Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Σάμο μεταφέρθηκαν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Διονύση Σταμενίτη που επισκέφτηκε την Σάμο, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Σάμου Χριστόδουλο Στεφανάδη και τον γ. γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Δημήτρη Παπαγιαννίδη.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ελισαίου Μαυρατζώτη του προέδρου του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου Γιώργου Λάφη, άλλων μελών του συλλόγου και του Συλλόγου Μελισσοκόμων. Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο γ. γ. έκαναν αναφορά στον σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα που θα βοηθήσουν τους αγρότες, όπως μικρά εγγειοβελτιωτικά, αγροτική οδοποιία και αξιοποίηση των υδατικών πόρων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην νέα ΚΑΠ και στα 19,3 δις από τα οποία, όπως είπε, η Ελλάδα πρέπει να έχει τη μέγιστη απορρόφηση και τη βέλτιστη αξιοποίηση και διάχυση των χρημάτων στην κοινωνία. Δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και αυτές θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2025. Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση είπε ότι θέλει χρόνο για να εφαρμοστεί από τον παραγωγό αλλά το προϊόν τελικά θα καταφέρει να είναι ανταγωνιστικό σε μία αγορά μεγάλης ανταγωνιστικότητας.
Έμφαση έδωσε ο κ. Σταμενίτης στο μέτρο που πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και ανθεκτική αγροτική παραγωγή, να έχουν μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση και να παράξουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ τόνισε ότι αυτό θα συμβάλλει και στον τουριστικό τομέα καθώς θα προσφέρονται προϊόντα υψηλής αξίας και ασφαλή.
Από την πλευρά του ο κ. Λάφης αναφέρθηκε εκτενώς σε μία σειρά προβλημάτων των αγροτών, ξεκινώντας με το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας που δυσκόλεψε φέτος τους παραγωγούς στην άρδευση των καλλιεργειών τους. Επίσης, επεσήμαναν το κακό αγροτικό δίκτυο, την έλλειψη φραγμάτων, το κόστος παραγωγής με τις υψηλές τιμές στα φυτοφάρμακα και στα λιπάσματα, αλλά κυρίως στα καύσιμα, όπου η επιδότηση δεν ξεπερνούσε τα 60 ευρώ ανά γεωργό. Επίσης, ζήτησαν την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται για όποια καταστροφή συμβαίνει στα χωράφια τους.
Τέλος, αναφέρθηκαν στο βασικότερο πρόβλημα των τελευταίων τριών ετών που προκύπτει από τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων που μόνο φέτος κατάστρεψαν αμπέλια, μειώνοντας κατά 900 τόνους την παραγωγή σταφυλιών. Ο υφυπουργός για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι χρηματοδοτείται από το υπουργείο η ηλεκτρική περίφραξη που όμως, όπως παρατηρήθηκε από τους αγρότες της Σάμου, δεν ενδείκνυνται για ορεινές περιοχές. Ο κ. Σταμνίτης είπε ότι για το θέμα θα γίνει συζήτηση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Ιατρικό Σύλλογο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αποφανθούν σχετικά με την ενδεδειγμένη λύση για τον περιορισμό του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων. Κάποιες από τις λύσεις που προτάθηκαν είναι η φαρμακευτική στείρωση και ο ευνουχισμός εκτός από τις ειδικές ομάδες κυνηγιού που μπορεί να έρθουν στην Σάμο για τον περιορισμό του είδους.
Πηγή: Ertnews.gr