Διαδοχικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Ξάνθη και την Καβάλα,με επικεφαλής τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα.
Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, Αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών και φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής, σε όλη τη χώρα έχουν καταγραφεί 110 κρούσματα, ενώ 24.000 ζώα έχουν θανατωθεί και έχουν ταφεί, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ευρωπαϊκού κανονισμού.
Στις συσκέψεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίστηκε, ότι η επιτυχία της προσπάθειας περιορισμού και εκρίζωσης της νόσου θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή ή όχι των μέτρων που ανακοινώθηκαν και αφορούν την δεκαήμερη πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτωνγια αναπαραγωγή, πάχυνση και βοσκή σε όλη τη χώρα.
Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι στην προσπάθεια που κάνουν τα κλιμάκια του Υπ. ΑΑΤ, τα οποία πλαισιώνονται από κτηνιάτρους όλων των εποπτευόμενων φορέων, αλλά και των Περιφερειών, συνδράμουν η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό, στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
Επισημάνθηκε ακόμη, ότι εκδίδεται άμεσα προκήρυξη πρόσληψης κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να ενισχυθεί το δυναμικό της αντιμετώπισης της κρίσης.
Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κτηνοτρόφων και των περιφερειακών αρχών, ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των μέτρων, δεδομένου και του κρίσιμου σταδίου αναπαραγωγής που διανύει το ζωικό κεφάλαιο αυτή την περίοδο.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε, ότι τα μέτρα δεν θα προκαλέσουν ελλείψεις στην αγορά, όπως αποδείχθηκε και κατά τις προηγούμενες παρεμβάσεις με τα μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ενώ τόνισε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη Δημόσια Υγεία, καθώς η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, επισημαίνοντας, συγχρόνως, ότι τόσο το γάλα, όσο και το κρέας, είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση.
Ο Χρήστος Κέλλας, που στο περιθώριο των συσκέψεων, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκο Δημόπουλο, δήλωσε σχετικά:
«Καλούμε τους κτηνοτρόφους μας να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα, ώστε να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της δεκαήμερης απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων και σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι μηδενικά, θα εξεταστεί η άρση των περιορισμών, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τις Περιφερειακές αρχές. Οι κτηνοτρόφοι μας να είναι βέβαιοι, ότι και σε αυτή τη δοκιμασία είμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους και θα στηρίξουμε με κάθε μέσο και τρόπο το εισόδημά τους, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν και να αναπτύσσονται».