστικά δεν καταγράφονται διαρκώς τέτοιες υψηλές παραγωγές. Προφανώς μικρότερες…

Απεναντίας στην κινόα εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα η παραγωγή κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 280 κιλά, ενώ φέτος σε περιοχές όπως η Μακεδονία και Θράκη είχαμε συγκομιδές που έφταναν και τα 350 κιλά. Με 50 λεπτά που δίνει η Εταιρία με συμβόλαιο στη συμβατική και 80 λεπτά στη βιολογική, φτάνουμε σε ένα εισόδημα που κυμαίνεται από 140 ως 224 ευρώ. Τα έξοδα κυμαίνονται από 70 έως 90€ το στρέμμα. Στα υπέρ της κινόα πρέπει να υπολογιστούν και οι ενισχύσεις και πιο συγκεκριμένα τα 61€/στρ που μπορεί να φτάσουν τα 69€/στρ στη βιολογική καλλιέργεια και τα 42€/στρ από το αποτύπωμα του άνθρακα.

Σε αντίστοιχη σύγκριση με το βαμβάκι η κινόα επίσης βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση. 

kinoa 2 • «Κινόα: η καλλιέργεια που πληρώνει καλύτερα από σιτάρι και βαμβάκι» • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Επιπλέον λόγω της συμβολαιακής τιμής ο παραγωγός δεν αγχώνεται για την προμήθεια των σπόρων, η οποία γίνεται από την εταιρείαAristiQuinoa, ενώ όσο θα αυξάνονται τα καλλιεργούμενα στρέμματα τόσο θα εκσυγχρονίζονται και θα πυκνώνουν οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές,εξασφαλίζοντας ακόμη καλύτερες συγκομιδές.

Οι παραγωγοί σίτου φέτος αντιμετώπισαν και ένα ακόμη πρόβλημα. Μετά τον θερισμό τα άχυρα παραμένουν σε δεμάτια στα χωράφια, καθώς λόγο ευλογιάς απαγορεύεται και η διακίνηση ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει η νέα καλλιέργεια σιτηρών, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται μύκητες στα χωράφια. Για την καταπολέμησή τους απαιτείται ο ψεκασμός με φάρμακα που επιβαρύνουν τα χωράφια. Στον αντίποδα το χωράφι μετά την συγκομιδή της κινόα, έχει όλα τα συστατικά που απαιτούνται για να σπαρθεί και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

kinoa 4 • «Κινόα: η καλλιέργεια που πληρώνει καλύτερα από σιτάρι και βαμβάκι» • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
kinoa 5 • «Κινόα: η καλλιέργεια που πληρώνει καλύτερα από σιτάρι και βαμβάκι» • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.