Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, του ΥπΑΑΤ, εξέδωσε δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Ψύλλα και το Βακτηριακό Κάψιμο της Αχλαδιάς.
Αναλυτικά στο δελτίο αναφέρονται τα εξής:
ΨΥΛΛΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Cacopsylla sp., Homoptera: Psyllidae)
· Αποτελεί σοβαρό εχθρό της αχλαδιάς και εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας. Τα ακμαία είναι δραστήρια ηλιόλουστες ημέρες με θερμοκρασίες υψηλότερες από 7 o C. Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους κοντά στη βάση των οφθαλμών. Οι νεαρές προνύμφες μπαίνουν μέσα στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς αυξάνοντας κατά πολύ την δυσκολία καταπολέμησης. Οι προνύμφες και τα ενήλικα μυζούν χυμούς φύλλων, βλαστών και καρπών. Τα μελιτώδη απεκκρίματα ευνοούν την εγκατάσταση μυκήτων της καπνιάς που προκαλούν νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα. Τα μελιτώδη απεκκρίματα κάνουν τους καρπούς κολλώδεις και μειώνουν την εμπορική τους αξία.
· Στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους αχλαδεώνες της περιοχής μας, διαπιστώθηκαν και προνύμφες τελευταίου σταδίου (L5).


· Συστήνεται να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις ταξιανθίες του οπωρώνα επιλέγοντας 25 τυχαία δέντρα και μία ταξιανθία σε κάθε δέντρο. Εξετάστε τις ταξιανθίες για παρουσία αυγών ή προνυμφών (εικόνα). Εάν διαπιστωθεί παρουσία προνυμφών ή αυγών σε περισσότερο από 5% των ανθοδεσμών, να γίνει επέμβαση, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
· Σύμφωνα με την ΕΜΥ για την Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται βελτίωση του καιρού από την Τρίτη 8 Απριλίου (Εικ. 1 και 2)

· Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας:
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΟ → Καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΑΧΛΑΔΙΑ) → Έντομο (Cacopsylla pyri – Ψύλλα αχλαδιάς): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul
(ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι) Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.
· Στα πλαίσια της Βιολογικής Γεωργίας αλλά και της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακροοργανισμούς.
- Για την επιλογή του κατάλληλου Σκευάσματος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας:
Εθνικός Κατάλογος Σκευασμάτων Φυτοπροστασίας που Περιέχουν Μακροοργανισμούς Κατά Καλλιέργεια και Εχθρό → Καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΑΧΛΑΔΙΑ) → Έντομο (Cacopsylla pyri – Ψύλλα αχλαδιάς): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmMacroorgHome.zul


ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Erwinia amylovora Burrill Winslow et al.)
· Ιδιαίτερα καταστρεπτική ασθένεια για την αχλαδιά. Οι περισσότερες εμπορικές ποικιλίες είναι ευπαθείς στο βακτηριακό κάψιμο. Είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες να ξηράνει παραγωγικά δένδρα. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το μαύρισμα των ταξιανθιών, των φύλλων και των βλαστών, που μοιάζουν να είναι «καμένα» από φωτιά. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του βακτηρίου.
· Συνιστάται επέμβαση στις ποικιλίες που βρίσκονται στην άνθηση και δεν έγινε πρόσφατα επέμβαση, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
· Από την άνθηση και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού να επιθεωρείτε τα κτήματα και να αφαιρείτε και να καίτε τα προσβεβλημένα κλαδιά. Οι τομές πρέπει να γίνονται 50-60 εκ. κάτω από το ορατό σύμπτωμα και πάντα με ξηρό καιρό. Επίσης να αφαιρείτε τους ταχυφυείς και τα παραβλάσταρα. Να απολυμαίνετε τα εργαλεία με εμβάπτιση σε διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% για 2-3 δευτερόλεπτα μετά από κάθε δένδρο. Μετά το τέλος των εργασιών να πλένετε και να λαδώνετε τα εργαλεία, διότι η χλωρίνη είναι ισχυρό οξειδωτικό.
· Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας:
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΟΝΟ → Καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΑΧΛΑΔΙΑ) → παθογόνο (Erwinia amylovora, Βακτηριακό κάψιμο): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul
· Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
· Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.
· Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.