Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), που παρακολουθεί στενά το κρίσιμο ζήτημα των Αρωματικών Υδρογονανθράκων Ορυκτελαίων (ΜΟΑΗ), κρούει για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Καθώς πλησιάζει η κατάθεση του σχετικού κανονισμού προς ψήφιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η 4Ε προειδοποιεί ότι η εφαρμογή του ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική ελαιοκομία.
Έκκληση προς το ΥΠΑΑΤ για άμεση παρέμβαση
Η 4Ε απευθύνει επείγουσα έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει δράση, ώστε να προστατευθούν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί. Όπως τονίζεται, το θέμα απαιτεί άμεση διαχείριση και θεσμικό συντονισμό με τους ευρωπαϊκούς φορείς πριν από την ψήφιση του νέου κανονισμού.
Το παράδειγμα της ευλογιάς
Η Εταιρεία υπενθυμίζει το παράδειγμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, όπου η καθυστερημένη αντίδραση οδήγησε σε μαζικές απώλειες — 403.925 ζώα θανατώθηκαν μέχρι τη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής στις 29 Οκτωβρίου 2025. Από τις 25 Αυγούστου, η 4Ε είχε ήδη ζητήσει τη συγκρότηση Επιτροπής Εργασίας με τη συμμετοχή του ΥΠΑΑΤ, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του ΕΦΕΤ και άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.
Ενημερωτική συνάντηση στις 8 Δεκεμβρίου
Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η 4Ε διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025, στις 17:00, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), με θέμα:
«Οι Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες Ορυκτελαίων (ΜΟΑΗ) απειλούν την ελαιοκομία – Ενημέρωση, συζήτηση, προτάσεις»
Στόχος της εκδήλωσης είναι η πλήρης ενημέρωση του κοινού και η κατάθεση προτάσεων για την προστασία της ελληνικής ελαιοπαραγωγής από έναν κανονισμό που μπορεί να πλήξει σοβαρά τον τομέα.
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
