- Του Χρήστου Αθανασιάδη
Όταν γίνεται λόγος για αγροτική παραγωγή, βαμβάκι, σιτηρά, κτηνοτροφία και πρωτογενή τομέα, η Θεσσαλία βρίσκεται σχεδόν πάντα στο επίκεντρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η περιοχή αποτελεί διαχρονικά τον σημαντικότερο αγροτικό πυλώνα της χώρας, με τη Λάρισα να θεωρείται η «πρωτεύουσα» του ελληνικού κάμπου.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη στοιχείο που δεν είναι ευρέως γνωστό. Πέρα από την παραγωγική της δυναμική, η Λάρισα φαίνεται να διαθέτει και ισχυρή παρουσία στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς αρκετά πολιτικά κόμματα έχουν επιλέξει Λαρισαίους για να ηγηθούν των τομέων που χαράσσουν θέσεις και προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα.
Η «σφραγίδα» της Λάρισας στην αγροτική πολιτική
Η επιλογή προσώπων από μια περιοχή με βαθιά γνώση των αγροτικών ζητημάτων δεν αποτελεί έκπληξη. Οι άνθρωποι που ζουν και δραστηριοποιούνται στην καρδιά της ελληνικής παραγωγής γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα των καλλιεργειών, το κόστος παραγωγής, τις επιδοτήσεις, τα ζητήματα του νερού, τις ζωονόσους και τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ.
Έτσι, σε αρκετά κομματικά επιτελεία, τα ηνία των αγροτικών θεμάτων βρίσκονται σήμερα στα χέρια στελεχών με καταγωγή ή δράση στη Λάρισα.
Οι Λαρισαίοι που έχουν την ευθύνη του αγροτικού τομέα στα κόμματα
Βασίλης Κόκκαλης

Βουλευτής Λάρισας και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί τον υπεύθυνο του Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έχοντας πολυετή ενασχόληση με τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.
Αλέξανδρος Παπαχατζής

Γεωπόνος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει αναλάβει την ευθύνη του αγροτικού τομέα της Ελληνικής Λύσης, μεταφέροντας την επιστημονική του εμπειρία στη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος.
Σωκράτης Αλειφτήρας

Αγρότης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΣΝΛ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, είναι υπεύθυνος του αγροτικού τομέα της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Αβραάμ Παπαδόπουλος

Ενεργός αγρότης με μακρά παρουσία στον χώρο των αγροτικών διεκδικήσεων, έχει αναλάβει τον αγροτικό τομέα του κόμματος «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – Προοδευτικό Κέντρο» του Στέφανου Κασσελάκη.
Γιώργος Δρόσος

Αγρότης και γνώστης των ζητημάτων της υπαίθρου, είναι υπεύθυνος Αγροτικών Θεμάτων στο νέο πολιτικό σχήμα «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού.
Θανάσης Γκούμας

Αγρότης με ενεργή παρουσία στον πρωτογενή τομέα, έχει την ευθύνη του αγροτικού τομέα της Νέας Αριστεράς.
Όταν ο κάμπος επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις
Η παρουσία τόσων Λαρισαίων σε θέσεις ευθύνης για τα αγροτικά ζητήματα δεν είναι τυχαία. Αντανακλά τη βαρύτητα που εξακολουθεί να έχει η Θεσσαλία στην ελληνική αγροτική οικονομία, αλλά και τη σημασία που αποδίδουν τα κόμματα στη γνώση και την εμπειρία ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στην παραγωγική διαδικασία.
Σε μια περίοδο όπου οι αγρότες καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος παραγωγής, κλιματική κρίση, προβλήματα υδάτινων πόρων και νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις, η φωνή της Θεσσαλίας φαίνεται πως εξακολουθεί να ακούγεται δυνατά όχι μόνο στα χωράφια, αλλά και στα πολιτικά επιτελεία της χώρας.
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
