Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του ΥπΑΑΤ, εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με οδηγίες αντιμετώπισης της Καρπόκαψας και των ξυλοφάγων εντόμων της Μηλιάς.
Αναλυτικά στο δελτίο αναφέρονται τα εξής:
ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Tortricidae)
· Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 2 η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 8-10 Ιουνίου.

· Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της των αντίστοιχων περιοχών, έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.
· Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 13-15 Ιουνίου.
· Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 18-21 Ιουνίου.
· Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:
o 15-18 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών.
o 20-23 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.
· Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟ → Καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΜΗΛΙΑ) → Εχθρός (Cydia pomonella L., ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul (ΠΑΡΑΤΗΜΑ Ι)
· ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΟ (Εχθρό) → Καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΜΗΛΙΑ) → Έντομο (Cydia pomonella L., ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ):

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.
Όσα σκευάσματα εμφανίζονται στους καταλόγους, παρόλο που η ημερομηνία λήξης τους είναι προγενέστερη της σημερινής, για τα οποία δεν υπάρχει ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ή δεν εμφανίζεται η λέξη ΑΠΟΣYΡΘΗΚΕ, η έγκρισή τους είναι σε ισχύ και βρίσκονται σε διαδικασία ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
· Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες (Phyllonorycter blancardella και Phyllonorycter corylifoliella, Lepidoptera: Gracillariidae).
· Ο αριθμός των συλλήψεων των αρσενικών εντόμων που παρουσιάζονται στα γραφήματα προέρχεται από μία αντιπροσωπευτική παγίδα του δικτύου, για κάθε περιοχή (η ίδια από την αρχή του έτους), ώστε να δίνει την τάση της πορείας του πληθυσμού όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα. Δεν επιλέγονται παγίδες με σημαντικά χαμηλές συλλήψεις και ούτε κατ’ ανάγκη αυτές με τις υψηλότερες. Επίσης, εξαιρούνται οι παγίδες με μηδενικές ή ελάχιστες συλλήψεις ως μη αντιπροσωπευτικές.
· Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.


· Στα πλαίσια της Βιολογικής Γεωργίας αλλά και της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας για την καταπολέμηση της Καρπόκαψας Μηλιάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακροοργανισμούς,.
Για την επιλογή του κατάλληλου Σκευάσματος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας: Εθνικός Κατάλογος Σκευασμάτων Φυτοπροστασίας που Περιέχουν Μακροοργανισμούς Κατά Καλλιέργεια και Εχθρό → Καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ | ΜΗΛΙΑ | Malus domestica) → Έντομο (Cydia pomonella | Καρπόκαψα): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmMacroorgHome.zul
· Εγκεκριμένα Σκευάσματα Φυτοπροστασίας που Περιέχουν Μακροοργανισμούς, για την Καρπόκαψα Μηλιάς: Τα σκευασμάτων Φυτοπροστασίας που περιέχουν τους παρακάτω Μακροοργανισμούς, κατέχουν έγκριση και για άλλες Καλλιέργειες/Εχθροί Στόχους. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται μόνο οι εχθροί/στόχοι για την Μηλιά.

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ
- Σέζια (Synanthedon myopaeformis Borkhausen, Lepidoptera: Sesiidae)
- Κόσσος (Cossus cossus Linnaeus, Lepidoptera: Cossidae)
- Ζευζέρα (Zeuzera pyrina Linnaeus, Lepidoptera: Cossidae)
· Υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης καταπολέμησης με την καρπόκαψα εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν.
Για τη σέζια ο ψεκασμός να κατευθύνεται στον κορμό και στους βραχίονες.
Για τον κόσσο ο ψεκασμός να κατευθύνεται στο λαιμό και στον κορμό.
Για τη ζευζέρα ο ψεκασμός να κατευθύνεται στις κορυφές.
· Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
· Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.
· Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.