Λαϊκές αγορές σε «λουκέτο» διαρκείας – Πρώτη σύγκρουση στο Σύνταγμα με φόντο έναν ανεφάρμοστο νόμο

• Παραγωγοί και πωλητές καταγγέλλουν ακρίβεια, χαράτσια και ψηφιακές υποχρεώσεις που τους σπρώχνουν εκτός επαγγέλματος

από Thessaliki Gi

Με δυναμική συγκέντρωση στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ανοίγει σήμερα ο κύκλος κινητοποιήσεων παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών, οι οποίοι έχουν κηρύξει επ’ αόριστον πανελλαδική απεργία. Οι ομοσπονδίες μιλούν ανοιχτά για οικονομική ασφυξία και για το θεσμικό πλαίσιο του νόμου 4849/2021 που παραμένει στα χαρτιά, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά μέτρα τα οποία οι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν τιμωρητικά και εκτός πραγματικότητας.

Κόστος και φόροι «τρώνε» το μεροκάματο

Οι διαμαρτυρόμενοι τοποθετούν στην κορυφή των αιτημάτων τους την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, καταγγέλλοντας ότι τα κυβερνητικά επιτελεία αγνοούν επιδεικτικά την καθημερινότητα των λαϊκών αγορών. Ζητούν την κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης και την απόσυρση της πρόσθετης επιβάρυνσης 10% για τον βοηθό, ρυθμίσεις που –όπως τονίζουν– μετατρέπουν τον μικρό παραγωγό σε μόνιμο φορολογικό στόχο.

Η ψηφιακή γραφειοκρατία φέρνει νέο αδιέξοδο

Νέα εστία έντασης αποτελεί η υποχρέωση που τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάιο για ηλεκτρονική καταγραφή, μετά από κάθε λαϊκή, όλων των προϊόντων που πωλήθηκαν ή έμειναν απούλητα. Οι ομοσπονδίες προειδοποιούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο κομμένο και ραμμένο για μεγάλες επιχειρήσεις και όχι για πάγκους υπαίθριου εμπορίου, με κίνδυνο επιβολής προστίμων σε ανθρώπους που παλεύουν ήδη να επιβιώσουν.

Νόμος 4849/2021: Πολύς θόρυβος, μηδέν εφαρμογή

Οι επαγγελματίες επιμένουν σε ριζικές αλλαγές στο ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και στον ίδιο τον νόμο 4849/2021, τον οποίο χαρακτηρίζουν ευθέως ανεφάρμοστο. Καταλογίζουν καθυστερήσεις και προχειρότητα στη διοίκηση, σημειώνοντας ότι τέσσερα χρόνια μετά την ψήφισή του δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές ούτε σαφείς οδηγίες.

Συνάντηση με τον υπουργό – Αλλά με πήχη χαμηλό

Η απεργία ξεκινά με συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης. Οι ομοσπονδίες όμως δεν κρύβουν τη δυσπιστία τους: αν δεν υπάρξει πραγματικό σημείο σύγκλισης και όχι γενικόλογες υποσχέσεις, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν άμεσα με αποκλεισμούς των κεντρικών αγορών του Ρέντη και της Θεσσαλονίκης.

Το υπουργείο επιμένει, οι λαϊκές αδειάζουν

Την ίδια ώρα, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας διαμηνύουν ότι το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής θα εφαρμοστεί κανονικά, εκτιμώντας ότι μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει τους επαγγελματίες. Οι παραγωγοί απαντούν ότι «μακροπρόθεσμα» δεν θα έχει μείνει καν επάγγελμα για να ωφεληθεί, κατηγορώντας την κυβέρνηση για δογματισμό και άρνηση ουσιαστικού διαλόγου.

laikes 2 • Λαϊκές αγορές σε «λουκέτο» διαρκείας – Πρώτη σύγκρουση στο Σύνταγμα με φόντο έναν ανεφάρμοστο νόμο • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση των εκπροσώπων των λαϊκών αγορών, αναφέρονται τα εξής:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Φτάσαμε στο ως εδώ. Δεν πάει άλλο. Το ζούμε καθημερινά στους πάγκους μας.

Όλες οι Ομοσπονδίες των λαϊκών αγορών, ενωμένες από όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, προχωράμε από την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026 σε πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον. Είναι μια απόφαση δύσκολη, αλλά αναγκαία. Είναι μονόδρομος.

Η πίεση που δεχόμαστε ξεπερνά κάθε όριο. Η ακρίβεια, η υπερφορολόγηση, τα διαρκώς αυξανόμενα τέλη και οι άδικες επιβαρύνσεις μας εξαντλούν. Εμείς πουλάμε το προϊόν μας σε χαμηλές τιμές, όμως αυτό φτάνει ακριβό στον καταναλωτή λόγω πολιτικών επιλογών που φορτώνουν κόστος σε κάθε στάδιο. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι. Άδεια πορτοφόλια, πιεσμένοι πωλητές, αγανακτισμένοι καταναλωτές.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, γιατί χωρίς αυτούς δεν υπάρχουν λαϊκές αγορές. Χιλιάδες από εμάς είμαστε παραγωγοί και βιώνουμε την ίδια ασφυξία, τόσο στο χωράφι όσο και στον πάγκο.

