Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, με επιπτώσεις που γίνονται ολοένα και πιο αισθητές σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ένας από αυτούς που πλήττεται άμεσα είναι η γεωργία, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, όπου η λειψυδρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατασκευήνέωνφραγμάτων αναδεικνύεται ως ζωτικής σημασίας λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης υδάτινων πόρων και την προσαρμογή στις νέες κλιματολογικές συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα, με τη λειψυδρία, οι υδάτινοι πόροι της περιοχής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες άρδευσης. Η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων έχει ως αποτέλεσμα την υφαλμύρωση των εδαφών, μειώνοντας τη γονιμότητα και καθιστώντας την καλλιέργεια των φυτών εξαιρετικά δύσκολη. Παράλληλα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα οδηγούν σε καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες αφανίζουν καλλιέργειες και υποδομές.
Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα της γεωργίας στη Θεσσαλία. Η κατασκευή νέων φραγμάτων κρίνεται αναγκαία, καθώς είναι δεδομένο πως θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση των υδάτων, στη μείωση της λειψυδρίας αλλά και στην προστασία από τις πλημμύρες ως φυσικά αντιπλημμυρικά έργα.
Συμπερασματικά, η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη γεωργία, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Θεσσαλία. Για την αντιμετώπισή της σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η Πολιτεία, η οποία οφείλει να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει νέα έργα υποδομής ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας της περιοχής.
Παππάς Χρήστος, Φοιτητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας