Όπως αναφέρει ο πρώην προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, «ξεκίνησαν οι παραδόσεις βαμβακιών στην Ημαθία και αρκετά είναι έτοιμα για συλλογή τις επόμενες μέρες. Τα πρώτα βαμβάκια που συνήθως είναι λευκά, φέτος είναι ελαφρά κηλιδωμένα (light spotted). Αρκετά είναι υγρά (υγρασία), χαρακτηριστικό της περιοχής, άρα τα επόμενα δεν θα είναι καλύτερα. Η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε αρκετές περιπτώσεις. Λόγω καύσωνα αναμένουμε υψηλό micronaire, ανάλογα και με την ποικιλία, δηλαδή ποιοτικά θα έχουμε μικρή υποβάθμιση.
Τα βαμβάκια Θεσσαλίας είναι πιο όψιμα και η παραγωγή μάλλον περισσότερο μειωμένη. Μια στο καρφί μια στο πέταλο».
Παράλληλα, ο κ. Νταράουσε, πραγματοποίησε μία εποπτεία-προ ημερών- στα βαμβάκια της Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος στα Φάρσαλα, τη COTTON FARSALA, μαζί με τον έμπειρο και υπεύθυνο Γεωπόνο της Οργάνωσης κ. Βαγγέλη Γεωργολόπουλο και η αποτίμηση ήταν η εξής:
«Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στην πρωιμότητα και στην ανάπτυξη των βαμβακιών που οφείλεται: στις βροχές με τοπικό χαρακτήρα, στην ποικιλία, εποχή σποράς (επανασπορές), σύσταση εδάφους και στη διαχείριση της άρδευσης.
Τα βαμβάκια από έτοιμα για αποφύλλωση, όψιμα και πολύ όψιμα με μεγάλη αναβλάστηση λόγω βροχών στο πιο κρίσιμο στάδιο που ευνοεί τη βλαστική ανάπτυξη.
Γενικά, παρατηρήθηκε ένα αξιόλογο ποσοστό κακού ανοίγματος καρυδιών “καραμέλα” που σημαίνει κακής ποιότητας.
Αναφορικά με την παραγωγή: Μικρό ποσοστό “καλής” παραγωγής, μεγάλο ποσοστό μέτριας παραγωγής και υπολογίσιμο ποσοστό κακής παραγωγή.
Αιτίες: καύσωνας μακράς διάρκειας, βροχές σε ακατάλληλη φάση της καλλιέργειας, μη καλή διαχείριση της άρδευσης και εντομολογικές προσβολές. Η ποιότητα μάλλον μειωμένη μέχρι ένα βαθμό.
Το άσχημο της όλης υπόθεσης είναι, σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε, ότι η εικόνα αυτή, αφορά και τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα προς βελτίωση (καλός καιρός)
Η πρωιμότητα έστω με λίγο μειωμένη παραγωγή είναι κέρδος για τον παραγωγό, έχει μικρότερο ρίσκο για την παραγωγή και την ποιότητα, ίσως και μικρότερο κόστος. Σημαντική παράμετρος για την πρωιμότητα, πέρα από την ποικιλία είναι πρώτα η άρδευση και η σωστή αζωτούχα λίπανση».