Κόκκαλης: «Έκτρωμα» η ΚΥΑ για τους βοσκότοπους – Επιδοτούνται και μη παραγωγοί κτηνοτρόφοι

• Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αμφισβητεί τη νομιμότητα και τη μεθοδολογία των ενισχύσεων

από Thessaliki Gi

Σφοδρή επίθεση κατά της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή βοσκοτόπων και την καταβολή ενισχύσεων εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κάνοντας λόγο για «έκτρωμα» που επιδοτεί ακόμη και κτηνοτρόφους χωρίς παραγωγική δραστηριότητα.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κόκκαλης αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα και τη λογική της ΚΥΑ 3378/2025, επισημαίνοντας ότι προβλέπει επιλεξιμότητα για κτηνοτροφικές μονάδες «χωρίς παραγωγή γάλακτος και κρέατος». Όπως ανέφερε, σε απάντηση της ΑΑΔΕ προέκυψε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά 29.849 κτηνοτρόφους, εκ των οποίων 13.000 έχουν έδρα στην Κρήτη, ενώ 8.000 εξ αυτών έλαβαν δημόσιο βοσκότοπο.

«Οι κτηνοτρόφοι εκτός από γάλα και κρέας τι άλλο παράγουν;» διερωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι το επιχείρημα του Υπουργείου περί «άλλων δραστηριοτήτων», όπως παραγωγή τυροκομικών ή γιαουρτιού, δεν τεκμηριώνεται αριθμητικά. Επικαλέστηκε στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από τις 9 Δεκεμβρίου 2025, σύμφωνα με τα οποία οι ειδικές κατηγορίες εγκεκριμένων πρώτων αγοραστών γάλακτος –ιδιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι, συστεγαζόμενοι και παραγωγοί φασόν– ανέρχονται συνολικά σε 190 περιπτώσεις. «Ποιες είναι οι υπόλοιπες μέχρι τις 29.000;» ρώτησε, αφήνοντας αιχμές είτε για ελλιπή καταγραφή στο σύστημα «Άρτεμις» είτε για εσφαλμένες πληρωμές.

Ο Λαρισαίος βουλευτής υποστήριξε ότι η απόφαση οδηγεί σε επιδοτήσεις «σε ανθρώπους που δεν παράγουν», τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι η απουσία ελέγχων, αλλά «λάθος πληρωμές και λάθος κατανομές». Επέμεινε μάλιστα ότι η ίδια η διατύπωση της ΚΥΑ επιτρέπει την τεκμηρίωση παραγωγικής δραστηριότητας είτε με στοιχεία γάλακτος είτε απλώς με τιμολόγια ζωοτροφών, στοιχείο που –κατά τον ίδιο– καθιστά το σύστημα ευάλωτο σε καταστρατηγήσεις.

Παράλληλα, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία ότι επιχειρεί να αποποιηθεί την ευθύνη για τη σύνταξη της απόφασης, σημειώνοντας ότι η ΚΥΑ φέρει υπογραφές υπουργών αλλά δεν υποστηρίζεται επαρκώς πολιτικά. Έθεσε επίσης ζήτημα χρονικής ανακολουθίας, υποστηρίζοντας ότι ενώ η απόφαση υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2025, αναφέρεται σε δεδομένα του 2024, διερωτώμενος πώς μπορούσαν οι παραγωγοί να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα κριτήρια που θα ίσχυαν.

«Ένα και ένα κάνει δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι η απόφαση είναι λανθασμένη και να αναλάβει το πολιτικό κόστος. «Κάποιοι δεν δικαιούνται. Κάποιοι είχαν καλομάθει», είπε, ζητώντας διακομματική βούληση «για να σπάσει το απόστημα».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστος Κέλλας απέρριψε τις αιτιάσεις, διαχωρίζοντας το σύστημα «Άρτεμις» –που αφορά την εποπτεία της αγοράς γάλακτος– από τη διαδικασία καταβολής ενισχύσεων. Υποστήριξε ότι για το 2025 εφαρμόστηκε ειδική μεθοδολογία με διασταυρώσεις στοιχείων γάλακτος, σφαγών και φορολογικών δεδομένων, ενώ όπου δεν υπήρχαν στοιχεία στο «Άρτεμις» ενεργοποιούνταν εναλλακτικοί διοικητικοί έλεγχοι.

Ωστόσο, ο κ. Κόκκαλης επέμεινε ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό αλλά ουσιαστικό: ότι η ίδια η ΚΥΑ ανοίγει παράθυρο επιδότησης σε μη παραγωγούς, δημιουργώντας στρέβλωση εις βάρος των πραγματικών κτηνοτρόφων.

Μπορείτε να δείτε εδώ όλη τη συζήτηση:

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.