Κωδικός 54350: «Άνθρακες» η τροπολογία για χιλιάδες αγρότες – Εκτός πληρωμών παραμένει η μεγάλη πλειοψηφία (βίντεο)

• Νέα εμπλοκή με τις επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ – Σοβαρές αμφιβολίες για το εύρος εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης που υποτίθεται ότι θα ξεμπλόκαρε τις πληρωμές

από Thessaliki Gi
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Μεγάλες προσδοκίες είχε δημιουργήσει η τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 2 Ιουνίου 2026 για τον κωδικό σφάλματος 54350 στο ΟΣΔΕ, καθώς θεωρήθηκε ότι θα έδινε λύση στο πρόβλημα χιλιάδων αγροτών (κοντά στους 200.000) των οποίων οι εκτάσεις εμφανίζονται προσωρινά στο Κτηματολόγιο με αρχικό δικαιούχο το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που ήρθαν στο φως, η ρύθμιση φαίνεται πως αφορά τελικά πολύ περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, αφήνοντας εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων.

Οι προσδοκίες για μαζική επίλυση του προβλήματος

Η τροπολογία είχε παρουσιαστεί ως λύση για το πολυσυζητημένο πρόβλημα του κωδικού σφάλματος 54350, που έχει προκαλέσει εμπλοκές στην καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων σε χιλιάδες παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Η εκτίμηση που επικρατούσε στους τεχνικούς και γεωτεχνικούς κύκλους ήταν ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση θα μπορούσε να επιλύσει έως και το 90% των εκκρεμών υποθέσεων, επιτρέποντας την απρόσκοπτη πληρωμή των δικαιούχων.

Ανησυχία μετά την τεχνική σύσκεψη

Το θέμα αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Θεσσαλική Γη» στο Astra TV, όπου ο πρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδας, Δημήτρης Ντογκούλης, αποκάλυψε ότι οι πληροφορίες που μεταφέρθηκαν από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για την πραγματική εμβέλεια της τροπολογίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια τεχνικής σύσκεψης έγινε γνωστό ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν φαίνεται να καλύπτει το σύνολο των περιπτώσεων που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

«Μιλάμε για 200.000 ΑΦΜ πανελλαδικά»

Όπως ανέφερε ο κ. Ντογκούλης:

«Με ανησύχησε σήμερα, γιατί στην τεχνική σύσκεψη εμείς θεωρούσαμε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα εξαιρέσει το 90% των υποθέσεων. Μιλάμε ότι η εμπλοκή είναι 200.000 ΑΦΜ πανελλαδικά.

Λέγαμε ότι με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση θα εξαιρέσει το 90%.

Σήμερα ακούσαμε από έναν υπεύθυνο (σ.σ. της ΑΑΔΕ) ότι ναι, όντως η νομοθετική ρύθμιση, θα εξαιρέσει κάποιες υποθέσεις.

Λέω, γιατί κάποιες; Η τροπολογία είναι στο σύνολό της.

Όχι, λέει, δεν είναι έτσι όπως το αναφέρετε, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με τα οποία έγινε η νομοθετική ρύθμιση.

Λέω, περιγράφει ένα από τα χαρακτηριστικά.

Ναι, δεν περιγράφει όμως όλους τους κανόνες και δεν νομίζω ότι θα εξαιρεθούν όλοι.

Αυτή είναι η απάντηση που πήραμε».

thessalikigi ntogoulis • Κωδικός 54350: «Άνθρακες» η τροπολογία για χιλιάδες αγρότες – Εκτός πληρωμών παραμένει η μεγάλη πλειοψηφία (βίντεο) • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Χιλιάδες παραγωγοί εξακολουθούν να βρίσκονται στον «αέρα»

Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η πολυδιαφημισμένη τροπολογία να μην επιλύσει τελικά το πρόβλημα για τη μεγάλη μάζα των παραγωγών που παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω της εμπλοκής με το Ελληνικό Δημόσιο και το Κτηματολόγιο.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν να παραμείνουν εκτός πληρωμών και το επόμενο διάστημα, παρά τη νομοθετική παρέμβαση που είχε παρουσιαστεί ως οριστική λύση.

Ζητούνται άμεσες διευκρινίσεις

Μετά τις νέες αποκαλύψεις, οι αγροτικοί φορείς ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία, την ΑΑΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεκαθαρίσουν άμεσα ποιες ακριβώς κατηγορίες παραγωγών καλύπτει η τροπολογία και ποιοι τελικά θα μπορέσουν να πληρωθούν.

Το ζητούμενο πλέον είναι να δοθούν σαφείς οδηγίες και να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια εφαρμογής της ρύθμισης, ώστε να σταματήσει η αβεβαιότητα που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο.

Νωρίτερα το Thessalikigi.gr, έγραφε:

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.