Ο αριθμός των ελεγχομένων εισαγομένων φορτίων στα φρουτολαχανικά, για υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι μικρός, επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, με αφορμή την ανάρτηση στο site του ΥΠΑΑΤ, τα αποτελέσματα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων του Ιουλίου 2024, για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπου φαίνεται ότι ελέχθησαν 308 δείγματα, εντοπίστηκαν 5 υπερβάσεις Mrls και απορρίφθηκαν 0 φορτία με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.
Ο μικρός αριθμός των ελεγχομένων εισαγομένων φορτίων, συνίσταται, επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, αφού σημειώνεται με έμφαση, η αθρόα εισαγωγή 56.000 τόνων φρούτων, 35 χιλ & λαχανικών 21 χιλ τον Ιούλιο, μεταξύ των οποίων Τοματών, Πιπεριών, Αγγουριών ακόμα και Καρπουζιών από τρίτες Χώρες (Σερβία, Τουρκία, Αλβανία, Κόσοβο).
Παρ’ όλα αυτά, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas αναφέρει ότι «Χαιρετίζουμε την δημοσίευση από την Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής στο site του ΥπΑΑΤ, αποκαθιστώντας την κανονικότητα με την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος ελέγχων, με τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων σε τρόφιμα που πραγματοποιήθηκαν στην Χώρα μας τον Ιούλιο 2024 για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και με την δημοσιοποίηση και την πηγή της δειγματοληψίας.
Έχουμε τοποθετηθεί ότι η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και την χαιρετίζουμε δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών.
Η πλήρης αποκατάσταση της κανονικότητας αποδεικνύει ότι απαιτείται επαρκής αριθμός ελέγχων.
Ελπίζουμε – ευελπιστώντας στην εντατικοποίηση & αύξηση των ελέγχων και των ανιχνευόμενων δραστικών ουσιών κυρίως στα εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα φρούτα & λαχανικά όπως και την ιχνηλασιμότητα των διακινουμένων προϊόντων για την ταυτοποίηση της προέλευσης τους, τόσο κατά την διάθεση στην Ελληνική αγορά όσο και στην με “ελληνοποίησή” τους εξαγωγή, προς προστασία της φήμης των προϊόντων μας».
Διάγραμμα 1. Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν κατά το μήνα Ιούλιο 2024.
MRL: είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική. Στις αξιολογήσεις ασφάλειας των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRLs) της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα ή στις προτάσεις για MRLs η χρόνια και οξεία έκθεση των καταναλωτών μέσω της διατροφής σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων εκτιμάται με τη χρήση ενός μοντέλου υπολογισμού που έχει αναπτύξει η EFSA (EFSA PRIMo). Σκοπός του μοντέλου είναι η ταυτόχρονη εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης έκθεσης των καταναλωτών σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και η σύγκριση της εκτιμώμενης έκθεσης με τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών.
Διάγραμμα 2. Κατανομή των σημείων δειγματοληψίας που αφορά τους ελέγχους της εσωτερικής αγοράς για το μήνα Ιούλιο 2024
Διάγραμμα 3. Ποσοστιαία αναλογία (%) εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων, στα οποία έγιναν δειγματοληψίες το μήνα Ιούλιο 2024, για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Διάγραμμα 4. Το σύνολο των τροφίμων που εξετάστηκαν το μήνα Ιούλιο 2024
Πίνακας 1. Τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων το μήνα Ιούλιο 2024.
Η χώρα μας το μήνα Ιούλιο 2024 προχώρησε σε μία (1) κοινοποίηση στο «σύστημα
έγκαιρης προειδοποίησης για την κοινοποίηση άμεσων ή έμμεσων κινδύνων για την
υγεία των ανθρώπων και των ζώων που προέρχονται από τρόφιμα ή ζωοτροφές
(iRASFF)», που αφορούσαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή
πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε:
https://webgate.ec.europa.eu/rasffwindow/screen/search?searchQueries=eyJkYXRlIjp7InN0YXJ0UmFuZ2UiOiIyMDI0L
TA2LTMwVDIxOjAwOjAwLjAwMFoiLCJlbmRSYW5nZSI6IjIwMjQtMDctMzBUMjE6MD
A6MDAuMDAwWiJ9LCJjb3VudHJpZXMiOnsibm90aWZpY2F0aW9uQ291bnRyeSI6
W1s1NV1dfSwidHlwZSI6e30sIm5vdGlmaWNhdGlvblN0YXR1cyI6eyJub3RpZmljYXR
pb25TdGF0dXMiOltbMV1dfSwicHJvZHVjdCI6e30sInJpc2siOnsiaGF6YXJkQ2F0ZWd
vcnkiOltbMjE3OTVdXX0sInJlZmVyZW5jZSI6IiIsInN1YmplY3QiOiIiLCJwYWdlU2l6ZSI
6MjV9