Σε σχόλιο του γραφείου τύπου του ΚΚΕ για τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρονται τα εξής:
Οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων περνάνε από χθες σε άλλο επίπεδο με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διαβίβαση δικογραφίας στη Βουλή που εμπλέκει τους Βορίδη – Αυγενάκη, πρώην Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της ΝΔ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί γνώριζε πολύ καλά τις χαραμάδες διαφθοράς (πχ βοσκοτόπια, “εθνικό απόθεμα”, “τεχνική λύση”) και ψηφοθηρίας που είχαν ανοίξει οι πολιτικές επιλογές, τόσο οι δικές της όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε ό,τι αφορά την χορήγηση των επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτές οδήγησαν σε ένα απόστημα το οποίο φαίνεται σήμερα ότι σπάει.
Βεβαίως, το μεγάλο σκάνδαλο παραμένει η ΚΑΠ της ΕΕ και το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων, που στηρίζουν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ, με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ώστε αυτοί να εξασφαλίζουν πάμφθηνες πρώτες ύλες καταληστεύοντας τους βιοπαλαιστές αγρότες. Η διερεύνηση ποινικών ευθυνών είτε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είτε από το κοινοβούλιο και τα δικαστήρια, όσο κι αν είναι αναγκαία, δεν πρόκειται να αγγίξει αυτό το μεγαλύτερο σκάνδαλο.
Το ΚΚΕ δεσμεύεται πως θα αξιοποιήσει κάθε μέσο και κοινοβουλευτικό, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη ποινικών ευθυνών τόσο των υπουργών όσο και άλλων υπεύθυνων και να εξασφαλιστεί ότι θα επιστραφούν όσες επιδοτήσεις έχουν εισπραχθεί παράνομα, ενώ τα όποια πρόστιμα επιβληθούν να βαρύνουν αποκλειστικά όσους παρανόμησαν και όσους τους το επέτρεψαν.
Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα: “Τα πρόστιμα να τα πληρώσουν όσοι έχουν πραγματική ευθύνη και όχι οι αγρότες”
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
“Τα πρόστιμα της ΕΕ να τα πληρώσουν όσοι έχουν την πραγματική ευθύνη και όχι οι αγρότες και ο λαός που δεν φταίνε.
Με βάση την Εκτελεστική Απόφαση 2025/1147 της ευρωπαϊκής επιτροπής επιβλήθηκε στην Ελλάδα διοικητική κύρωση ύψους 415 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία δεν είναι η μοναδική που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα πέρυσι με αντίστοιχη απόφαση (2024/2879) “μπήκε” πρόστιμο ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα πρόστιμα αυτά αφορούν σε παραβιάσεις από το ελληνικό κράτος των ευρωενωσιακών κανονισμών για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων, κανονισμών της ΚΑΠ που όλες οι κυβερνήσεις και κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ, έχουν ψηφίσει και δεσμευτεί να τηρούν. Τα πρόστιμα των δυο παραπάνω αποφάσεων σχετίζονται με τις περιόδους από το 2017 έως το 2023, δηλαδή αφορούν τις περιόδους διακυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν καταλογισμοί και για την επόμενη περίοδο, δηλαδή από το 2023 μέχρι και σήμερα.
Με βάση τις προβλέψεις των ευρωενωσιακών κανονισμών η αποπληρωμή των λεγόμενων διοικητικών προστίμων μπορεί να γίνει είτε με συμψηφισμό με μελλοντικές πληρωμές, δηλαδή με περαιτέρω μειώσεις στις ήδη πετσοκομμένες επιδοτήσεις των αγροτών (πχ βασική ενίσχυση κλπ), είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή με φόρτωμά τους στις πλάτες του ελληνικού λαού που στην κυριολεξία ματώνει καταβάλλοντας το 95% των φορολογικών – κρατικών εσόδων, τα οποία πηγαίνουν στην πλειοψηφία τους για τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Πρόκειται για τεράστια αδικία. Οι ποινές αυτές δεν οφείλονται σε νεφελώδεις “διοικητικές αστοχίες” όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά αφορούν σε συγκεκριμένες παραλείψεις και άλλες αποφάσεις των εκάστοτε πολιτικών και διοικητικών υπευθύνων (πχ υπουργοί κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, Διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ), που δεν πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα όπως για τη στελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, των βοσκοτοπικών χαρτών κ.α. Παρόλα αυτά, τελικά, με βάση το ίδιο το ευρωενωσιακό δίκαιο, τα συγκεκριμένα χρηματικά πρόστιμα δεν θα χρεωθούν σε όσους έχουν την ευθύνη αλλά “επί δικαίων και αδίκων”.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
Αν έχει αποπληρωθεί και πώς το προηγούμενο πρόστιμο των 70 εκατομμυρίων (2024/2879) και τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να μην φορτωθούν τα παραπάνω πρόστιμα στις πλάτες των αγροτών, γενικότερα του ελληνικού λαού, αλλά να κληθούν να τα πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.”
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News