Κτηνοτροφία: Τι πρέπει να τρώνε οι αγελάδες για καλύτερα τυριά

• Τι έδειξε μελέτη στην Γαλλία

από Thessaliki Gi

Για να διατηρηθεί η ποιότητα των τυριών, είναι απαραίτητο οι κτηνοτρόφοι, να «συνεχίσουν να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο φρέσκου χορταριού στα σιτηρέσια», υπογραμμίζει πρόσφατη γαλλική μελέτη.

Ο «κεντρικός ρόλος της σίτισης με χορτάρι» των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής προκύπτει από μελέτη ερευνητών του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) και του ινστιτούτου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας VetAgro Sup, η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιοδικό Journal of Dairy Science.

Οι ξηρασίες, πιο συχνές και έντονες, «επηρεάζουν κυρίως την ποσότητα και την ποιότητα του χόρτου με το οποίο τρέφονται οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στα βοσκοτόπια». Αυτό ωθεί τους αγρότες να επιλέγουν «στρατηγικές προσαρμογής» που έχουν ως αποτέλεσμα μια τροποποίηση του σιτηρεσίου για τις αγελάδες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στις ορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις μεσαίου υψόμετρου, όπως το Μασίφ Σαντράλ στη Γαλλία, οι κτηνοτρόφοι «στηρίζονται γενικότερα στα αποθέματα χορταριού που έχουν συγκεντρωθεί για τον χειμώνα». 

Η μελέτη

Οι επιστήμονες του INRAE και του VetAgro Sup ανέλυσαν τις συνέπειες μιας αλλαγής των σιτηρεσίων, και συγκεκριμένα της ένταξης καλαμποκιού, για την ποιότητα των τοπικών τυροκομικών προϊόντων.

Μελέτησαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών τέσσερις ομάδες δέκα γαλακτοφόρων αγελάδων που λάμβαναν διαφορετικούς συνδυασμούς διατροφής.

Δύο ομάδες λάμβαναν σιτηρέσια με βάση το φρέσκο χόρτο βόσκησης (έως 75% του σιτηρεσίου) και οι δύο άλλες λάμβαναν σιτηρέσια με βάση το καλαμπόκι (η μια παρτίδα μαζί με 25% χόρτο βόσκησης και η άλλη 100% καλαμπόκι).

Το γάλα από κάθε ομάδα συλλέχτηκε για την παρασκευή του καντάλ, παραδοσιακού τοπικού τυριού από αυτή την περιοχή της κεντρικής Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «όσο περισσότερο χορτάρι τρώνε οι αγελάδες, τόσο τα γάλατα και τα τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, που ωφελούν την υγεία του ανθρώπου».

Η γεύση, το άρωμα, η μυρωδιά και η υφή του τυριού αξιολογήθηκαν επίσης από μια επιτροπή 12 καταναλωτών ειδικών στην οργανοληπτική αξιολόγηση των τυριών.

«Όταν οι αγελάδες τρέφονται με χορτάρι στο βοσκοτόπι, τα τυριά είναι πιο απαλά, πιο κίτρινα και πιο αρωματικά, ενώ όταν τρώνε λίγο χορτάρι ή καθόλου, τα τυριά είναι πιο λευκά, με πιο σφιχτή υφή και με λιγότερο έντονη γεύση”.

«Η διατήρηση φρέσκου χορταριού στη διατροφή με βάση το καλαμπόκι, ακόμη και σε περιορισμένη ποσότητα, είναι επομένως καθοριστική για να μην επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό η θρεπτική και οργανοληπτική ποιότητα του τυριού», εκτιμούν οι ερευνητές.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).