Κόκκαλης: Σε αναμονή οι χτυπημένες από τον Daniel θεσσαλικές επιχειρήσεις

• Ακόμη περιμένουν κινήσεις με αναπτυξιακή προοπτική από την κυβέρνηση

από Thessaliki Gi

Την ανάγκη οι πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις στη Θεσσαλία να στηριχθούν από την κυβέρνηση με ενέργειες αναπτυξιακής προοπτικής που να αγγίζουν το κόστος εργασίας, το ενεργειακό κόστος και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση – ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – επεσήμανε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της ερώτησης που κατέθεσε με τίτλο

«Δημιουργία ενός Νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου Ενισχύσεων για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις στη Θεσσαλία».

Όπως τόνισε στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης, «περίπου έναν χρόνο μετά, στις αρχές Αυγούστου του 2024, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, με έγγραφό του, απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Παπαθανάση, αναφέρει δύο συγκεκριμένα πράγματα, μεταξύ άλλων: Πρώτον, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για «πάγωμα», αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και αποζημιώσεις ήταν σχεδόν σε ικανοποιητικό βαθμό –δήλωση, την οποία και εγώ υπερθεματίζω-, αλλά σε καμία περίπτωση -λένε οι θεσσαλικές επιχειρήσεις, διά του Συνδέσμου- δεν είναι ικανοποιητικά, για να επαναφέρουν σε μια ισορροπία τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή.

Συνεχίζουν οι βιομήχανοι, οι επιχειρηματίες στη Θεσσαλία -όχι ο Βουλευτής-, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Ποια; Τη θέσπιση ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου υπό το καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360». Έχουν διαπιστωθεί -συνεχίζουν οι θεσσαλικές επιχειρήσεις να λένε- σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου και απουσιάζουν αναπτυξιακά εργαλεία, τα οποία θα δώσουν πνοή αναπτυξιακή και ανάταση στις θεσσαλικές επιχειρήσεις.

Αμέσως, μετά από λίγες ημέρες, κατέθεσα σχετική αναφορά, διότι θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλία, εκτός του ότι είναι πολύ σημαντικές, είναι και εξαγωγικές και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής οικονομίας.

Σε απάντησή του το Υπουργείο Οικονομίας, η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, μου ανέφερε γύρω στις δέκα δράσεις. Δέκα δράσεις! Εάν ενταχθεί το 20% σε αυτές τις δράσεις, δεν θέλουν τίποτα άλλο.

Ενδεικτικά -και αυτό είναι το αντικείμενο της ερώτησης- ρωτώ τα εξής: Δανειακή στήριξη. Πήραν δέκα επιχειρήσεις δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης; Πήραν είκοσι επιχειρήσεις, πήραν τριάντα, πήρε μία; Πόσες επιχειρήσεις πήραν δάνειο;

Άλλες δράσεις: Πρόγραμμα εγγυήσεων InvestEU, πλατφόρμα ιδίων κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ψηφιακός μετασχηματισμός: πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία», πρόγραμμα «Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων», πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές». Και συνεχίζει η υπηρεσία του Ταμείου Ανάκαμψης και με άλλα μέτρα για την ενεργειακή απόδοση επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα, για φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις, που τα έχουν ανάγκη.

Όλα αυτά μου θύμισαν ομιλίες Υπουργών που έρχονται στη Θεσσαλία και λένε ότι υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα. Στο δια ταύτα τώρα. Από όλα αυτά τα μέτρα για τη Θεσσαλία έχετε κάποιο συγκριτικό στοιχείο για το πόσες επιχειρήσεις από τη Θεσσαλία έχουν ενταχθεί και πόσες δεν έχουν ενταχθεί;

Δεύτερον, υπάρχει στην Κυβέρνηση πρόθεση να δώσετε μια αναπτυξιακή -γιατί αυτό πρέπει να κάνετε- προοπτική μετά τις πλημμύρες, με τη θέσπιση ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου για τις θεσσαλικές επιχειρήσεις».

«ΔΩΣΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»

Στην δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στις επιχειρήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλία περιμένουν από την Κυβέρνηση κάτι πιο συγκεκριμένο. Δώστε αναπτυξιακή προοπτική. Αυτό είναι που θέλουν σήμερα οι επιχειρήσεις, ενεργειακό κόστος, κόστος εργασίας και πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Άραγε θα μας απαντήσει κάποιος συνολικά; Αναφερθήκατε στην αρμοδιότητά σας. Το σέβομαι. Η απάντηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε γύρω στα 20 μέτρα. Όποιος το διαβάζει, νομίζει ότι είναι παράδεισος η Θεσσαλία. Ποιες επιχειρήσεις δανειοδοτήθηκαν; Δανειοδοτήθηκαν οι μικρομεσαίες; Σας λέω καμία.

Συνοψίζω: Οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλία θέλουν κόστος εργασίας, ενεργειακό κόστος και πρόσβαση στη χρηματοδότηση ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μπορείτε να δείτε όλη τη συζήτηση της ερώτησης εδώ:

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).