- Του Χρήστου Αθανασιάδη
Την ώρα που στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις προς τους παραγωγούς εγκρίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και περιορισμένα ποσά, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προχωρά σε ένα γενναίο πακέτο στήριξης ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους αγρότες της χώρας. Το πακέτο αφορά τη στήριξη παραγωγών που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, με σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών.
Σαφές χρονοδιάγραμμα και πληρωμές έως 28 Φεβρουαρίου 2026
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, οι λεπτομέρειες του πακέτου δόθηκαν επίσημα στις 31 Δεκεμβρίου 2025, ενώ τα ποσά αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους αγρότες έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026.
Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, το μέτρο συνοδεύεται από προκαθορισμένα ποσά ανά καλλιέργεια και ανά acre, χωρίς αβεβαιότητα για το ύψος της ενίσχυσης.
Οι επιλέξιμες καλλιέργειες και τα ποσά ενίσχυσης
Αναλυτικά, τα επιλέξιμα αγροτικά προϊόντα και τα ποσά πληρωμής ανά acre (1 acre = 4 στρέμματα) διαμορφώνονται ως εξής:
- Βαμβάκι: 117,35 δολάρια
- Ρύζι: 132,89 δολάρια
- Βρώμη: 81,75 δολάρια
- Σόργο: 48,11 δολάρια
- Καλαμπόκι: 44,36 δολάρια
- Κριθάρι: 20,51 δολάρια
- Κανόλα: 23,57 δολάρια
- Ρεβίθια (μεγάλα): 26,46 δολάρια
- Ρεβίθια (μικρά): 33,36 δολάρια
- Λινάρι: 8,05 δολάρια
- Φακές: 23,98 δολάρια
- Μουστάρδα: 23,21 δολάρια
- Φιστίκια: 55,65 δολάρια
- Αρακάς: 19,60 δολάρια
- Κνήκος: 24,86 δολάρια
- Σουσάμι: 13,68 δολάρια
- Σόγια: 30,88 δολάρια
- Ηλίανθος: 17,32 δολάρια
- Σιτάρι: 39,35 δολάρια
Το χάσμα ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης στη στήριξη των παραγωγών
Το αμερικανικό πακέτο στήριξης αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το διαφορετικό μοντέλο αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, όπου η κρατική παρέμβαση ενεργοποιείται άμεσα όταν οι τιμές παραγωγού καταρρέουν.
Στον αντίποδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση –και ειδικά στην Ελλάδα– οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με:
- καθυστερήσεις στις αποφάσεις
- περιορισμένα κονδύλια
- πολύπλοκες διαδικασίες έγκρισης
με αποτέλεσμα η στήριξη να φτάνει συχνά όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Ένα μήνυμα προς την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική
Η επιλογή των ΗΠΑ να διαθέσουν 12 δισ. δολάρια αποκλειστικά για την αντιστάθμιση των χαμηλών τιμών στέλνει σαφές μήνυμα:
η διατήρηση της αγροτικής παραγωγής αντιμετωπίζεται ως στρατηγική προτεραιότητα και όχι ως δημοσιονομικό βάρος.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν και πότε η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί με την ίδια ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
