Λαϊκή Συσπείρωση: «Εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εξάπλωση της ευλογιάς»

• Η παράταξη καταγγέλλει ολιγωρία και ιδιωτικοποιημένη διαχείριση της κρίσης, ζητώντας άμεσα μέτρα προστασίας, εμβολιασμούς και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων

από Thessaliki Gi

Με σκληρή ανακοίνωση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας επιτίθεται στην Περιφερειακή Αρχή και την κυβέρνηση, κατηγορώντας τους για «τραγικές ευθύνες» στην εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που έχει πλήξει τη Θεσσαλία. Όπως τονίζει, η κατάσταση έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες κτηνοτρόφους, με περισσότερα από 140.000 ζώα να έχουν θανατωθεί, ενώ καταγγέλλει πολιτικές ιδιωτικοποίησης, υποστελέχωσης και μετακύλισης των ευθυνών στους ίδιους τους παραγωγούς.

 «Η ευλογιά εξαπλώνεται επικίνδυνα – 140.000 ζώα θανατωμένα»

Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει πως, παρά τις διαβεβαιώσεις του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, καταστρέφοντας το ζωικό κεφάλαιο και απειλώντας την επάρκεια σε αιγοπρόβειο γάλα και κρέας.

Καταγγελίες για υποστελέχωση και ιδιωτικοποιήσεις

Η παράταξη αποδίδει την αποτυχία ελέγχου της ζωονόσου στη δραματική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων.
Καταγγέλλει ότι το κράτος εφαρμόζει τη λογική της «ατομικής ευθύνης», μεταθέτοντας το βάρος αντιμετώπισης των ζωονόσων στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, την ώρα που οι απολυμάνσεις ξεκίνησαν «καθυστερημένα και αποσπασματικά μέσα στον Αύγουστο».

Ανεξέλεγκτες εισαγωγές και νέα αδειοδότηση εμπορίας ζώων

Η ανακοίνωση στρέφεται κατά της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για τη μη αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών εισόδου των ζωονόσων, που –όπως υποστηρίζει– σχετίζονται με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ζώων και προϊόντων στο πλαίσιο της ΚΑΠ της Ε.Ε.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αδειοδότηση σταθμού εμπορίας ζώων στην Τερψιθέα Λάρισας, κοντά σε παραγωγικές μονάδες, «την ώρα που η ευλογιά θερίζει».

 «Χωρίς προσωπικό οι δημόσιες υπηρεσίες – εκατομμύρια σε ιδιώτες»

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατηγορεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι αξιοποιεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο των απευθείας αναθέσεων, διοχετεύοντας δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικές εταιρείες για εργασίες όπως απολυμάνσεις, ταφές και καύσεις ζώων, αντί να ενισχύσει τις δημόσιες υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

Απόρριψη προγράμματος εμβολιασμού και ανυπαρξία σχεδίου αντικατάστασης ζώων

Η παράταξη καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση και η Περιφέρεια απορρίπτουν την εφαρμογή προγράμματος εμβολιασμού που θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με την οζώδη δερματίτιδα.
Επιπλέον, επισημαίνει την απουσία κρατικής μέριμνας για αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να επωμίζονται όλο το βάρος της κρίσης.

Τα αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η παράταξη απαιτεί:

  • Πλήρη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
  • Ελέγχους στις εισαγωγές και κρατική οργάνωση απολυμάνσεων και μέτρων βιοασφάλειας.
  • Κατάργηση εμποδίων για εμβολιασμό των ζώων με επιστημονικά κριτήρια.
  • Απαγόρευση λειτουργίας σταθμών εμπορίας ζώων κοντά σε στάνες.
  • Πλήρη αποζημίωση 100% των ζημιών και κρατική χρηματοδότηση αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΛΑΣΥ, έχει ως εξής:

«Με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας, προσπαθεί να μας πείσει ότι η περιφερειακή του αρχή, καταφέρνει να ανασχέσει την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Θεσσαλία, ενώ έχουν θανατωθεί 140.000 περίπου αιγοπρόβατα.

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων και στην Θεσσαλία, συνεχίζει να εξαπλώνεται επικίνδυνα, οδηγώντας σε τραγική κατάσταση εκατοντάδες βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους και στην υπονόμευση της δυνατότητας ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών σε αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας.

Και οι δυο, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης  των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, με βάση τους ευρωενωσιακούς κανονισμούς, που συναποφασίζουν και υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, εξακολουθούν να έχουν τραγικά υποστελεχωμένες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες Περιφέρειας και Υπουργείου. 

Εφαρμόζουν τη πολιτική της “ατομικής ευθύνης”, με βάση την οποία το κράτος φορτώνει στους κτηνοτρόφους τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ζωονόσων. 

