«Στον πυρήνα των ενεργειών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα είναι η διεύρυνση της παροχής ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων, τα οποία θα επιτρέψουν την εξάπλωση των ευφυών συστημάτων στην πλειονότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η αρχή έχει γίνει αλλά για να ελπίζουμε σε μια πραγματική αλλαγή προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, πρέπει να βρούμε τρόπους για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι αγρότες». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στο μήνυμά του στην ημερίδα για το ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας που διοργάνωσε η FarmB.
Η ψηφιοποίηση στην κοινωνία
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που δεν ήταν δυνατόν να παραστεί στην εκδήλωση λόγω της συμμετοχής του σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, σημειώνοντας ότι «οι κρίσεις που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια –υγειονομική και ενεργειακή- δοκίμασαν κοινωνίες και οικονομίες σε όλο τον κόσμο και επέτειναν την διάδοση και των ψηφιακών μέσων και εργαλείων. Η κοινωνία μας πλέον, όπως όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά, αξιοποιεί περισσότερο τα ψηφιακά μέσα και εργαλεία και συνεπώς, ο αγροτικός τομέας δεν μπορεί να μείνει πίσω».
Κρίση βιωσιμότητας στη γεωργία
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η βιωσιμότητα της γεωργίας σήμερα, άλλα και στο εγγύς μέλλον, δεν είναι δεδομένη. Η αντιμετώπιση των ζημιών από την κλιματική κρίση, η μείωση του κόστους παραγωγής, ο περιορισμός της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η υγειονομική ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων, η ορθή διαχείριση των ολοένα και λιγότερων υδατικών πόρων, είναι μόνο μερικά από τα επείγοντα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να έχουν δραστική συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια. Συνεπώς, τα παραδοσιακά μοντέλα που ακόμη υφίστανται στην αγροτική παραγωγή θα πρέπει να εξελιχθούν και να επεκταθεί η εφαρμογή των ψηφιακών μέσων στην πράξη».
Κίνητρα σε όλους τους αγρότες
Ο κυβερνητικός βουλευτής, έχοντας άμεση επαφή με τους αγρότες της Θεσσαλίας, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των ψηφιακών ευφυών συστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «χαίρομαι όταν βλέπω αγρότες στον τόπο μας που εκτός από σύγχρονα αγροτικά μηχανήματα, επενδύουν περαιτέρω στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων τους, υιοθετώντας ευφυή συστήματα, όπως αγρομετεωρολογικούς σταθμούς, χρήση αισθητήρων και δορυφορικών δεδομένων που βοηθούν στη λήψη αποφάσεων για έγκαιρες επεμβάσεις, άλλα και εξοπλισμό και παρελκόμενα ακριβείας για αρτιότερη αξιοποίηση των εισροών και προστασία του περιβάλλοντος. Πιστεύω ότι η γεωργική έρευνα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα στη χώρα μας για να προσφέρει λύσεις και η τεχνογνωσία έχει εξελιχθεί σημαντικά. Οι αγρότες και ειδικά οι νεότεροι βλέπουν το μέλλον και είναι σαφώς πιο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Αυτό όμως δεν αρκεί αν τα κατάλληλα κίνητρα δεν γίνουν σε όλους διαθέσιμα».