Ο εμβολιασμός για ευλογιά είναι δυνατός, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και συνήθως εφαρμόζεται σε περίπτωση εκτεταμένων επιδημιών όπου τα άλλα μέτρα δεν επαρκούν για τον έλεγχό τους, απαντά ο Επίτροπος Υγείας και καλής ευζωίας των ζώων της Ε.Ε, στο υπόμνημα που είχε καταθέσει το ΑΚΚΕΛ.

Αναλυτικά η απάντηση του Επιτρόπου Υγείας και καλής ευζωίας των ζώων της Ε.Ε, έχει ως εξής:
“Αγαπητέ κύριε Τσιομπανίδη,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας στον Επίτροπο Varhelyi, ο οποίος μου ζήτησε να σας απαντήσω απευθείας. Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση.
Το Peste des petits ruminants (PPR) και η ευλογιά των προβάτων και η ευλογιά των αιγών (SGP) είναι εξαιρετικά μεταδοτικές ιογενείς ασθένειες που προσβάλλουν τα αιγοπρόβατα, συνήθως δεν υπάρχουν στην ΕΕ αλλά με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των ζώων, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς.
Η Επιτροπή λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη κάθε εμφάνιση αυτών των ασθενειών στην ΕΕ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, απαιτούνται άμεσα και αποφασιστικά μέτρα κατά τον εντοπισμό τους για την προστασία της υγείας των ζώων και την πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης.Ο έλεγχος του PPR και του SGP ρυθμίζεται από το ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 («Νόμος για την υγεία των ζώων»), κατ’ εξουσιοδότηση
Και οι δύο ασθένειες ταξινομούνται ως ασθένειες της κατηγορίας Α, που κανονικά δεν εμφανίζονται στην Ένωση και για τις οποίες πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα εκρίζωσης μόλις εντοπιστούν, όπως θανάτωση και διάθεση όλων των ευπαθών ζώων στις πληγείσες εγκαταστάσεις και δημιουργία απαγορευμένων ζωνών γύρω από αυτές, με περιορισμούς μετακίνησης ζώων και ζωικών προϊόντων.
Ο εμβολιασμός κατά αυτών των ασθενειών είναι δυνατός υπό ορισμένες προϋποθέσεις και συνήθως εφαρμόζεται σε περίπτωση εκτεταμένων επιδημιών όπου τα άλλα μέτρα δεν επαρκούν για τον έλεγχό τους. Σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2023/3614, η απόφαση για την εφαρμογή εμβολιασμού ανήκει στις αρμόδιες αρχές των ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Παρακαλούμε σημειώστε ότι προς το παρόν κανένα κράτος μέλος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν έχει εκφράσει πρόθεση να καταφύγει στον εμβολιασμό.
Όσον αφορά τη στήριξη της ΕΕ, ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/690 (25) καθορίζει ποιες επιλέξιμες δαπάνες που βαρύνουν τα κράτη μέλη για μέτρα ελέγχου της νόσου μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σημείο 1.4.1 του παραρτήματος I του εν λόγω κανονισμού περιγράφει τις δαπάνες που επιβαρύνουν τα κράτη μέλη κατά την εκτέλεση κτηνιατρικών μέτρων έκτακτης ανάγκης που ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες για την αξία των ζώων τους που σφαγιάστηκαν ή θανατώθηκαν, όπως προσδιορίζεται περαιτέρω.
Συμπερασματικά, η συγχρηματοδότηση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/690 μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών έχουν αποζημιώσει τους αγρότες λόγω εστιών ασθενειών.
Σε σχέση με την αποζημίωση των αγροτών ενόψει των εστιών PPR και SGP στην Ελλάδα στις οποίες αναφέρεστε, η Επιτροπή διατηρεί επαφή με τις ελληνικές αρμόδιες αρχές σχετικά με την υποβληθείσα οικονομική απαίτηση. Σημειώστε επίσης ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα, καθώς και κάθε άλλο κράτος μέλος που πλήττεται από τις
προαναφερθείσες ασθένειες, περιλαμβάνει:
Υποστήριξη από το Εργαστήριο Αναφοράς της ΕΕ (επιβεβαιωτικές δοκιμές περιπτώσεων δεικτών, εξειδικευμένες εργαστηριακές δοκιμές, για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του ιού και πιθανή αναγνώριση της προέλευσής του, τεχνική βοήθεια στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς κ.λπ.).
Επισκέψεις εμπειρογνωμόνων EUVET (επιτόπια αποστολή για παροχή τεχνικών συμβουλών στις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη διαχείριση της εστίας και τα μέτρα ελέγχου –Αποστολή PPR στην Ελλάδα 24-25 Ιουλίου 2024).
Οικονομική στήριξη της ΕΕ:
Το κόστος των μέτρων ελέγχου (π.χ. αποζημίωση των αγροτών για το κόστος των ζώων που θανατώθηκαν/καταστράφηκαν, το κόστος των προϊόντων που καταστράφηκαν, το κόστος καθαρισμού και απολύμανσης κ.λπ.) υπόκεινται σε συγχρηματοδότηση της ΕΕ με μέγιστο ποσοστό 30% του συνολικού κόστους.
SANTE Συντονισμός:
συνεδριάσεις της επιτροπής PAFF (τακτικές, μηνιαίες και έκτακτες επίσης, όταν χρειάζεται), υιοθέτηση Εκτελεστικών Αποφάσεων, περιγραφή μέτρων κατά της κάθε ασθένειας σε επίπεδο ΕΕ (ενημερώνεται τακτικά). Τράπεζες εμβολίων της ΕΕ: Εάν χρειαστεί, αποστολή εμβολίων (έως 500.000 δόσεις για SGP και έως 250.000 δόσεις για PPR) σε οποιαδήποτε χώρα αποφασίσει να εφαρμόσει στρατηγικές εμβολιασμού (υποστήριξη για τα πρώτα στάδια μιας εκστρατείας εμβολιασμού PPR).
Οικονομική στήριξη της ΕΕ για την επιτήρηση PPR και SGP, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, μέσω των προγραμμάτων Διασυνοριακών Ασθενειών των Ζώων (TADs) (Ελλάδα και Βουλγαρία) και του προγράμματος Συντονισμένης Επιδημιολογικής Επιτήρησης Διασυνοριακής Περιοχής Υψηλού Κινδύνου (THRACE) (Ελλάδα, Βουλγαρία Türkiye).
Σας διαβεβαιώνουμε για τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων ελέγχου της νόσου στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση της υγείας των ζώων. Η Επιτροπή παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη μέλη στον έλεγχο και την εξάλειψη των ζωονόσων.
Όσον αφορά το σημείο σχετικά με την κατανάλωση εντόμων που αναφέρεται στο έγγραφο με τίτλο «Η επίθεση στους αγρότες και η πρωτογενής παραγωγή τροφίμων υπονομεύει τον πνευματικό προσανατολισμό των Χριστιανών», πρέπει να σημειωθεί ότι τα καινοτόμα τρόφιμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υποκατάστατα των παραδοσιακών τροφίμων. Είναι μάλλον συμπληρωματικά.
Οι συννομοθέτες αποφάσισαν ότι τα έντομα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ . Υπόκεινται επίσης σε γενικές και ειδικές απαιτήσεις επισήμανσης, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2015/2283 και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/20117 ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται σωστά για την παρουσία τους στα τρόφιμα και μπορούν να λαμβάνουν
τεκμηριωμένες αποφάσεις. Τέτοιες απαιτήσεις σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνου και την επισήμανση ισχύουν επίσης για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
Με εκτίμηση,
Francisco Reviriego Gordejo“