Έναν και πλέον χρόνο από την εμφάνιση της ευλογιάς στη Θεσσαλία, ελάχιστες απολυμάνσεις, οι οποίες ξεκίνησαν πολύ καθυστερημένα μέσα στον Αύγουστο.

Κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, αφήνουν στο απυρόβλητο την πραγματική αιτία εισόδου των ζωονόσων, που είναι οι αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικού κεφαλαίου – άλλων εμπορευμάτων και πρώτων υλών, με βάση την ΚΑΠ της Ε.Ε, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε “ξέφραγο” αμπέλι για λογαριασμό των μεταποιητικών και εμπορικών εταιρειών, που θησαυρίζουν από τις φθηνές, ανεξέλεγκτες έως και παράνομες εισαγωγές.

Μάλιστα όπως καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι και κάτοικοι της Τερψιθέας Λάρισας, την ώρα που η ευλογιά καλά κρατεί και έχουν θανατωθεί στην Θεσσαλία κοντά στα 140.000 ζώα, προχωρά η αδειοδότηση σταθμού εμπορίας ζώων στην Τερψιθέα, αλήθεια με τίνος απόφαση, λίγα μόλις μέτρα από παραγωγικές μονάδες που παλεύουν να σταθούν όρθιες, με ανεξέλεγκτες εισαγωγές αιγοπροβάτων όταν γνωρίζουμε πώς η ευλογιά και άλλες ζωονόσοι ήρθαν στη χώρα μέσω εισαγόμενων κοπαδιών.

Η περιφέρεια αξιοποιεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για απευθείας αναθέσεις, που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, “ταΐζοντας” με μπόλικο χρήμα, που προέρχεται από την αφαίμαξη του εργαζόμενου λαού, μια σειρά ιδιωτικές εταιρείες για διάφορες εργασίες (εκσκαφή χώρων για ταφή, καύση, απολύμανση, κ.α.), αφήνοντας χωρίς μόνιμο προσωπικό και μέσα τις αρμόδιες υπηρεσίες για αυτές τις εργασίες.

Κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, απορρίπτουν την υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμού, ώστε με επιστημονικά κριτήρια και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους να σωθούν χιλιάδες ζώα, όπως είχε συμβεί με την εξάλειψη της ευλογιάς των βοοειδών (νόσος οζώδης δερματίτιδα).

Δεν λένε κουβέντα και οι δυο για την  ανάγκη αντικατάστασης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα, με χρηματοδότηση και οργάνωσή της από το κράτος, και όχι με πρωτοβουλία των ίδιων των κτηνοτρόφων, όπως έγινε μετά τον “Daniel” με τα γνωστά σε όλη τη Θεσσαλία τραγικά αποτελέσματα, δηλαδή την παρατεταμένη έξαρση των ζωονόσων, αρχικά της πανώλης (που η Θεσσαλία προσβλήθηκε πρώτη και ήταν από τις τελευταίες περιφέρειες που απαλλάχθηκε) και στη συνέχεια της ευλογιάς;

Απέναντι σ’ αυτή την τραγική κατάσταση που έχουν οδηγήσει τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει:

·         Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση της ευλογιάς με πρώτο την πλήρη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό με κατεπείγουσες διαδικασίες.     Να εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές, να οργανωθούν από τις κρατικές υπηρεσίες μια σειρά από απαραίτητα μέτρα όπως απολυμάνσεις, σκάψιμο τάφρων, δωρεάν χορήγηση απολυμαντικών στους κτηνοτρόφους, έλεγχος μέτρων βιοασφάλειας στην παραγωγή, στην προμήθεια και διακίνηση των ζωοτροφών, στη διακίνηση ζώων, στα σφαγεία κλπ.  

·         Να καταργηθούν οι περιορισμοί και τα εμπόδια στη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης προγράμματος εμβολιασμού των ζώων, με επιστημονικά κριτήρια και χωρίς επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους από τις κρατικές υπηρεσίες.

·         Να μην λειτουργήσει κανένας σταθμός εμπορίας ζώων, δίπλα σε στάνες, αλλά μακριά απ’ αυτές, ώστε να προστατευτεί η κτηνοτροφία και η ασφάλεια των ζώων και κατοίκων.

·         Να μην επιβαρυνθούν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.

·         Να πληρωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι τις αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που έπαθαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση που να αναπληρώνει το χαμένο τους εισόδημα για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι να ανακτήσουν τα κοπάδια τους.

·         Να οργανωθεί και να χρηματοδοτηθεί πλήρως από το κράτος  η αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα  και η παροχή ζωοτροφών.»

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.