Η απεργία γίνεται για συγκεκριμένους λόγους και συγκεκριμένα αιτήματα:

  • Να σταματήσει η ακρίβεια που γεννιέται από φόρους και επιβαρύνσεις άσχετες με την πραγματική αξία των προϊόντων.
  • Να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής και να στηριχθούν ουσιαστικά οι αγρότες.
  • Να καταργηθεί ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης που μας φορολογεί για εισοδήματα που δεν υπάρχουν, ενώ το κράτος γνωρίζει ακριβώς πότε και πώς δουλεύουμε.
  • Να αποσυρθεί η πρόσθετη φορολόγηση 10% για την απασχόληση υπαλλήλου, που τιμωρεί τη δουλειά και εφαρμόζεται άδικα μόνο στις λαϊκές αγορές.
  • Να παραμείνει το χειρόγραφο δελτίο αποστολής, γιατί οι λαϊκές αγορές λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο και όχι σε γραφεία με υποδομές.
  • Να γίνουν ουσιαστικές τροποποιήσεις στον Ν. 4849/2021, ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματική λειτουργία των λαϊκών αγορών.
  • Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις).

Οι λαϊκές αγορές βρίσκονται σε οριακό σημείο. Με αυτές τις πολιτικές, το λουκέτο παύει να είναι φόβος και γίνεται απειλή. Δεν αντέχουμε άλλη κοροϊδία, άλλη αδιαφορία, άλλη πίεση.

Η απεργία μας είναι αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Είναι το μήνυμά μας προς κάθε κατεύθυνση. Ή τώρα ή ποτέ.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, προχωράμε.

Οι λαϊκές αγορές είναι και θα παραμείνουν πρώτα Λαϊκές και μετά Αγορές».

laikes 3 • Λαϊκές αγορές σε «λουκέτο» διαρκείας – Πρώτη σύγκρουση στο Σύνταγμα με φόντο έναν ανεφάρμοστο νόμο • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

ΨΗΦΙΣΜΑ

1) Για το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής.

Η ιδιαίτεροτητα λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Οι παραγωγοι και μικροπωλητές των λαϊκών αγορών δεν λειτουργούν με την δομή μιας τυπικής εμπορικής επιχειρήσεις ΟΙ μικροπωλητές. διαθέτουν ηλεκτρονικό τιμολόγιο οι δε παραγωγοί,

οι οποίοι διακινούν ημερησίως δικά τους προϊόντα σε μικρές ποσότητες, τα οποία καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες της λαϊκής αγοράς που δραστηριοποιούνται ανά ημέρα και ο εν λόγω σκοπός πώλησης είναι η απευθείας διάθεση των προϊόντων τους. Το δελτίο αποστολής λειτουργεί ως συνοδευτικό για την καταγραφή των προϊόντων που μεταφέρουν με σκοπό την πώλησή τους στις λαϊκές αγορές, δεν απευθύνεται σε μεμονωμένο φυσικό πρόσωπο με ένα συγκεκριμένο ΑΦΜ, οπότε και δεν υφίσταται λόγος περί φοροδιαφυγής, καθώς στο χώρο της λαϊκής αγοράς για την κάθε συναλλαγή αποδίδεται παραστατικό – απόδειξη με απευθείας ηλεκτρονική καταχώρηση στην ΑΑΔΕ.

Ζητούμε λοιπόν όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ΕΞΑΙΡΕΣΗ – ΑΠΑΛΛΑΓΗ των παραγωγών και μικροπωλητών των λαϊκών αγορών από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής. Εν τούτοις δεν είμαστε αντίθετοι στην ηλεκτρονική καταχώρηση διακίνησης αγαθών σε περιπτώσεις χονδρικών πωλήσεων σε τρίτους – φυσικά πρόσωπα.

2) Κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης

Ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης οδηγεί σε οριζόντια φορολόγηση ανύπαρκτων εισοδημάτων. Επαγγελματίες πωλητές φορολογούνται ακόμη και για ημέρες που αποδεδειγμένα δεν εργάζονται, παρά το γεγονός ότι η πραγματική τους δραστηριότητα είναι πλήρως καταγεγραμμένη.

3) Κατάργηση της συμφωνίας Μercosur που θα επιτρέπει εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα από λατινική Αμερική ψεκασμένα με φυτοφάρμακα που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και 30 χρόνια.

4) Κόστος Παραγωγής: Πετρέλαιο, ρεύμα -ΦΠΑ Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές

Εμείς οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών παράγουμε και πουλάμε την παραγωγή μας χωρίς να εισπράττουμε ΦΠΑ, γιατί ποτέ δεν λέμε κόστος συν κέρδος συν ΦΠΑ. Με το Ν. 3842/2010 παρατηρήθηκε κατάφωρη αδικία εις βάρος των παραγωγών των λαϊκών αγορών και μόνο.

Γι’ αυτό και εμείς ζητάμε την κατάργηση του ΦΠΑ στις πωλήσεις 13% και επειδή τα οπωροκηπευτικά είναι ευπαθή προϊόντα και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες (π.χ. κλιματική αλλαγή, καύσωνα, παγετό, χαλάζι, αέρα, ασθένειες), μειωμένη παραγωγή οπότε η καλλιέργεια έχει γίνει.

Η αγορά σπόρων, φυτών, φαρμάκων, λιπασμάτων, ρεύματος, πετρελαίου, εργατοώρες, νάυλον, βλάβες στο τρακτέρ, όλα αυτά είναι έξοδα και με πληρωμένο το ΦΠΑ. ΓΙΑΥΤΌ ΛΕΜΕ ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΌ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΌ.

Γι’ αυτό ζητάμε να παίρνουμε επιστροφή ΦΠΑ από τις αγορές των αγροεφοδίων ανά τρίμηνο.

5) Τροποποίηση του Ν. 4849/21

Οι παραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να προσφέρουν φρέσκα φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Οι δε μικροπωλητές να συνεχίσουν να διαθέτουν φρέσκα φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Οι λαϊκές αγορές είναι το αποκούμπι των Καταναλωτών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΘΗΒΑΣ, ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΕΒΡΟΥ

Χρήστος Αθανασιάδης

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.