- Του Χρήστου Αθανασιάδη
Αντιμέτωποι με έναν επιπρόσθετο βραχνά βρίσκονται χιλιάδες αγρότες της χώρας μας, εξαιτίας και πάλι του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού με υπαιτιότητά του, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί καλούνται τώρα, το 2024, να αλλάξουν καθεστώς φορολόγησης και από το ειδικό καθεστώς, να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, αντιμετωπίζοντας πολλαπλά προβλήματα.
Πιο αναλυτικά, εδώ και λίγο χρονικό διάστημα, χιλιάδες αγρότες έλαβαν ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ, για αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης, επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθυστέρησε να καταβάλει στους συγκεκριμένους παραγωγούς τις επιδοτήσεις του έτους 2022, που ενώ έπρεπε να είχαν καταβληθεί κανονικά μέσα στο 2022, αυτές κατεβλήθησαν δύο χρόνια μετά το 2024.
Το παραπάνω γεγονός είχε ως αποτέλεσμα, σε πολλούς εξ αυτών, να ξεπεράσουν το όριο των 5.000 ευρώ, που υπάρχει όταν λαμβάνει κάποιος επιδοτήσεις για να είναι στο ειδικό καθεστώς, παράλληλα βέβαια με την άλλη υποχρέωση της πώλησης προϊόντων αξίας κάτω των 15.000 ευρώ.
Έτσι λοιπόν, όλοι αυτοί οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τα εξής προβλήματα:
- Καταρχάς αν δεν γίνει η αλλαγή στη φορολόγηση, θα τους καταβληθεί πρόστιμο 2.500 ευρώ
- Πρόστιμο εκπρόθεσμης έναρξης 100 ευρώ
- Πρόστιμο καθυστερημένων περιοδικών δηλώσεων 100-250 ανά χρονική περίοδο
- Θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα τιμολόγια πώλησης προϊόντων και να επανεκδώσουν νέα με χρέωση ΦΠΑ στον προμηθευτεί
Πέραν αυτών, υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία των ετεροεπαγγελματιών αγροτών, που η κύρια εργασία τους είναι στο δημόσιο, όπου απαγορεύεται η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή επιχείρησης και εδώ υπάρχει νομικό κενό για τέτοιες περιπτώσεις.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα μάλιστα, προ ημερών κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη βουλή, από τον βουλευτή νομού Σερρών της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ» κ. Κωνσταντίνο Μπούμπα, με θέμα «Τεράστια αδικία προκαλείται σε χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται χωρίς δική τους ευθύνη σε ειδικό καθεστώς και πρέπει να υποχρεωθούν σε τήρηση λογιστικών βιβλίων εσόδων & εξόδων», στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το άρθρο 14, του Ν.2859/2000: «0ι αγρότες οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής αξίας κατώτερης των 15.000 ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 ευρώ υπάγονται στο ειδικό καθεστώς και δεν υποχρεούνται στη τήρηση βιβλίων».
Το τελευταίο όμως συμβαίνει, εξ’ αιτίας της καθυστερημένης καταβολής των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες, όταν δίνονται στους αγρότες, ξεπερνούν το όριο των 5.000 ευρώ και επειδή αφορούν σε παρελθόντα έτη, συσσωρεύονται στο τελευταίο φορολογικό έτος.
Αυτό έχει ως συνέπεια, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι να έχουν λάβει ενημέρωση από την ΑΑΔΕ που τους ενημερώνει ότι δεν έχουν ενταχθεί στο δήθεν κανονικό καθεστώς τήρησης λογιστικών βιβλίων εσόδων & εξόδων, ως όφειλαν, με συνέπεια:
1ον) πρόστιμα,
2ον) περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και
3ον) αντικατάσταση τιμολογίων πώλησης, είτε συμπληρωματικό τιμολόγιο με χρέωση Φ.Π.Α. στον προμηθευτή.
Οι παραπάνω ενέργειες θα κοστίσουν μαζί με τα έξοδα λογιστή πάνω από 1.500 ευρώ σε καθένα εκ των αγροτών, και όλα αυτά, γιατί οι επιδοτήσεις δεν δόθηκαν στην ώρα τους.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι προτίθεστε να κάνετε, ώστε, εξ’ αιτίας της συσσώρευσης καταβολής επιδοτήσεων παρελθόντων ετών σε μία χρονιά με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι των αγροτών και κτηνοτρόφων, να μην αναγκαστούν οι τελευταίοι να αλλάξουν φορολογικό καθεστώς, αφού δεν υπάρχει αντικειμενική αιτία, ούτε ευθύνη από μέρους των τελευταίων που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο;»
