Διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) και της Εθνικής Ένωσης Ιταλών Μελισσοκόμων (UNAAPI), μέσω της πλατφόρμας WEBEX, με αντικείμενο την ανάπτυξη συνεργασιών και την ανταλλαγή απόψεων για τον κλάδο της μελισσοκομίας, διοργάνωσε πρόσφατα το Γραφείο ΟΕΥ–Μιλάνου ανταποκρινόμενο στην ανάγκη δικτύωσης των Ελλήνων Μελισσοκόμων.
Οι Πρόεδροι των ως άνω δύο φορέων, κ.κ. Κώστας Λεονταράκης και Giuseppe Cefalo, επικεντρώθηκαν σε σημαντικά ζητήματα του κλάδου.
Πιο αναλυτικά, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι μοιράζονται αρκετές προκλήσεις, ιδιαίτερα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει αντίκτυπο στην παραγωγή μελιού.
Συζητήθηκε η δημιουργία ενός κοινού μετώπου για την προάσπιση των συμφερόντων των μελισσοκόμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την παραγωγή και διακίνηση του μελιού.
Ένα από τα κύρια θέματα ήταν η ανάγκη καθιέρωσης αυστηρότερων κριτηρίων για την ετικέτα προέλευσης, ώστε να αναγράφεται ξεκάθαρα η χώρα παραγωγής σε προϊόντα μελιού που προορίζονται για την αγορά. Συγκεκριμένα, η νέα ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή των χωρών συγκομιδής μελιού στις ετικέτες.
Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην αυθεντικότητα των προϊόντων και στην αποφυγή «νοθείας» μελιού ή αλλοίωσης της φυσικότητας του προϊόντος, μέσω μεθόδων αφαίρεσης γύρης (διήθηση) ή άλλων πρακτικών. Η UNAAPI μοιράστηκε την εμπειρία της από την επίτευξη χρηματοδοτήσεων σε επίπεδο Ε.Ε. για την υποστήριξη της διατροφής των μελισσών, ειδικά σε περιόδους κλιματικής δυσπραγίας.
Η ελληνική πλευρά ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησαν οι Ιταλοί συνάδελφοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν αντίστοιχες ενισχύσεις για τους Έλληνες μελισσοκόμους.
Η UNAAPI πρότεινε στον ΟΜΣΕ να εξετάσει τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς φορείς όπως η BeeLife, μια ΜΚΟ που ασκεί επιρροή στις Βρυξέλλες σε θέματα μελισσοκομίας και συμμετέχουν κλαδικοί φορείς δώδεκα (12) κρατών – μελών.
Αναφέρθηκε επίσης η επερχόμενη συνέλευση της BeeLife (στη Μπολόνια, 14-15.2.2025), στην οποία θα μπορούσε να παραστεί και η ελληνική πλευρά ως παρατηρητής. Οι δύο πλευρές κατέληξαν στην απόφαση για συνεχή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας μελλοντικών κοινών δράσεων για την υποστήριξη του μελισσοκομικού κλάδου, ενόψει των περιβαλλοντικών και νομοθετικών προκλήσεων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με φιλικό κλίμα και την πρόθεση να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών για την προώθηση της αειφόρου μελισσοκομίας στην περιοχή της Μεσογείου.