Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του ΥΠΑΑΤ, εξέδωσε δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων, με θέμα τις Μυκητολογικές ασθένειες της Ροδακινιάς.
Αναλυτικά στο δελτίο αναφέρονται τα εξής:
ΜΟΝΙΛΙΑ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)
· Οι έντονες βροχοπτώσεις και η υψηλή σχετική υγρασία των τελευταίων ημερών, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση της ασθένειας. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΜΥ για την Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται βελτίωση του καιρού, με άνοδο της θερμοκρασίας, από αύριο το μεσημέρι (Τετάρτης 9/4) (Εικ. 1 και 2).
· Στους οπωρώνες που δεν έγινε πρόσφατα επέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα.
· Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας:
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΟΝΟ → Καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ) → Παθογόνο (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul
Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

ΕΞΩΑΣΚΟΣ (Taphrina deformans (Berk.) Tul. var. persicae)
· Σε ορισμένες ποικιλίες παρατηρήθηκαν συμπτώματα στα νεαρά φύλλα (καρούλιασμα ολόκληρου του φύλλου προς τα κάτω ή μόνο του βασικού μέρους, κόκκινος μεταχρωματισμός του ελάσματος). Αργότερα τα φύλλα θα πάρουν χρώμα κίτρινο, καστανά, θα μαραθούν και θα πέσουν (Ιούνιο-Ιούλιο).

· Πρόκειται για πρωτογενείς μολύνσεις την εποχή της έκπτυξης των νεαρών φύλλων. Σε περιπτώσεις έντονων προσβολών, προς αποφυγή σημαντικής αποφύλλωσης των δέντρων, συνιστάται επιλογή δραστικής ουσίας στην παραπάνω επέμβαση για την Μονίλια ώστε να επιτευχθεί συνδυασμένη καταπολέμηση. Η επέμβαση αυτή αποβλέπει στην νέκρωση των διεσπαρμένων επάνω στα δέντρα ασκοσπορίων και βλαστοσπορίων.
Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας:
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΟΝΟ → Καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ) → Παθογόνο (Taphrina deformans): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul
Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.
ΦΥΛΛΟΒΙΟΣ – ΠΕΡΙΤΕΛΟΣ (ΚΛΕΟΝΟΣ)
· Μικρά κολεόπτερα που προσβάλλουν τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς της νεκταρινιάς και από τους παραγωγούς αναφέρονται ως «κλεονός». Μετά την πτώση των πετάλων τα έντομα αναρριχώνται από τον κορμό των δένδρων. Η άνοδος του «κλεονού» στα δένδρα αναμένεται μαζική.
· Στους οπωρώνες που παρατηρούνται προσβολές συνιστάται η δημιουργία ζωνών σε κάθε δένδρο με εντομολογική κόλλα ή με κολλητικές ταινίες διπλής όψης.
Cantharis sp (Coleoptera: Cantharidae)
· Σε επιτόπιους ελέγχους έχει παρατηρηθεί έξαρση πληθυσμών των εντόμων Cantharis sp. (soldier beetles). Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι στις ενέργειες αυτού του γένους εντόμων της οικογένειας Cantharidae, χρεώνεται και η καταστροφή των υπέρων των ανθέων των οπωροφόρων δένδρων, με αποτέλεσμα το άνθος να φαίνεται άδειο στη βάση του (Φωτογραφία 4). Σε φυσιολογικές χρονιές μπορεί να μην δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα αλλά δεδομένης της καταστροφής μεγάλου ποσοστού ανθέων από τους πρόσφατους παγετούς, δημιουργείται η ανάγκη καταγραφής των εξάρσεων πληθυσμών και λήψεων παρατηρήσεων, καθώς και καταγραφή αυτών κατά περιοχές.

· Καλούνται οι παραγωγοί και οι κατά τόπους γεωπόνοι να δώσουν την ανάλογη σημασία και να καταγράψουν τις εξάρσεις πληθυσμών κατά περιοχή και δενδροκομική καλλιέργεια. Οι όποιες παρατηρήσεις μπορούν να αποσταλούν στο email: agricwarningsthess@gmail.com καθώς και στο email: kkazantzis@elgo.gr.
· Η μέγιστη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιοχές που έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες στο στάδιο της ανθοφορίας. Προσοχή, το γένος Cantharis έχει διαφόρων χρωματικών παραλλαγών είδη.
· Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
· Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.
· Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.