Οδηγίες για φυτοπροστασία της ελιάς

• Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου

από Thessaliki Gi

Οδηγίες για φυτοπροστασία της ελιάς, παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, με σχετικό δελτίο που εξέδωσε.

Βλαστικά στάδια ελιάς, ποικιλία Κορωνέϊκη

Πρώιμες περιοχές: Οι πρώιμες και οι παραλιακές περιοχές βρίσκονται στο κρόκιασμα των ανθέων (στάδιο Ε) και στην έναρξη της άνθισης (στάδιο F). Οι διαφοροποιήσεις οφείλονται στο διαφορετικό φορτίο κάθε ελαιώνα.

Μεσοπρώιμες περιοχές: Φούσκωμα των ανθέων (στάδιο D).

Όψιμες περιοχές: Συνεχίζεται ο σχηματισμός των ανθοταξιών (στάδιο C)

elia stadia • Οδηγίες για φυτοπροστασία της ελιάς • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ (Prays oleae)

Στο δίκτυο παγίδευσης πρώιμων περιοχών της καλλιέργειας η πτήση των ακμαίων της ανθόβιας γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προνύμφες τρέφονται στα άνθη (κλειστά και ανοιχτά). Από ένα μικρό ποσοστό των ανθέων της ελιάς, μόλις 3-5% εξασφαλίζεται ικανοποιητική καρποφορία. Όταν η ανθοφορία είναι πλούσια η γενιά αυτή δεν προκαλεί ζημιά στην
παραγωγή, μόνο μέτρια ή μικρή ανθοφορία επηρεάζεται από την προσβολή

Οδηγίες

Ελαιώνες παραλιακών και πρώιμων περιοχών:
– Στην έναρξη της άνθισης συστήνεται αντιμετώπιση των προνυμφών της ανθόβιας γενιάς με εκλεκτικά εγκεκριμένα σκευάσματα μόνο σε ελαιώνες με χαμηλή ανθοφορία. Ελαιώνες με ικανοποιητική ανθοφορία δεν χρειάζονται καμία επέμβαση στη γενιά αυτή.
-Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας ανεξαρτήτως του μεγέθους της ανθοφορίας συστήνεται εφαρμογή με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) όταν έχουν ανοίξει 5-25% των ανθέων. Στη βιολογική γεωργία η καταπολέμηση γίνεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά όπου οι προνύμφες περιφέρονται από το ένα άνθος
στο άλλο και καταναλώνουν το εντομοπαθογόνο βακτήριο. Ο βάκιλος δε συστήνεται στην καρπόβια γενιά διότι οι προνύμφες εισέρχονται στον καρπό και παύει να είναι αποτελεσματικός.

Επισήμανση

Προτείνεται γενικά η χρήση μικροβιακών σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εγκεκριμένου εκλεκτικού εντομοκτόνου για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων (παρασιτοειδή, αρπακτικά) που μειώνουν σημαντικά τους πληθυσμούς του πυρηνοτρήτη (προνύμφες, αυγά). Προστατεύονται επίσης και έντομα-επικονιαστές που δραστηριοποιούνται αυτή την
εποχή.

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ: ( Ψύλλα ) (Euphyllura phillyreae)

Είναι μυζητικό έντομο που προσβάλλει τις ανθοταξίες. Οι προνύμφες εκκρίνουν λευκές κηρώδεις ουσίες (βαμβακάδα) και κολλώδες μελίτωμα. Προνύμφες και ενήλικα μυζούν χυμούς και παρεμποδίζουν την άνθιση και τη γονιμοποίηση των ανθέων.

Οδηγίες

-Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται αντιμετώπιση μόνο σε ελαιώνες μειωμένης ανθοφορίας και έντονης προσβολής ( άνθη καλυμμένα με βαμβακάδα να ξεπερνούν το 30% ). Επεμβάσεις για άλλα έντομα στην ελιά καταπολεμούν και τη βαμβακάδα με προσθήκη παραφινικού λαδιού.

ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ: (Palpita unionalis)

Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς προσβάλουν την νεαρή ακραία βλάστηση.

Οδηγίες:

– Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται άμεσα προστασία των νεαρών δέντρων σε νέες φυτείες και φυτώρια και των δέντρων που έχουν δεχθεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα.

ΑΚΑΡΕΑ: Eriophyidae Eriophyes oleae Aceria oleae

Την άνοιξη τα ακάρεα προσβάλλουν τα νεαρά αναπτυγμένα φύλλα και τις ανθοταξίες. Όταν αναπτύσσονται μεγάλοι πληθυσμοί προσβάλλουν αργότερα και τους νεαρούς καρπούς. Προκαλούν παραμορφώσεις στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, σταδιακά ανάγλυφες καστανές κηλίδες στα ώριμα φύλλα και αντίστοιχα διάστικτη χλώρωση και κιτρίνισμα στην
πάνω επιφάνεια.

Διαπιστώσεις:

Κατά το στάδιο του σχηματισμού των ανθοταξιών τα ακάρεα βρίσκονται σε μεγάλη κινητικότητα. Διαδοχικά μεταναστεύουν στα άνθη και στους νεαρούς καρπούς. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές.
Σοβαρές προσβολές μπορούν να προκαλέσουν φυλλόπτωση, ανθόπτωση ή καρπόπτωση και εξασθένιση των δέντρων.

Οδηγίες
– Συστήνεται προστασία της νεαρής βλάστησης που είναι ευαίσθητη στις προσβολές ιδιαίτερα στα νεαρά δέντρα σε φυτώρια και σε νέες φυτεύσεις όπως και στα αυστηρά κλαδεμένα δέντρα. Η επέμβαση γίνεται όταν η ακραία βλάστηση αποκτήσει μήκος 6–8 εκ. δηλαδή 3–4 ζεύγη νέων αναπτυγμένων φύλλων.
Με τη χρήση παραφινικών λαδιών αυτή την περίοδο καταπολεμούνται παράλληλα νεαρά προνυμφικά στάδια κοκκοειδών (πολλίνια, παρλατόρια, ασπιδιωτός) και της ψύλλας (βαμβακάδα).

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).