· Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*
Του «καιρού επιτρέποντος» και με την επιστράτευση νέων, γέρων και παιδιών υπαλλήλων και φοιτητών των οικογενειών, αφού οι ξένοι πια μας χαιρέτησαν ή έγιναν πολύ ακριβοί, γενικεύτηκε η συγκομιδή σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου και αυτή η κακοκαιρία «Bora» ήταν τελικά αρκετά ήπια!
Ωστόσο, τα γενικά αποτελέσματα της συγκομιδής δεν φαίνεται να είναι τελικά αρκετά ευχάριστα.
Η ποιότητα, οπωσδήποτε, φαίνεται να είναι γενικά αρκετά καλή έως εξαιρετική, αφού οι οξύτητες που διαπιστώνονται είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων κάτω από 0,4ο , πράγμα όμως που, για τους αγοραστές, δεν φαίνεται πλέον να παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην διαβάθμιση των τιμών, όσο παλαιοτέρα. Και αυτό βέβαια, σύμφωνα με τις καταγγελίες Οργανώσεων στην Ισπανία τις τελευταίες μέρες (βλ. σχετικό άρθρο), σε ένα βαθμό επιβεβαιώνει τις υποψίες για τεράστιο σκάνδαλο τεχνητής «αναβάθμισης» της ποιότητας με αναμείξεις άλλων λαδιών και άλλες τεχνικές.
Οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι επίσης, είναι σχετικά καλές, αφού κυμαίνονται μεταξύ 4-5/1 δηλαδή 20-25%. Όμως η συνολικά παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλή, αφού η μειωμένη από την Άνοιξη καρποφορία και το τελικό μέγεθος του καρπού λογά ξηρασίας είναι τελικά πολύ μικρό και οι καρποί μοιάζουν σαν τα «μύρτα» όπως λένε οι παραγωγοί.
Η παραγωγή της ερχόμενης σοδειάς, τελικά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, δεν μπορεί να είναι δυστυχώς «υψηλή» , όπως προβλέφθηκε αρχικά από το ΥπΑΑΤ και δημοσιεύεται από εγχώριους και ξένους φορείς και ΜΜΕ.
Η πρόβλεψη για 80.000 τόνους στην Κρήτη και 250.000 τόνους στην Ελλάδα, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθούν τουλάχιστο 30% προς τα κάτω.
Άλλα και οι προβλέψεις που, για τους δικούς τους λόγους, φέρουν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με πλούσια παραγωγή μαζί με την Ισπανία, την Τουρκία και Τυνησία τις οποίες παρουσιάζουν με επίσης διογκωμένες παραγωγές δεν φαίνεται να επαληθεύονται!
Έτσι, η παραγωγή της Ισπανίας που κάποιοι αρέσκονται να την ανεβάζουν στο 1,4-1,5 εκατ. τόνους δεν φαίνεται να είναι τόση αφού και ο ίδιος ο Υπουργός της Ισπανίας πρόσφατα την ανάφερε σε 1,26 εκατ. τόνους!
Η έλλειψη εργατικών χεριών, επίσης, μαζί με την μειωμένη παραγωγή, αποτελεί ένα από τα νέα προβλήματα που αναδύονται φέτος που ανεβάζει το κόστος ημερομισθίων σε σχεδόν διπλάσιο ύψος από πέρυσι αφού φτάνουν τα 70-80 ευρώ συν πρωινό.
Ωστόσο και το κόστος των λιπασμάτων και οι εισφοράς για δακοκτονία αποτελούν πρόσθετα προβλήματα για τους ελαιοπαραγωγούς!
Τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 20-30%, ενώ και οι εισφοράς δακοκτονίας αντί για 0,03 €/ κιλό (30€ ο τόνος) όπως τις έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ, φαίνεται ότι κάποια, ευτυχώς λίγα, ελαιοτριβεία, από όσα λένε παραγωγοί, τις ανεβάζουν σε 2% του παραγομένου λαδιού!
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)