Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου του ΥΠΑΑΤ, εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με οδηγίες για φυτοπροστασία στην Ελιά.
Αναλυτικά στο δελτίο αναφέρονται τα εξής:
( ΟΨΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ)
Βλαστική εξέλιξη της ελιάς σε περιοχές όψιμες ( ποικιλία Κορωνέικη). Ολοκληρώνεται η καρπόδεση, οι καρποί αποκτούν μεγέθους κόκκου σταριού.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΥΤΗΣ: (Prays oleae)
Διαπιστώσεις: Στις όψιμες περιοχές του δικτύου παγίδευσης η πτήση της καρπόβιας γενιάς ξεκίνησε μέσα στο 3ο δεκαήμερο του Μαΐου. Το έντομο ωοτοκεί στους μικρούς καρπούς και αναμένονται εκκολάψεις. Οι προνύμφες τρέφονται στον πυρήνα του καρπού. Η διαδρομή εισόδου – εξόδου των προνυμφών κοντά στη βάση του ποδίσκου προκαλεί καρπόπτωση.
Οδηγίες: Σε ελαιώνες όψιμων περιοχών συστήνεται καταπολέμηση στην καρπόβια γενιά με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Συνιστώμενες ημερομηνίες επέμβασης: 8 – 11 Ιουνίου.
Ελαιώνες με μικρή ή μέτρια καρποφορία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας. Συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον ρυγχίτη.
- Με την συνεργασία της ΔΑΑΚ Χανίων και ΤΑΑΚ Σητείας λαμβάνονται δεδομένα για τις Π.Ε. Χανίων και Π.Ε. Λασιθίου.
ΡΥΓΧΙΤΗΣ: ( μπίμπικας ) (Rhynchites cribripennis)
Σκαθάρι πολύ μικρού μεγέθους (5-6 χλςτ.) με χαρακτηριστικό ρύγχος, χρώματος κεραμιδί . Σχηματίζει τρύπες μορφής “κρατήρα” με το ρύγχος του στην επιφάνεια των καρπών για να τραφεί και για να ωοτοκήσει. Οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Εξάρσεις πληθυσμών τοπικά μπορούν να προξενήσουν σημαντική πρώιμη καρπόπτωση.
Οδηγίες: – Στους ελαιώνες όψιμων περιοχών συστήνεται μετά την καρπόδεση τακτικός έλεγχος της πυκνότητας πληθυσμού των ακμαίων με τίναγμα των κλαδιών πάνω σε λευκή επιφάνεια νωρίς το πρωί. Όταν διαπιστώνονται περισσότερα από 3- 4 ακμαία ανά κλαδί απαιτείται καταπολέμηση.
– Σε ελαιώνες που σημειώθηκαν προσβολές τα τελευταία δύο χρόνια συστήνεται προληπτική αντιμετώπιση που συνδυάζεται με του πυρηνοτρήτη.
ΩΤΙΟΡΥΓΧΟΣ (Otiorrynchus cribricollis)
Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι, ανεβαίνει στα δέντρα τις νυχτερινές ώρες. Προκαλεί χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα και πτώση καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.
Οδηγίες: – Σε ελαιώνες όψιμων περιοχών με ιστορικό προσβολής συστήνεται άμεση αντιμετώπιση, συνδυασμένη με του πυρηνοτρήτη, ψεκάζοντας επιπλέον το λαιμό και τον κορμό των δέντρων.
– Συστήνεται έλεγχος για συμπτώματα προσβολής σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (χαρακτηριστικά φαγώματα στον ποδίσκο πεσμένων καρπών ή βλαστικών κορυφών) λόγω της εμφάνισης εξάρσεων σποραδικά και κατά τόπους. Όταν διαπιστώνονται συμπτώματα προσβολής χρειάζεται έγκαιρη αντιμετώπιση.
ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ: (Ψώρες)
ΠΟΛΛΙΝΙΑ (Pollinia pollini)
ΑΣΠΙΔΙΩΤΟΣ (Aspidiotus nerii)
ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ (Parlatoria oleae)
Αυξημένοι πληθυσμοί των ευαίσθητων προνυμφικών σταδίων.
– Αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοκκοειδών γίνεται με καλλιεργητικούς χειρισμούς για βελτίωση της ζωτικότητας των ελαιοδέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης, καθαρισμοί και κατάλληλο κλάδεμα).
– Συστήνεται άμεσα καταπολέμηση σε ελαιώνες όψιμων περιοχών που έχουν σοβαρές προσβολές. Η χημική αντιμετώπιση στοχεύει στα ευαίσθητα στάδια των κινητών μορφών και συμπληρώνει τους καλλιεργητικούς χειρισμούς.
Οδηγίες: – Χρησιμοποιώντας παραφινικά λάδια αντιμετωπίζετε παράλληλα τα ακάρεα. Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών. Σα παραφινικά λάδια εφαρμόζονται σε θερμοκρασίες κάτω των 32οC, σε δέντρα επαρκώς ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση. Αποφύγετε εφαρμογές σε δέντρα που υποφέρουν από στρες ή έλλειψη νερού.
- Χρησιμοποιείτε σκευάσματα φυτοπροστασίας με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς
- Διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
- Ενημερώνεστε από τα δελτία καιρού για να αποφεύγετε τους ψεκασμούς όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. δυνατός άνεμος ή βροχή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα Δελτία για την ελιά εκδίδονται με δεδομένα που προέρχονται από συγκεκριμένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και μετεωρολογικών παρατηρήσεων σε τρεις αντιπροσωπευτικές ως προς την πρωιμότητα ζώνες: πρώιμη, μεσοπρώιμη και όψιμη. Εφαρμόζοντας τις οδηγίες ή τις συστάσεις των Δελτίων θα πρέπει να συνεκτιμάτε τις τοπικές συνθήκες της περιοχής (ανάγλυφο, μικρόκλιμα) και την ατομικότητα του ελαιώνα σας (ηλικία, θρεπτική κατάσταση, φορτίο παραγωγής, αρδευόμενος, κ.ά.).